Gräddbullar…mums mums.. Ett roligt litet bakverk som är barnsligt gott ?
Botten ca 20 st:
Biskvibottnar, rån, kex, mördegskaka, chokladkaka. Efter smak!
Maräng:
1,5 gelatinblad
0,75 dl vatten
0,5 dl glykos
2 dl strösocker
4 äggvitor
1 msk socker
Garnering:
400 g mörk choklad 70 %
1,5 msk rapsolja
Ev strössel, hackade nötter, frystorkade bär, dajm, hackad choklad eller kokos.
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
2. Koka vatten, glykos och strösocker till 120 grader.
3. Vispa äggvitorna till ett fast skum under tiden.
4. Häll sakta ner sockerblandningen i marängen med en tunn stråle samtidigt som du vispar på hög effekt. Fortsätt vispa tills marängen känns fast och ljummen.
5. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält dom försiktigt i micron. Blanda i lite maräng och rör om. Vänd sedan tillbaka detta i marängen och vispa runt med stora tag så gelatinet fördelar sig jämnt. Fyll en spritspåse.
6. Placera alla bottnar på en bricka och spritsa ut marängen fint i höga toppar. Ställ in brickan i frysen i minst 2-3 timmar så det går att doppa dom i choklad sen utan att falla av kexen.
7. Smält chokladen över ett vattenbad eller i omgångar i micron. Rör i rapsoljan. Doppa varje gräddbulle och skaka försiktigt av överflödig choklad. Dekorera med strössel, frystorkade bär, hackad choklad, dajm, kokos eller nötter! Låt svalna i kylen.
Kommentera