VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Lantligt bröd med 5 Gryner

I samarbete med @Zeta.nu ?

Hej!

Idag har jag bakat ett riktigt härligt, rustikt bröd med saftigt inkråm och en frasigt hård skorpa! Familjen gav tummen upp! Grynerna består av emmervete, korn, långkornigt råris, kamutvete och fullkornshavre. Dom kokas först och det ger brödet en härlig saftighet men även en extraskjuts av mineraler och vitaminer!

2 dl Zetas ”5 gryner”

25g jäst

5 dl ljummet vatten

1 msk honung

720g (12dl) vetemjöl

1 msk salt

1. Koka grynerna i rikligt med vatten och 1 tsk salt i 10 min. Häll av vattnet och låt svalna något.

2. Lös upp jästen i vattnet och tillsätt honung och mjöl. Jobba degen i maskin i ca 10 min tills degen släpper kanten och känns smidig.

3. Tillsätt saltet och grynerna och jobba i 5 min till. Jäs övertäckt till dubbel storlek i ca 60 min.

4. Pudra lite mjöl på bänken och stjälp upp degen. Knåda igenom den en snabbis och forma ett härligt bröd i den form du vill.

5. Lägg den på en plåt klädd med bakplåtspapper och strö lite mjöl ovanpå. Jäs igen i ca 60 min.

6. Grädda i ca 40 min i 225 grader tills brödet är vackert gyllenbrunt både ovanpå och undertill. Låt svalna något innan du skär det i skivor.

Servera gärna med soltorkade tomater, tapenade, pesto eller varför inte bara en schysst olivolja och flingsalt ?


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *