VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Jordgubbsglass med maräng och chokladsås!

Hej allihop!

Idag fyller jag 37 år. Herregud! Hahaha! Vad händer i livet? Jag bjöd på en härlig dessert idag i solens sken när släkten var över på korvgrillning. Igår hade jag tjejmiddag och bjöd på samma dessert. Ni vet ju att jag älskar att kunna förbereda och det hör är just en sån dessert som går att förbereda flera dagar innan. Veckor till och med! Receptet räcker till många för vi är alltid mänga när det vankas kalas. Men glass är väl alltid härligt att kunna ta av från frysen i sommar och marängen håller i många månader i en tät burk. 

Testa och njut njut njut! 

Jordgubbsglass
Ca 12-15 portioner

Turbojordgubbsglass:

200g jordgubbar

1/2 dl socker

1/2 msk potatismjöl

4 dl grädde

1 dl grekisk yoghurt

1/2 burk kondenserad mjölk

Maränger:

3 äggvitor

2 dl socker

1 tsk citronsaft

1 tsk majsstärkelse 

Rosa pastafärg

Chokladsås:

100g smör

1 dl kakao

2 dl socker

3 dl grädde

En nypa salt

Övrigt:

3 dl grädde

Jordgubbar

1. Glassen. Skär jordgubbarna i grova botar och koka upp med sockret. Mixa slätt med stavmixer och red med potatismjölet. Låt svalna helt. Vispa grädden till fasta toppar och blanda ihop med grekisk yoghurt och kondenserad mjölk till en fluffig smet. Tillsätt jordgubbspurén och swirla runt lite snabbt. Häll upp glassmeten i plastmuggar och täck med plast. Frys i några timmar. 

2. Maränger. Vispa äggvitorna med citronsaften och 1/3 av sockret till vitt. Tillsätt resten av sockret och majsstärkelsen och fortsätt vispa till vita blanka toppar som behåller sin form även om du bönder bunken uppochner. Dra två streck med pastafärg på insidan av en spritspåse och fyll sen på med marängsmeten. Fäst ett bakplåtspapper med en liten dutt marängsmet i varje hörn och spritsa ut små fina maränger stora som en 5-krona. (Gammal 5-krona, hehe..) Torka marängerna i 120 grader i ca 45-50 minuter eller mer beroende på ugn. Jag brukar låta plåten stå kvar i ugnen nån kvart till med ugnsluckan på glänt med hjälp av en grytlapp. Dom skall kännas lätta och torra och lossna lätt från bakplåtspapperet. 

3. Chokladsås. Koka upp alla ingredienser och låt småputtra tills såsen tjocknat till önskad konsistens. Den tjocknar alltid ganska mycket till när den har svalnat. 

4. Vispa grädden till spritsbar konsistens. 

5. Montering. Ta fram glassen ur frysen ca 30 min innan servering och ploppa ur dom uppochner på assietter. Ringla över chokladsås och dekorera med spritsad grädde, maränger och jordgubbar. Avsluta med att krossa några maränger över hela glassen. 

Njut! 


Kommentarer


  1. Ann-Marie 3 juli, 2017 on 17:06 Svara

    Stort grattis, en dag sent visserligen. Men den där desserten alltså, mums!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *