VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Chokladmoussetårta med kladdkakebotten

Hej!

Den här ljuuuuuvliga moussetårtan bjuds det på här hemma denna kalashelg! Jag är ju en sucker för listor och förberedelser och den här är ett sånt recept som bakas veckan innan kalaset och tas fram nån timme innan servering, jämna till kanterna, pudra med kakao, njut!

12-15 pers

Kladdkaka:

150g smält smör

3 ägg

3 dl fint rårörsocker

1 dl kakao

1 tsk salt

1 dl rismjöl

1 dl mandelmjöl

Kakao och smör till formen

Mousse:

3 dl vispgrädde

300 g mörk choklad, 50-70%

3 ägg

3/4 dl strösocker

1. Kladdkakan: Smält smöret och låt det svalna något. Rör ihop alla ingredienser till en tjock jämn smet. Fyll formen och grädda i ca 20 min i 200 grader. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Kyl helt och ta ur formen.

2. Diska springformen och klä sidornas insida med bakplåtspapper. (Smörj först för bra fäste) Lägg ner kladdkakan i botten.

3. Mousse: Vispa grädden lätt. Hacka och smält chokladen i ett vattenbad eller i mikron. Rör om då och då så det smälter jämnt. Låt svalna något.

4. Vispa upp äggen i en stor rostfri bunke med socker tills det är ljust fluffigt. Sätt skålen i ett vattenbad och vispa ytterligare några minuter tills smeten ökat i volym ungefär 2-3 gånger. Ta av skålen från värmen och fortsätt vispa tills det svalnat. Vänd i chokladen och sedan grädden, vänd hastigt ihop allt till en slät mousse.

5. Fyll upp moussen i formen och jämna till ytan. Ställ in den i kylen cirka 6 timmar eller i frysen över natten.

Ta fram tårtan från frysen ett par timmar innan den ska serveras och pudra ytan med kakao.


Kommentarer


  1. Ingrid 28 november, 2017 on 17:56 Svara

    Hej, inte visste jag att du bloggade. Såg det just på Ninas blogg. Hoppas du fortsätter, såg dig i hela Sverige bakar 🙂 Det här såg jättegott ut, har dock allergisk son, kan jag byta mandelmjöl mot vete? Nu ska jag kolla vidare på dina recept!

    • Älska att baka 1 december, 2017 on 23:09 Svara

      Hej Ingrid och välkommen hit! Jag är inte så aktiv på bloggen längre pga tidsbrist men det finns över 1000 recept här så välj och vraka ? Lite då och då poppar det upp nya recept men bara när jag har energi och ork. Nina är en härlig vän som jag tycker sååå mycket om ❤️ Hon är fasen helt fantastisk! Att hon orkar blogga så mycket som hon gör är galet och härligt men jag har absolut inte den tiden ? Kram till dig!

  2. Perlakatja 30 november, 2017 on 09:08 Svara

    Hej Carro,
    Det är så tråkigt att många tittar in på din sida och lagar av dina recept, och ingen lämnar ett Tack.
    Snälla snälla lägg inte ner den, du har så fantastiska recept och DU är en härlig människa som delar med sig alla recept!.
    Tack för en fantastisk blogg!!
    ha en underbar dag:-)!!

  3. Nicol 17 december, 2017 on 12:12 Svara

    Kan man byta ut båda sorterna mjöl mot vetemjöl? Ska bli spännande att provlaga??

    • Älska att baka 12 januari, 2018 on 16:11 Svara

      Förlåt för sent svar! Är inte här inne så ofta längre! Du kan byta ut mot vetemjöl men dra ner en gnutta bara eftersom vetemjöl suger mer vätska än glutenfritt.

  4. Anna 29 december, 2018 on 15:54 Svara

    Går det att byta ut råsocker och strösocker mot ex Stevia?
    Jag är sjuk och får inte äta socken men det ser så vansinnigt gott ut ?

    • Älska att baka 29 december, 2018 on 23:52 Svara

      Det går finfint! Jag gissar på att du använder stevia strö då? Det funkar att göra maränger på eftersom det ska vispas upp till fluff tillsammans med ägg ? Lycka till!! Hör gärna av dig med resultatet!

  5. Pia 31 december, 2018 on 07:34 Svara

    Hej
    Tårtan låter helt underbar o jag söker just det att göras i förväg.
    Min fråga är
    Kan man servera denna med vispad grädde till.
    Eller räcker det med det som är?
    Mvh Pia

    • Älska att baka 31 december, 2018 on 08:58 Svara

      Hej!
      Den är mastig den här alltså ? Men en liten klick kan ju vara både gott och fint! Gott nytt år!

  6. Pia 4 januari, 2019 on 11:46 Svara

    Tack o God fortsättning på det nya året!
    Har nu gjort denna kaka som ska åtnjutas imorgon efter en cocacolachiligryta. Men min blev inte riktigt så hög som din. Vad hade du för mått på formen?
    Spritsar nog några toppar med grädde på ytterkanten.

    • Älska att baka 4 januari, 2019 on 13:19 Svara

      Hej och tack detsamma! Nytt år, ny energi ?
      Jag använde en 24 cm springform men höjden beror också på hur grädden vispas och vända ihop med ägg och sockersmeten. Hoppas ni tycker om den! ?

  7. Kristina 4 oktober, 2023 on 13:10 Svara

    Hej , den ser så frestande ut ….Hur länge innan kan denna göras för förvaring i frys ? Och när den tas ut är det till kyl eller rumstemperatur då ?? Tack för inspo //Kristina

Lämna ett svar till Perlakatja Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *