VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Blixtsmördeg

God morgon!
Smördeg är helt fantastiskt att jobba med! Både till wienerbröd, pajer, snacks mm. Det finns ju att köpa färdiga ark smördeg i frysdisken i affären men det är onödigt mycket skit i många av dom och så himla enkelt att göra själv och frysa in i bitar! Bara att ta fram och lägga i kylskåpet att tina och sen baka ut till det du själv vill.
Några tips! 
1. Alla ingredienser ska vara kalla, till och med mjölet så mät upp och lägg i en påse i frysen några timmar innan ni sätter igång. (Mjöl i frysen är dessutom jättebra att ha om nåt behöver kylas snabbt, tex ett ömmande barnknä 😄)
2. Se till att bänken du kavlar på är riktigt mjölad. Det håller även kaveln.
3. Tryck inte så hårt när du kavlar utan lägg bara på lite så där lagom tryck så att kaveln får jobba degen själv. Då får ni en jämnare deg som inte fjongar tillbaka och spricker under kavlingen.
Här är ett recept på en sk blixtsmördeg som är mycket enklare att lyckas med än en klassisk smördeg. Klassisk smördeg- då kavlar man in ett enda stort smörblock i degen och det är lite meckigare att få till då smöret gärna rymmer ut vid kavlingen och kladdar till det. Blixtsmördeg- där gör man en deg med smöret i från början men jobbar den så lite som möjligt så att smörklumparna blir tydliga och kavlas i skikt så den blir frasig och fin vid gräddning. Jag har alltid några ark i frysen med bakplåtspapper emellan.
 
250g vetemjöl
250g smör, kallt i bitar
1 dl vatten
1 st äggula
1 tsk salt
1 tsk citronsaft

1. Blanda vetemjöl, salt och smör så att det börjar gå ihop till en knögglig deg.

2. Tillsätt vatten, gulor och citronjuice. Arbeta degen så att den precis går ihop, lite smörklumpar ska det vara. Plasta in och låt vila i kyl ca 10-20 minuter.

3. Kavla ut degen till en stor rektangel, lika bred som kaveln är lång. Vik den i 3-slag, alltså tänk dig rektangeln uppdelad i tre delar och vik den högra tredjedelen över mitteldelen och sen vänsterdelen över mittendelen. Ett treslag. Plasta och låt vila 10-20 minuter i frysen. Kavla ut på nytt till samma rektangel och vik om igen. Kyl, kavla och vik en sista gång. Alltså kavlar och viker du degen totalt 3 omgångar med kylning emellan. Avsluta hela bakningen med att kavla ut degen till en ännu större platta som är ca 3-4 mm tjock. Skär i dm stora rutor och frys sen in med bakplåtspapper emellan. Vips och du har din egna smördeg färdig i frysen!

I veckan ska ni få ett härligt recept på snacks gjort på smördeg! Nåt att baka till helgen kanske?

Hej hej och hoppas ni får en bra vecka!


Kommentarer


 1. Robin 17 oktober, 2016 on 21:41 Svara

  Hej!
  Kan man använda den här degen till wienerbröd? Tyckte du skrev det nånstans, men dom recept jag har på wienerbröd är det jäst i (jan hedh & Roy Fares)

  Gör du wienerbröd utan jäst?

  • Älska att baka 17 oktober, 2016 on 22:25 Svara

   Hej Robin!
   Den här degen passar utmärkt till wienerbröd! jag har testat både klassisk smördeg med en liten dutt jäst i men det här blir lika bra. Smöret i degen expanderar under gräddningen och blåser upp dom där karaktäristiska lagren, skikten i degen som blir så där frasigt goda! Det behövs ingen jäst alltså! Testa och återkom vad du tyckte!

   • Robin 19 oktober, 2016 on 22:15 Svara

    Spännande! Ska absolut testa! Återkommer med resultat 😊

 2. Isabel 18 oktober, 2016 on 13:16 Svara

  Hej,
  Jag skulle vilja komma i kontakt med dig ang ett litet samarbete med Disney Channel.
  Maila mig gärna,

  Isabel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *