Sååååå galet god är den här! Jag älskar ju pepparkakor så mixen kola med pepparkakor är ett måste varje jul.
100g smör
2.5 dl grädde
1.5 tsk malen nejlika
1.5 tsk ingefära
2 tsk kanel
1 tsk mortlade kardemummakärnor
1/2 tsk salt
2 dl ljus sirap
3 dl strösocker
1. Koka ihop smör, grädde, kryddor och salt.
2. Koka samtidigt ihop ljus sirap och strösocker i en stor, tjockbottnad kastrull till 170 grader. Använd termometer och vicka kastrullen lite då och då så det inte bränns i botten på slutet.
3. Tag av sockerkastrullen från värmen och häll sakta i gräddblandningen. Det kommer bubbla och fräsa som tusan så var försiktig! Ställ tillbaks kastrullen på plattan och koka upp på medelvärme till 124 grader. Rör om sakta då och då så det inte bränns i botten.
4. Häll kolasmeten i en 20*20 cm form klädd med bakplåtspapper. Låt svalna och stelna i rumstemperatur i några timmar eller över natten.
5. Skär i valfri size och slå in i bakplåtspapper.
Hej
Det låter mycket med 170 °C som smeten ska komma upp i vid kokningen. Stämmer den angivelsen?
Undrar kolasugen
Hej Jenny!
Jag har tagit inspiration från Pärlans konfektyr och kolan blir maaaaaagisk! Testa du nu! Du kommer inte bli besviken ?
Förlåt för sent svar! 170 grader stämmer! ?