VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Äppelkaka med kolatopping och pecannötter

God kväll!

Här kommer ett helgrecept som jag tycker passar bra nu när det är höst! Jag gjorde kakan glutenfri men ni väljer såklart. Det är ett av bidragen i Selltontävlingen och kommer från Kristin som har bloggen TheChocolateBox. Såååå jädra god och saftig och saltet på toppen blir verkligen pricken över i:et! Tack Camilla för receptet! Varsågoda, nu är det er tur att testa och smaka!

P.s Kom gärna förbi Bak-& Choklad Festivalen imorgon! Jag tävlar i Konditorduellen från kl 10.15-15.30. Jag var med förra året och det är en jädra rolig tävling. En konditor och en bloggare teamar ihop sig och tävlar mot andra par. Vi bakar alla hemliga recept som vi får bara några minuter innan start. Jag älskar ju såna där utmaningar och är taggad! Jag tävlar mot Jessica Frej, Cassandra Lundgren, Kinna Jonsson och Cecilia Hansson. Härliga brudar och det blir härligt att hänga med imorgon. Gå in på deras bloggar och skrolla recept! Vi kör olika heat och duellerar om finalplats som äger rum 14.30! Hihihiiiiiii vad kul det ska bli!

IMG_4746

IMG_4740

Kaka:
125 g smör, rumstempererat
1 dl strösocker
0,5 dl farinsocker
2 ägg, rumstempererade
3 dl vetemjöl (eller 4 dl glutenfri mix)
1 tsk bakpulver
1,5 tsk mald kardemumma
1 nypa salt
1,25 dl standardmjölk

Fyllning:
3 medelstora äpplen
1 tsk malen kanel
0,5 tsk mald kardemumma
75 g mandelmassa

Kolasås: (Baserat på ett recept från Pärlans Konfektyr)
25 g glykos
40 g strösocker
5 msk vispgrädde
15 g smör

Topping:
30 g pecannötter
Havssalt (flingsalt)

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smöra och mjöla en rund sockerkaksform.

2. Skär äpplena i bitar och blanda med kryddorna i en skål. Riv ner mandelmassan grovt och blanda. Ställ åt sidan.

3. Vispa smör och socker krämigt. Vispa ner äggen, ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma och salt i en separat skål. Sikta sedan ner detta i smeten, och varva med mjölken. Rör/vänd ihop till en jämn smet.

4. Häll hälften av smeten i formen. Strö sedan ut fyllningen. Häll på resten av smeten och ställ i nedre delen av ugnen, sänk värmen till 175 grader. Grädda i ca 45 minuter. Ta ut och låt svalna.

5. Kolasåsen. Koka glykos och socker i en liten kastrull till 170 grader. Ta av från värmen och ha i grädde och smör. (Det kommer bubbla upp ordentligt.) Låt koka upp igen, och koka tills kolan nått ca 106 grader. Vänd på kakan och häll över kolasåsen. Strö över grovt hackade pecannötter och valfri mängd havssalt.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *