VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Klassisk semla

Hej!

Nu kör jag igång semmelracet! Och jag startar upp med den klassiska semlan. Det spelar nästan ingen roll hur många olika semlor jag smakar, den klassiska är bäst! 

Ca 20 vanliga semlor 60 minisemlor 

20g blå jäst

5 dl fet mjölk eller vatten

1 msk mortlade kardemummakärnor

1 ägg

2 dl strösocker
150g rumsvarmt smör

Ca 15 dl vetemjöl (900g)

1 tsk salt

Pensling:

1 ägg

Mandelmassa:

200g sötmandel

2 dl florsocker

1 dl grädde

Garnering:

5 dl vispgrädde

 Florsocker
 1. Lös jästen i mjölken eller vattnet och den finmortlade kardemumman. Tillsätt resten av ingredienserna förutom saltet. Jobba degen i maskin 7 min eller för hand några minuter till, tillsätt saltet och jobba lite till. Jäs övertäckt 90 min.

2. Dela degen i önskat antal bitar och forma till bollar. Placera på plåt med bakplåtspapper och jäs övertäckt igen 90 min. 

3. Vispa ägget med lite vatten och en nypa salt och pensla bullarna. Grädda i 230 grader (200grader varmluft) i ca 10-15 min beroende på storlek. Låt svalna på galler. 

4. Mandelmassan: Mixa sötmandeln fint och rör ihop med flor socker och grädde till en härlig smet.

5. Skär ett litet trekantigt lock på varje semla och gröp ur lite av innehållet. Fyll med mandelmassan och spritsa fluffigt vispad grädde på. Lägg över locken och pudra över florsocker! 

Klaaaaart!


Gjorde även en semmelkrans! Kul att bjuda många på 😄


Kommentarer


  1. Gülay 31 januari, 2017 on 12:45 Svara

    Hejsan
    Det var länge sen jag var inne i dit blogg.
    Har upptäckt semmelkladdkaka,ohh vad gott och enkelt. Perfekt för små hushål som inte vill dega.
    Vill man göra det riktigt enkelt kan man göra semmeldonuts:))

    Carro jag undrar har du och Karin slutat att göra hemmafixarna videos?
    Har du mer jobb i år? Jag är även nyfiken det blir ju en Sverige bakar vinnare varje år,ni blir fler och fler. Minskar ditt uppdrag/jobb du får ju mer vinnare det blir? Det blev lite frågor:))
    Massor med kramar till dig.

    • Älska att baka 1 februari, 2017 on 18:14 Svara

      Hej Gülay!
      Vi har tagit en paus med Hemmafixarna. Det tar sååå mycket tid att spela in och redigera och helt ärligt känns det inte som att folk diggar kanalen. Vi får se om vi hittar energi till det i framtiden. Jag vill ha filmer på bloggen men bara korta snuttar som jag kan göra själv, enkelt och snabbt.

      Mina bakuppdrag har inte minskat, tvärtom. Det är lite förfrågningar här och där och jag tackar ja till samarbeten som jag kan stå för, dvs, inga halvfabrikat, inga härdade transfetter, godis eller annat skrot. Hehe, jag är rätt så kräsen med andra ord.

      Kram till dig!

  2. Lou 31 januari, 2017 on 12:50 Svara

    Hejsan, berätta vad blå jäst är…finns det andra olika färger/sorter också? Bor inte i Sverige så jag är inte up to date:) tack för en riktigt bra blogg!

    • Gülay 31 januari, 2017 on 18:18 Svara

      Hej
      Tror att blå jäst är vanlig jäst och röd för söta degar.

    • Älska att baka 1 februari, 2017 on 18:07 Svara

      Hej!
      Ah, ja det är nog kanske bara i Sverige som det finna blå och röd jäst 😄 Röd jäst är för söta degar och blå jäst är för bröddegar! Ta den hösten som du har i din butik, det blir finfint!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *