VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Tjong!

Tjong är alltså en gräddkolakaramell! 😄 Supergod och lätt att göra MEN använd gummihandskar när du ska bearbeta den heta koladegen efter kokningen. Ett ”hett” tips..

Ca 70-80 st

3 dl råsocker

1.5 dl grädde

1.5 dl ljus sirap

1 tsk salt

Olja till form och redskap

1. Koka ihop grädde, socker och sirap i en tjockbottnad, stor kastrull till 150 grader. Rör bara om nån gång då och då så det inte bränns i botten. Använd termometer. 

2. Olja in en plåt med neutral olja och häll ut smeten på den. Olja även in två stekspadar (det hjälper iallafall lite i början så smeten inte fastnar)

3. Vik smeten in mot mitten med hjälp av stekspadarna tills kolasmeten blir mer som en tjock deg. Så fort den svalnat så pass att du kan ta i den med händerna (och handskar) så drar du ut hela kolan, tvinnar och vrider, viker och drar ut igen tills den börjar bli fastare. Det går ganska snabbt. När du märker att kolan börjar stelna till och ljusna något så tvinnar du och drar ut den till en lång korv, ca 3 cm tjock. Ta en sax och klipp korven i lagom stora bitar. Pluppa direkt ner bitarna på bakplåtspapper. Tvinna igen, dra ut och klipp. Låt svalna. 

Klart! Förvara i burk och om du vill så kan du pudra dom ned florsocker när dom svalnat. 


Kommentarer


 1. Eva 14 december, 2016 on 23:17 Svara

  Måste fråga, vad har du för kastrull? Jag köpte en ny för jag tyckte det tog sån lång tid att koka kola mm, flera timmar för att komma upp i 120 grader. Men idag provade jag den, gick lite fortare men fortfarande mer än 1 timme, suck!

  • Älska att baka 15 december, 2016 on 10:07 Svara

   Jag har en 7 liters kastrull med tjock botten från IKEA! Men är du lite försiktig med värmen då? Låter som det eftersom det tar sån oerhört lång tid att nå rätt temperatur. Vräk på lite högre värme och låt kolan koka vilt medan du passar botten och rör försiktigt lite då och då. Kötta på och lycka till!

   • Eva 16 december, 2016 on 21:29 Svara

    Tack! Ska testa 😊

 2. Sofia 17 december, 2016 on 22:53 Svara

  Låter lite som när man gör polkagrisar! Bearbetning av degen alltså :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *