VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Chokladfudge med jordnötter

God kväll i stugan!

Ja, här bakas det gör fullt så hela Vällingby doftar ? Det värsta är bara att jag har testat att göra så många olika sorters kolor nu så jag har hela vardagsrumsbordet fullt med kola ? Det betyder att jag går och norpar några hit och några dit.. Tur att jag går till tandläkaren 1 gång per år…hehe. 

Vad är då skillnaden på kola och fudge? Jo, kola kokas till högre temperatur och behålls krämig och seg. Fudge kokas kortare tid och till lägre temperatur. Sockret i smeten ska karamelliseras lite och vispas i slutet så luft kommer in medan smeten svalnar något. Då blir slutresultatet en lite frostigare och ”mjölig” godis som smälter härligt i munnen. Ljuvligt! Om du inte rycker om nötter så ta nåt annat att strö på. Kokos, rostade solrosfrön, polkagodis… Jag älskar jordnötternas sälta till den söta fudgen. 

Ca 60 bitar

2 dl strösocker

1 dl råsocker

100 mörk choklad

3 msk sirap

1.5 dl grädde

30 g smör

1 msk vaniljsocker

2 nävar hackade jordnötter

1. Koka upp socker, choklad, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull till 117 grader, rör då och då försiktigt. Har du ingen termometer så gör kultestet, tag en tsk smet och häll i ett glas iskallt vatten. Smeten är klar när det går att forma till en kula.

2. Rör ner smöret och vaniljsockret och vispa smeten med elvisp i några minuter, börja sakta och öka sen. Sluta när det börjar bli spår efter vispen i smeten.

5. Fördela smeten snabbt i en 20*20 cm form med bakplåtspapper och släng över jordnötterna. 

Låt stelna i kylen i ett dygn innan den skärs i kuber.


Kommentarer


  1. Gülay 10 december, 2016 on 10:34 Svara

    Den ser väldigt läcker ut. Men nu har jag redan bestämd vilka julgodis jag ska göra,bla. en schweizernöt fudge.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *