VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Tårta med Hammarby- & hästtema!

Hej!

Igår bakade jag hela hela dan. Dels en tårtbeställning till en 40-åring som älskar Hammarby och hans dotter som fyllde 10 och älskar fotboll och hästar 😅 Sen har jag samarbete med Bakboxen igen och tar fram juni, juli, augusti och septemberboxen. Utmanande och roligt!

Så här blev tårtan! Blev faktiskt nöjd trots att sugarpaste inte är nåt jag föredrar att baka med. Jag blandade faktiskt ihop sugarpaste med marsipan 50/50 så jag fick lite mer som jag ville i smak och konsistens 😄

Ca 30 bitar

Chokladbotten:

7.5 dl vetemjöl

7 dl strösocker
3 dl kakao
3 tsk bakpulver
2.5 tsk bikarbonat
2 tsk salt
2 tsk vaniljpulver
3 dl gammaldags mjölk
1.5 dl neutral olja
3 ägg
3 dl kokande vatten

Chokladmousse:

3 dl grädde

1 dl kakao

1 dl socker

Hallonmousse:

200g hallon

1 dl socker

3 gelatinblad

3 dl grädde

Chokladsmörkräm:

100g rumsvarmt smör
1 dl kakao
4 dl florsocker
1/2 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker

Frosting till dekoration:

25g rumsvarmt smör

50g cream cheese

6 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

Pastafärg

Täckt med sugarpaste och marsipan färgat med pastafärg

1. Botten. Blanda ihop vetemjöl, socker, kakao, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljpulver.

2. Tillsätt mjölk, olja och ägg. Vispa på högsta effekt tills allt gått ihop.

3. Koka upp vattnet och tillsätt försiktigt under lugn vispning. Öka successivt farten och avsluta med att vispa på högsta effekt i 1 min så det kommer in luft i smeten.

4. Fyll två smorda formar 25 och 15 cm diameter, med löstagbar kant. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på formarna och smörj kanterna så du kan fästa papper även upp där. Grädda mitt i ugnen ca 35-40 min i 180 grader. Stick ner en tandpetare och känn att botten inte är kladdig, då återstår lite mer gräddning. Den lilla blir så klar färdig före den stora.
Låt dom svalna något i formarna innan du tar ut dom för att svalna helt under handdukar.

5. Chokladsmörkräm.
Rör smöret mjukt och sikta ner kakao, florsocker och vaniljsocker. Blanda. Tillsätt mjölken och
vispa fluffigt i några minuter.

6. Hallonmousse.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Koka hallonen med sockret och sila ev bort fröna (jag behåller dom oftast för struktur och smak) Rör ner gelatinbladen och låt blandningen svalna. Vispa grädden tjock och vänd ihop med hallonen.

7. Chokladmousse.

Vispa slarvigt ihop grädde, kakao och socker så inget kakao flyter på ytan. Kyl i 15 min. Vispa upp till fluff.

8. Frosting. (Gräset på tårtan)

Vispa smör och cream cheese smidigt och tillsätt sen vaniljsocker, florsocker och färg. Vispa snabbt upp till en fluffig frosting.

Material att bygga med!

2 bottenplattor i samma mått som tårtorna. Den stora måste vara helt stum och rejäl. Den lilla behöver bara vara en vanligt tårtbricka. Den lilla ska dessutom ha ett pennstort hål i mitten för centrumpinnen. Gör det innan du fyller bottnarna!

1 lång pinne lika hög som hela tårtans höjd och 4 små pinnar lika höga som bottentårtan. (Kapar du sen när du ser färdiga höjden)

Montering!

Dela varje botten 2 gånger så det blir 3 lager. Spritsa en kantring av chokladsmörkräm på bottenlagret på både den stora och lilla tårtan. Placera bottnarna på tårtbrickorna.

Bred på hallonmousse. Lägg över botten nr 2 och spritsa en ny ring av smörkräm och fyll med chokladmousse.

Avsluta med att lägga på den sista botten och spackla hela tårtorna runtom med resterande smörkräm. Det här gör jag alltid dagen innan dekorering för att få saftiga bottnar. Skönt att kunna förbereda också!

Täck båda tårtorna med sugarpaste.

Mät ut den lilla tårtans bredd på den stora tårtan. Nån cm in från det måttet sticker du ner 4 pinnar i en ring dom är ca 2 mm kortare än tårtans höjd. Det här är basen för den över tårtan att stå på.

Ställ den lilla tårtan exakt i mitten på den stora tårtan. Mät ut centrumpinnen som även den ska vara ca 2-3 mm kortare än hela tårtans höjd. Tryck försiktigt ner den i mitten på toppen av tårtan och pricka förhoppningsvis det lilla hålet i den lilla tårtbrickan. Fortsätt trycka ända ner till botten. Nu har du en stabil tårta som man både kan frakta säkert och skära utan att den rasar.

Dekorera hejvilt och servera!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *