VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Moussetårta med jordgubbar och botten av kladdkaka!

Moussetårta med jordgubb och kladdkaka låter väl som en hit på midsommar! Den är lite men oh att göra men du behöver ju inte göra ett extra skikt i mitten av jordgubbscurd. Det blir några extra moment men ser fint ut när man skär upp. Japp! Den är glutenfri!

Kladdkaka:

150g smält smör

3 ägg

3 dl socker

1 dl kakao

2 dl rismjöl

1 tsk salt

Jordgubbscurd:

500g jordgubbar

1 msk citronsaft

1.5 dl socker

3 äggulor

75g smör

2 gelatinblad

Jordgubbsmousse:

1 äggvita

1 dl socker

3 gelatinblad

5 dl grädde

1 dl yoghurt

3 dl jordgubbscurd

1. Kladdkakan. Klä botten på en 24 cm springform med bakplåtspapper. Smörj botten och kanterna och pudra med kakao. Vispa ihop alla ingredienser och häll i formen. Grädda ca 15-20 min. Kladdkakan ska fortfarande vara lite vobblig i mitten när du tar ut den ut ugnen. Ställ att svalna helt.

2. Jordgubbscurd. Mixa alla jordgubbar med stavmixer. Sjud upp med socker, citronjuice och lättvispade äggvitor. När curden tjocknat till lagom konsistens, rör i smöret. Tag bort hälften av curden och häll i en skål. Den ska användas till moussen sen.

3. Blötlägg 2 gelatinblad i kallt vatten i 5 min. Rör ner dom i den varma curden som fortfarande är i kastrullen. Koka upp nån minut. Ställ att svalna något.

4. Klä en 15 cm form med plastfilm. Jag brukar smörja formen lite först så plasten fäster. Häll i den största delen av curden och resten i silikonformarna om du vill använda till dekoration. Låt allt frysa helt i frysen.

5. Diska springformen som du bakade kladdkakan i och montera fast botten. Lägg ner kladdkakan i botten på formen och klä kanterna med overheadplast eller bakingsheets i plast. Brukar finnas på rulle. Tryck ner plastkanterna en bit ner mellan kladdkakan och formen.

6. Moussen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Koka snabbt upp jordgubbscurd och tillsätt gelatinbladen under omrörning. Ställ att svalna något i kylen. Vispa äggvita och socker till en fast maräng. Vispa grädden till lösa toppar och rör ihop med yoghurten och jordgubbscurden. Vänd till sist ihop med marängen. (Jag gjorde dubbel sats marängsmet och gjorde minimaränger av som dekoration!)

7. Montering. Häll moussen i formen men spara en del att frysa i silikonformar som dekoration. Tag fram den frysta formen med jordgubbscurd och tag bort plasten runtom. Sänk ner det frysta blocket mitt i moussen så att den svävar nånstans i mitten. Täck hela formen med plastfilm och frys.

8. Tag fram moussetårtan några timmar innan servering och låt tina långsamt i kylen. Tag gärna av sidoplasten innan för jämna kanter. Dekorera med mousse och curd från silikonformarna. Lägg på färska bär och blommor och kanske maränger!

Kladdkakan..med plastkanten.

Curden..

Jag hade i maizena i curden men tog bort det i receptet då den blev dimmig och ful.

Moussen..


Annons

Kommentarer


  1. Emmah 29 juni, 2019 on 19:12 Svara

    Men aå fin! Vart har du köpt silikonformen? 😍😍

    • Älska att baka 15 september, 2019 on 11:32 Svara

      Hej!
      Jag har köpt formen från Kakburken.se 🤗

  2. Tina 10 augusti, 2019 on 17:52 Svara

    Hej Caroline!
    Jag älskar verkligen ditt bakande och fixande och fejande, din sida gör mig alltid så sprudlande glad. Jag följer dig med glädje! Hejja dig, du är BÄST! <3

    Jag skulle vilja testa att göra denna tårta till mitt kalas, och jag vill höra, går det att använda sig av frysta jordgubbar, om man inte får tag på fina färska gubbar, de är ju lite på sisa versen på vissa ställen i dalarna .
    Tacksam för ditt svar, bästa goa kramen till dig <3

    • Älska att baka 15 september, 2019 on 11:34 Svara

      Hej Tina och förlåt mitt sena svar! Hoppas att kalaset inte varit 😬 Det går jättebra med frysta jordgubbar! Kör bara kör!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *