Hej! Jag heter Caroline Ahlqvist och här på bloggen skriver jag om allt från livet som 2-barnsmorsa, matte, sambo, kostrådgivare, massageterapeut och träningsälskare till mitt intresse inom bakning och vinnare av Hela Sverige Bakar 2013! Här bjuder jag på recept som passar den som är ny i köket och vill hålla det enkelt till den som har lite mer vana och kanske vill utmana sig lite. Jag vill att ni ska bli sugna på att baka mer hemma så låt oss inspirera och tipsa varandra i bakningens värld för fullärd blir man aldrig. Kom gärna med synpunkter och tips! Det ser jag fram emot! ROCKA LOSS I KÖKET OCH NJUUUUT AV ATT BAKA!
Den här veckan har varit riktigt lugn och jag har kunnat fokusera på att baka lite härliga recept mellan massagekunderna. Nu längtar jag bara efter att kunna köra igång med träningen ordentligt. Mitt revben måste få lite mer tid att bli helt bra efter att ha fått sig en rejäl törn av helveteshostan. Jag har en härlig känsla i kroppen och spritter fasen av energi och vill typ träna varje dag! Längtar till och med till löpintervallerna , hahaha! Men, från träning till typ det motsatta, semlor. Är det det som är balans i livet? Jag tycker det! Träna mycket och äta bra mat och sen njuta av gott fika nån gång här och där. Muma mums.
Idag blir det en kardemummasemla från mitt basrecept fylld med fräsch blåbärssylt. Antingen hemmagjord eller köpt. You choose. Blåbärspulvret från Khoisan Tea är fantastiskt. Ni måste testa det! Finns i de flesta matbutiker nu skulle jag tro. Kolla i bakhyllan.
Ca 20 stora eller 60 små semlor
KardemummaBulle:
20g blå jäst
5 dl fet mjölk eller vatten
1 msk mortlade kardemummakärnor
1 ägg
2 dl strösocker
150g rumsvarmt smör
Ca 15 dl vetemjöl (900g)
1 tsk salt
Fyllning:
Blåbärssylt
5 dl grädde
Blåbärspulver från Khoisan Tea
1. Kardemummabulle: Lös jästen i mjölken eller vattnet och den finmortlade kardemumman. Tillsätt resten av ingredienserna förutom saltet. Jobba degen i maskin 7 min eller för hand några minuter till, tillsätt saltet och jobba lite till. Jäs övertäckt 90 min.
2. Dela degen i önskat antal bitar och forma till bollar. Placera på plåt med bakplåtspapper och jäs övertäckt igen 90 min.
3. Vispa ägget med lite vatten och en nypa salt och pensla bullarna. Grädda i 230 grader (200grader varmluft) i ca 10-15 min beroende på storlek. Låt svalna på galler.
4. Montera: Skär eller klipp ett lock på varje bulle och fyll med blåbärssylt. Vispa grädden lagom fast och spritsa på. Lägg på locken och pudra över blåbärspulver!
Ser riktigt gott ut! 😃
Tack! Testa du nu! 😄
Älskar både blåbär och semlor, aldrig tänkt på att slå ihop dessa fantastiska ting! Ser supergott ut
Vad kul att kunna inspirera dig till ny semmelsmak då! Blir himla fräscht och läckert färgglatt!