VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Glutenfri chokladtårta med hallonmousse!

Hej!

Jomen jag gör ju lite tårtor här hemma till födelsedagar, dop, bröllop mm. Den här gången ville Kungliga Drottningholms Golfklubb ha en glutenfri tårta med loggan på. Loggan modellerade jag av sugarpaste och målade med pastafärg.

Ca 25 bitar

Botten:

6 dl glutenfri mix

5 dl strösocker

2 dl kakao

2 tsk bakpulver

1.5 tsk bikarbonat

2 tsk salt

2 tsk vaniljpulver

2.5 dl gammaldags mjölk

1 dl neutral olja

2 ägg

2 dl kokande vatten

Chokladmousse:

3 dl grädde

1/2 dl socker

1/2 dl kakao

Chokladsmörkräm:

150g rumsvarmt smör

1 dl kakao

6 dl florsocker

1/2 dl mjölk

1 tsk vaniljsocker

Hallonmousse

300g vit marsipan till locket

Gör så här!

1. Botten: Blanda ihop glutenfri mix, socker, kakao, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljpulver.

2. Tillsätt mjölk, olja och ägg. Vispa på högsta effekt tills allt gått ihop.

3. Koka upp vattnet och tillsätt försiktigt under lugn vispning. Öka successivt farten och avsluta med att vispa på högsta effekt i 1 min så det kommer in luft i smeten.

4. Fyll två smorda formar med löstagbar kant, ca 22 cm diameter. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten på formarna. Grädda mitt i ugnen ca 35-40 min i 180 grader. Stick ner en tandpetare och känn att den inte är kladdig i mitten, då återstår lite mer gräddning. Låt dom svalna något i formarna innan du tar ut dom för att svalna helt under handdukar.

5. Chokladmousse. Vispa ihop allt en snabbis så ingen kakao flyter torr på ytan. Ställ bunken i kylen i 10 min och vispa sen upp till fluff.

6. Hallonmousse. Se här.

7. Montering. Dela varje botten i 2 lager. Spritsa en ring av chokladsmörkräm på bottenlagret och fyll med chokladmousse. Lägg på en till botten och spritsa en ny ring. Fyll med hallonmousse. Avsluta med sista botten, spritsa ringen och fyll med chokladmousse. Spackla hela tårtan med resterande smörkräm. Kavla ut marsipanen och täck tårtan. Dekorera!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *