Hej!
Den här ljuuuuuvliga moussetårtan bjuds det på här hemma denna kalashelg! Jag är ju en sucker för listor och förberedelser och den här är ett sånt recept som bakas veckan innan kalaset och tas fram nån timme innan servering, jämna till kanterna, pudra med kakao, njut!
12-15 pers
Kladdkaka:
150g smält smör
3 ägg
3 dl fint rårörsocker
1 dl kakao
1 tsk salt
1 dl rismjöl
1 dl mandelmjöl
Kakao och smör till formen
Mousse:
3 dl vispgrädde
300 g mörk choklad, 50-70%
3 ägg
3/4 dl strösocker
1. Kladdkakan: Smält smöret och låt det svalna något. Rör ihop alla ingredienser till en tjock jämn smet. Fyll formen och grädda i ca 20 min i 200 grader. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Kyl helt och ta ur formen.
2. Diska springformen och klä sidornas insida med bakplåtspapper. (Smörj först för bra fäste) Lägg ner kladdkakan i botten.
3. Mousse: Vispa grädden lätt. Hacka och smält chokladen i ett vattenbad eller i mikron. Rör om då och då så det smälter jämnt. Låt svalna något.
4. Vispa upp äggen i en stor rostfri bunke med socker tills det är ljust fluffigt. Sätt skålen i ett vattenbad och vispa ytterligare några minuter tills smeten ökat i volym ungefär 2-3 gånger. Ta av skålen från värmen och fortsätt vispa tills det svalnat. Vänd i chokladen och sedan grädden, vänd hastigt ihop allt till en slät mousse.
5. Fyll upp moussen i formen och jämna till ytan. Ställ in den i kylen cirka 6 timmar eller i frysen över natten.
Ta fram tårtan från frysen ett par timmar innan den ska serveras och pudra ytan med kakao.
Hej, inte visste jag att du bloggade. Såg det just på Ninas blogg. Hoppas du fortsätter, såg dig i hela Sverige bakar 🙂 Det här såg jättegott ut, har dock allergisk son, kan jag byta mandelmjöl mot vete? Nu ska jag kolla vidare på dina recept!
Hej Ingrid och välkommen hit! Jag är inte så aktiv på bloggen längre pga tidsbrist men det finns över 1000 recept här så välj och vraka ? Lite då och då poppar det upp nya recept men bara när jag har energi och ork. Nina är en härlig vän som jag tycker sååå mycket om ❤️ Hon är fasen helt fantastisk! Att hon orkar blogga så mycket som hon gör är galet och härligt men jag har absolut inte den tiden ? Kram till dig!
Hej Carro,
Det är så tråkigt att många tittar in på din sida och lagar av dina recept, och ingen lämnar ett Tack.
Snälla snälla lägg inte ner den, du har så fantastiska recept och DU är en härlig människa som delar med sig alla recept!.
Tack för en fantastisk blogg!!
ha en underbar dag:-)!!
Kan man byta ut båda sorterna mjöl mot vetemjöl? Ska bli spännande att provlaga??
Förlåt för sent svar! Är inte här inne så ofta längre! Du kan byta ut mot vetemjöl men dra ner en gnutta bara eftersom vetemjöl suger mer vätska än glutenfritt.
Går det att byta ut råsocker och strösocker mot ex Stevia?
Jag är sjuk och får inte äta socken men det ser så vansinnigt gott ut ?
Det går finfint! Jag gissar på att du använder stevia strö då? Det funkar att göra maränger på eftersom det ska vispas upp till fluff tillsammans med ägg ? Lycka till!! Hör gärna av dig med resultatet!
Hej
Tårtan låter helt underbar o jag söker just det att göras i förväg.
Min fråga är
Kan man servera denna med vispad grädde till.
Eller räcker det med det som är?
Mvh Pia
Hej!
Den är mastig den här alltså ? Men en liten klick kan ju vara både gott och fint! Gott nytt år!
Tack o God fortsättning på det nya året!
Har nu gjort denna kaka som ska åtnjutas imorgon efter en cocacolachiligryta. Men min blev inte riktigt så hög som din. Vad hade du för mått på formen?
Spritsar nog några toppar med grädde på ytterkanten.
Hej och tack detsamma! Nytt år, ny energi ?
Jag använde en 24 cm springform men höjden beror också på hur grädden vispas och vända ihop med ägg och sockersmeten. Hoppas ni tycker om den! ?
Hej , den ser så frestande ut ….Hur länge innan kan denna göras för förvaring i frys ? Och när den tas ut är det till kyl eller rumstemperatur då ?? Tack för inspo //Kristina