VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Kolapaj med pepparkakssmak!

God kväll!

Jag har fått julfeeling! I helgen ska jag baka den här godingen…kolapaj med pepparkakssmak…mmm. Förbannat god till adventsfikat!

Kolla in receptet, gör den redan i veckan och släng in i kylen. Den håller sig finfint till helgen. (Blir bara bättre av att vila nåt dygn eller två i kylen)

Själv ska jag öva in gamla Body Pump låtar till kvällens pass. Dax att byta ut några innan releasen av program 100 i Januari.

Hej då!

 

Botten:
2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
100g smör
1/2 dl florsocker
1 äggula
1/2 tsk salt
 
Fyllning:
3 dl grädde
1.5 dl strösocker
1.5 dl ljus sirap
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
1 tsk nejlikor
1 tsk ingefära
20g smör
Lingonsås:
200g lingon
1/2 dl strösocker
2 msk vatten
Dekorering:
2 dl vispgrädde
1. Blanda ihop alla ingredienser till pajbottnen. Jobba snabbt och plasta in för att kylas ca 30 min.
2. Ugn 200 grader. Kavla degen ca 3 mm tjock och klä en smord och mjölad form med löstagbar botten med degen. Nyp av överflödig deg så att kanterna blir fina. Klä insidan med bakplåtspapper och fyll upp till kanten med gula ärtor. Grädda 10 min. Häll av ärtorna och ta försiktigt bort pappret och grädda 10 min till.
3. Fyllningen: blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull, koka upp och rör om. Fortsätt koka i ca 20 min till 120 grader. Rör om då och då. Gör kultestet för att se om kolan är klar. Tag en tsk av kolan och droppa ner i ett glas med iskallt vatten. Om det går att forma till en kula så är den färdig. Tag av kastrullen från plattan och klicka i smör och alla kryddor, blanda väl och låt svalna något.
4. Fyll pajskalet och låt den svalna helt och sätta sig i ca 3 timmar.
Spritsa på grädda till serveringen.
5. Lingonsås: blanda allt i en kastrull och koka i några minuter. Mixa fint med stavmixer. Klart!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *