VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Hallonkola, lussebullar & julpyssel!

Hej!

Jag står i köket och roddar tacos så det bara viner om det 😄 Melwin har sin bästis här över helgen så stämningen är på topp! 

Nu har jag och Karin spelat in våra Hemmafixarprogram i 1 år och den här gången avslutar vi året med en julspecial!


Karin gör fina julkransar till ytterdörren, frostar glas och dekorerar Amaryllis. Det är hon bra på 💕 Jag gör det jag kan bäst, nämligen bakar lussebullar fyllda med mandelmassa och så kokar jag hallonkola med lakrits. Mumma mumma…

Det här gör vi i samarbete med www.viivilla.se Kolla in filmen OCH prenumerera gärna på vår kanal! Det tar bara nån minut om ni inte har gjort det förut på Youtube!

Njut av helgen hörni och baka nåt gott!

Hallonkola med lakrits 

Ca 60-70 st

250g hallon (150g puré)

2 dl ljus sirap

4 dl socker

2.5 dl grädde

75g smör

1/2 tsk salt

3 msk lakritspulver

1. Mixa hallonen och passera genom en sil så det blir ca 150g ren puré.

2. Blanda med resten av ingredienserna och koka på medelvärme till 127 grader. Rör försiktigt i botten nån lång då och då. Hallonpurén sjunker gärna till botten och bränns annars så passa i slutet. 

3. Häll smeten i en 20*20 cm form klädd med bakplåtspapper. Låt stelna i några timmar i rumstemperatur. Skär i bitar och pudra över lakritspulver. Slå in i bakplåtspapper.

Saffransbullar med mandelmassa och vanilj

Ca 25-30 st

20g jäst

5 dl ljummet vatten

1 g saffran (2 paket)

1 nypa socker

1 ägg

1.5 dl ljus sirap

850g vetemjöl + lite till utbakning

2 tsk salt

150g smör

Fyllning:

250g mandelmassa

175g smör

1 vaniljstång

Pensling:

1 ägg

En skvätt vatten

En nypa salt

Pärlsocker

1. Mortla saffran med socker och blanda ihop med alla övriga ingredienser förutom salt och smör. Jobba degen i några minuter tills degen blivit jämn.

2. Tillsätt smör och salt och jobba degen i några minuter till. Runddriv degen till en jämn boll, pudra mjöl över och täck med plastfilm. Jäs till dubbel storlek i ca 90 min.

3. Riv mandelmassan och rör ihop med frön från vaniljstången och smöret. Blanda till en härlig smet.

4. Kavla ut degen till en stor kvadrat på mjölad bänk. Bred över fyllningen. Vik rektangeln en gång och slår i remsor. Rulla varje remsa till en rulle och vin in änden under bullen. Jäs till dubbel storlek i ca 60-90 min.

5. Pensla bullarna med ägg uppvispat med vatten och salt. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen i ca 15 min tills dom blivit gyllenbruna både på ovan-och undersidan. 

6. Koka under tiden upp sockerlagen i några minuter så den blir lite simmig. Pensla bullarna direkt när dom kommit ut ur ugnen och strö på pärlsocker. Låt svalna på galler.


Kommentarer


 1. Gülay 3 december, 2016 on 09:50 Svara

  Hejsan Carro
  Funderar på att göra din vaniljkola,men du har 2 recept med den. En med 2 msk glukos den andra senare från 2014 med 2 dl glukos. Vilken av dessa är din favorit?
  Sedan undrar jag när jag skriver där uppe på sök rutan julgodis ja då kommer det en massa recept men det går INTE klicka på dem för den säger sidan kunde inte hittats.
  Jag är den typen som planerar i god tid julgodis eller julmat. Vi har ju favoriterna som måste finnas med men sedan älskar jag några nyheter,testa ett nytt recept på julgodis eller prova en ny sillrecept.

  • Gülay 3 december, 2016 on 09:59 Svara

   Jag hade en fundering till på mitt hjärta jag hade köpt lakritspulver av märket kung markatta,hade den i rumstemp. Efter någon månad blev det en hård klump av den. Det gick inte att använda. Kontaktade företaget med det visste inte heller. Nu är jag skeptiskt till lakritspulver.har du en sådan erfaranhet?
   Min sista fundering är vad beror det på att det är nästan ingen som kommenterar dina inlägg på din nya hemsida,men på den gamla var det alltid många. Beror det på att folk inte hittar hit,eller de har slutat läsa din blogg,eller tycker de inte om din nya sida för mycket reklam kanske ? Det är ju kul att läsa människors kommentarer också därför undrar jag det. Plus det måste väl kännas roligare för en bloggara om hen får gensvar…

   • Älska att baka 3 december, 2016 on 13:14 Svara

    Gülay, jag tycker nog att folk kommenterar lika mycket som förut. Mer än så kan jag inte svara 😄 Att ha en blogg på en stor portal innebär annonsering och det är inget jag kan göra nåt åt. Jag är bara så otroligt glad över att ha flyttat hit då jag får teknisk support och allt fungerar. Sååå värdefullt då jag även har 3 andra jobb som jag bollar emellan och bloggandet måste gå smidigt.

    Ang lakritspulver så har jag säkert 10 burkar av olika fabrikat hemma men har aldrig råkat ut för klumpbildning! Det måste ha kommit in fukt i burken är det första jag tänker på. Kan det vara så?

    Kraaaam!

  • Älska att baka 3 december, 2016 on 13:16 Svara

   Jag tycker att den med 2 dl glukossirap blir bäst men det funkar med vanilj ljus sirap också! 😃

  • Älska att baka 3 december, 2016 on 13:17 Svara

   Jag sitter varje kväll nästan och redigerar länkar så arbetet med att länka om gamla inlägg fortsätter Gülay. Kanske hinner fixa det inlägget med julgodis i helgen men hinner jag inte så får du söka recepten var för sig på bloggen. Det funkar ju! Kram!

 2. Ida 3 december, 2016 on 12:00 Svara

  Ihhh ska precis ställa mig och göra hallonkolan men hittade ett frågetecken i ditt recept. 2 ljus sirap vadå? Msk? 😅

  • Älska att baka 3 december, 2016 on 13:18 Svara

   Shit pommes! Det ska vara dl! Hoppas du hinner nu!

   • Gülay 3 december, 2016 on 13:26 Svara

    Tack för alla svar underbara du. Du får ju säkert massor med svar från instra också,men det har inte jag.
    Visst går det söka recepten var för sig men jag har för mig att du skrev att vi skulle påminna dig om vi ser en länk som inte funkar. Det var därför jag påpekade,jag missuppfattade dig säkert.

    Det får bli den vaniljkolan med mycket glukos-:)

    Nej det har inte kommit fukt i burken.
    Kram till dig med.

  • Älska att baka 3 december, 2016 on 13:27 Svara

   Deciliter!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *