VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Mördegskakor

1000 kakor av samma grunddeg. Typ så! Det är bara fantasin som sätter stopp så rocka loss ordentligt nu, färga, forma och dekorera hejvilt så det blir den kaka som just du känner för idag! Använd pastafärger för att färga degen. Tryck i kanel, kardemumma, lakrits, nötter, hackad choklad, pepparkakskryddor..dekorera med smält choklad, kolasås, strössel, kokos…stansa, stämpla, skär

Här några exempel som jag gjorde i samarbete med Bakboxen för några år sen ?

Grundrecept Mördeg!

200g rumsvarmt smör

1 dl florsocker

1/3 dl strösocker

1 äggula

2 tsk vaniljsocker

1/2 tsk salt

4.5 dl vetemjöl (270g)

1. Vispa smör, florsocker och strösocker krämigt.

2. Tillsätt resten av ingredienserna och jobba snabbt ihop till en smidig deg. Plasta in och lägg i kylen i 30 min.

3. Dela degen i 5 lika stora delar och baka ut de olika sorterna.

KAKSORTER:

Fyrkantig ”Ballerina” 

1/2 tsk kakao

50g mörk choklad

2 msk smör

1/2 dl grädde

1. Dela degen i 2 delar och knåda in kakaon i den ena.

2. Kavla ut båda degarna till en 2 mm tjock fyrkant. Sporra ut 10 fyrkanter i den vita degen. Skär ut 10 lika stora fyrkanter av chokladdegen. Lägg alla rutor på en plåt klädd med bakplåtspapper och stansa ut ett 2 cm hål i mitten på vaniljrutorna. Grädda i 5 min i 175 grader. Låt svalna.

3. Smält chokladen med smöret och rör i grädden. Rör om tills allt blandats och ställ i kylen. Rör om då och då tills det blivit en tjock ganache. Fyll en spritspåse och kläm ut en klick på varje chokladkaka. Lägg över det ljusa locket.

Stämplad kaka med nötter 

8-10 st

50g hackade nötter

100g mörk choklad

1. Kavla ut degen till 3-4 mm tjocklek på mjölad bänk. Stansa ut 8-10 runda kakor med hjälp av ett glas som är lika stort i diameter som kakstämpeln.

2. Lägg kakorna på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda dom i 5-6 min. Ta ut plåten och stämpla varje kaka hårt och sätt sen in plåten igen i ytterligare 5 min. Låt svalna på plåten.

3. Rosta nötterna i en torr panna tills dom blivit gyllenbruna och doftar gott.

4. Smält chokladen och doppa kakorna till hälften och strö över nötterna över chokladen.

Mördegskaka med lakritsmandelmassa.

10 st

100g mandelmassa

2 tsk lakritspulver

1/3 tsk salt

50g mörk choklad

1. Knåda in lakritspulvret och saltet i mandelmassan och forma en 20 cm lång korv.

Kavla ut mördegen till en rektangulär platta, ca 1/2 tjock. Rulla in mandelmassan i mördegen så att hela mandelmassan täcks.

2. Lägg rullen på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda i 175 grader i 17-19 min. Låt svalna något och skär i 2 cm bitar. Låt svalna.

3. Smält chokladen och ringla över alla kakor.

4. Citrongrotta med vit choklad.

10 st

2 msk lemoncurd

50g vit choklad

1. Dela degen i 10 bitar och rulla till bollar. Placera dom på en plåt klädd med bakplåtspapper. Tryck en djup grop i mitten på varje boll och fyll med lemoncurd.

2. Grädda i ca 13-15 min i 175 grader tills kakorna precis fått lite färg på undersidan. Låt svalna på plåten.

3. Smält den vita chokladen och ringla över varje kaka.

5. Kardemummasnitt med jordgubbssylt.

10 st

1 tsk kardemummakärnor

2 msk jordgubbssylt

1. Mortla kardemummakärnorna fint och knåda in i mördegen.

2. Forma en 2 dm lång korv av degen och platta till lite grann på en plåt klädd med bakplåtspapper. Tryck ett långt dike i mitten på hela rullen och fyll det med sylt.

3. Grädda i ca 15-20 min i 175 grader. Låt svalna nån minut och skär sedan i bitar.


Kommentarer


  1. Maria 29 april, 2018 on 08:28 Svara

    Hej,
    Åh vad jag längtar efter dina inlägg, önskar att det kom oftare:-)
    Kram/Maria

    • Älska att baka 29 april, 2018 on 10:15 Svara

      Vad gullig du är Maria! Tack snälla! Min ”bloggork” är dessvärre förbrukad och jag har insett att jag aldrig kommer att komma upp i dom läsarantalen som krävs för att jag ska få betalt. Min Instagram däremot, den går som tåget så jag släpper alla recept där! @alskaattbaka ? Men jag livar att det poppar upp recept även här men inte med lika intensiv frekvens som förr. Kraaaam till dig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *