VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Magsnälla recept med Idas Bakning

Hej!

Idag är det bloggtips som gäller! Ida heter en tjej som bloggar om bakning med fokus på ingredienser som kan ätas av många. Mestadels gluten- och laktosfritt men även lite Paleo. Glutenintolerans ökar rejält i Sverige nu och speciellt bland små barn. Man tror att det kan bero på vår fixering att proppa i våra ungar välling dygnet runt. Jag själv har alltid varit skeptisk mot välling och BVC:s rekommendation att introducera gluten tidigt så barnen ska vänja sig. Helt ologiskt om ni frågar mig. Våra kids har fått bröstmjölk till 8-13 månader och sen fått den maten vi ätit fast mixat fint. Med kryddor och salt. That’s it. 

 Jag tror att vi alla är känsliga (eller rättare sagt inte bör äta) mot gluten och jag blir lite tokig när jag hör säga att det bara är en trend. Folk börjar bara förstå att deras ögoneksem, dåliga energi, kraftlöshet, torra hud, svullna vrister och huvudvärk kan bero på gluten. Så klart det inte bara är gluten som är bov i dramat men en stor del, absolut! Nu börjar läkarna ÄNTLIGEN vakna till liv och numera lär man ut på läkarlinjen att gluten bör undvikas så fler produkter kommer att ta plats i butikerna. 

Fasen vad jag svävade ut här.. Nu åter till denna vackra böna och hennes recept! 

 Idas Bakning heter bloggen och här har ni exempel på recept från hennes blogg som jag valt ut! 


SAFFRANSCUPCAKES MED PEPPARKAKSGRÄDDE

Ca 9-12 st

50 gram laktosfritt Smör 

2 Ägg 

1,5 dl socker 

2,5 dl Glutenfri mjölmix (tex Semper Lågproteinmix) 

2 tsk bakpulver

1/2 g saffran 

1 tsk vaniljsocker 

1 dl kokat Vatten

Gräddtopping:

2,5 dl Laktosfri grädde

1,5 krm nejlika, Malen

1,5 krm Kanel, Malen

1,5 krm ingefära, Malen

Garnering:

1 pepparkaka till vardera muffin

1. Smält smöret. Stöt saffran med lite socker i en mortel. Blanda med det smälta smöret.

2. Vispa ihop ägg and socker poröst. Tillsätt övriga torra ingredienser och blanda i försiktigt. Häll i det smälta smöret tillsammans med saffran och vattnet. Blanda till en lös smet.

3. Fördela smeten i muffinsformar och grädda mitt i ugnen, 175 grader, i ca 15 minuter. Låt svalna.

4. Grädde: Vispa grädden med lite socker och vänd ner kryddorna.

5. Spritsa in grädden in muffinsen. Toppa med t.ex en pepparkaka.

KANELBULLEKLADDKAKA

3 dl gluten- och laktosfritt mjöl (tex Sempers Lågprotein Mix).

200 g smält laktosfritt smör

3 ägg

3,75 dl socker

0,5 tsk kanel

Fyllning:

25 g smält laktosfritt smör

2 msk kanel

2 msk socker

Garnering:

Pärlsocker

1. Sätt ugnen på 170 grader.

2. Smält smöret och låt det svalna något.

3. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en smet.

4. Häll smeten i en springform, 24 cm, klädd med bakplåtspapper. 

5. Smält smöret till fyllningen.

6. Blanda till fyllningen av smält smör, socker och kanel

7. Häll fyllningen i en ”tornadoform” över kanelbullekladdkakan så att den ser ut som en jättestor kanelbulle.

8. Strö över pärlsocker

9. Grädda kakan mitt i ugnen 20–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Känn med en sticka.

10. Låt kakan svalna i formen.

HÄRLIGA FRALLOR

Ca 8 st

 25 gram jäst

3 dl laktosfri mjölk

2 msk olivolja

1 msk fiberhusk

1 tsk brödkryddor 

1/2 tsk salt

ca 4 dl gluten- och laktosfri mjölmix (tex Sempers Lågproteinmix). 

1 ägg

Solrosfrön och glutenfritt mjöl till garnering 

1. Smula ner jästen i en bunke, Häll i mjölk och olja. Blanda ner Fiberhusk, brödkryddor och salt. Rör och och låt stå ca 10 minuter.

2. Tillsätt hälften av mjölet och arbeta med degkrok i bakmaskin. Sikta sedan ner resten av mjölet.

3. Häll över smeten i en spritspåse och spritsa ut till runda bullar på en bakplåtspappersklädd plåt.

4. Låt jäsa under bakduk ca 1,5 timme.

4. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Vispa upp ett ägg och pensla på bullarna. Ha sedan på solrosfrön och pudra över lite mjöl.

6. Grädda mitt i ugnen i ca 6-10 minuter eller tills de fått fin färg.

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *