Idag är det full bagarstuga hos familjen Dahlin som gäller! Kola, lussebullar, kola med hallonsmak, fudge med hasselnötter, fudge med lakrits och daim… Mycket gott som ska ätas på stora adventsfesten nästa helg!
Här har ni recept på lussebullar! Och som vanligt, mindre jäst = längre jästid, mer jäst = kortare baktid. Ni bestämmer!
Ca 30 st
1.5g saffran
1 msk starksprit
1 tsk strösocker
20g ekologisk jäst
5 dl fet mjölk
1 ägg
1.5 dl ljus sirap
2 tsk salt
Ca 14 dl vetemjöl (840g)
150g rumsvarmt smör
Dekorering:
1dl blötlagda russin
Pensling:
Ägg utrört med en nypa salt och en skvätt vatten
1. Blanda ihop saffran, socker och sprit i en mortel och mortla till en smet. Låt stå i nån timme.
2. Blanda ihop alla ingredienser till degen förutom smöret. Knåda igenom den tills degen känns elastisk och släpper bänken eller bunken. Knåda också in smöret. Jäs övertäckt i bunke tills degen dubblat din storlek och spänner tillbaks när du petar på den med fingret.
4. Forma bullar i den form du vill, klassiska katter, kringlor. Vill du göra längder, vanliga bullar eller knyten så riv då mandelmassa och blanda med smör som fyllning, mmmmm! Jäs i ugnen eller på annan dragfri plats. Samma som med degen, du ser att dom jäst klart när bullen spänner tillbaks direkt när du petar till den med fingret. Blötlägg också russinen och låt dom ligga där tills bullarna ska gräddas. Blötlagda russin suger inte åt sig fukt från degen så bullarna blir saftigare!
5. Tryck ner russin i degen som dekorering och penska med ägg. Grädda ca 10 min i 225 graders värme tills dom blivit gyllenbruna både ovanpå och under bullarna.
Åh, så gott med lussebullar??
Speciellt med fyllning i! Sååå mumsigt! ?