Ja! En hybrid mellan Munk och Bulle! MULLE! Hahaha! Tycker jag var lite tråkfyndig där.
Ja ni. Idag är det Kanelbullens Dag och jag hoppas ni har tagit tillfället i akt att unna er en riktigt finfin bulle av bra kvalitet med äkta smör och mycket kardemumma! Ni som läst min blogg ett tag vet att den heliga Kanelbullen (ni ser, jag skriver Kanelbulle med stort K, hehe..) har en speciell plats i mitt hjärta. I år så tänkte jag att det var dax att göra nåt annat kul av favoritreceptet! Så, varför inte ploppa ner den lilla kanelbulleknuten i bubblande olja? Mmmmm, det är ju så galet gott att fritera saker. Och roligt att göra! Så klart, en risk för att det ska poffa till och börja brinna utav bara helvete men använd en termometer så att temperaturen hålls på en jämn nivå och för säkerhets skull, ha ett kastrullock nära så kan du slänga på det om det skulle bli för varmt. Vad fasen, bli inte rädda nu, hahaha! Knåda en deg, jäs, baka ut, jäs och fritera! det bara frasar när du tar första tuggan..mmmm.
25-30 st
10-20g ekologisk jäst.
5 dl ljummet vatten
1 msk mortlade kardemummakärnor
1.5 dl ljus sirap eller strösocker
1 tsk salt
1 ägg
900g vetemjöl
2 dl fint rågmjöl
150g rumsvarmt smör
Fyllning:
200g smör
1.5 dl strösocker
3 msk kanel
1 msk vetemjöl
1 msk vaniljsocker
Frityr:
1 liter neutral olja (jag väljer rapsolja)
Topping:
2 dl socker
2 msk kanel
1. Blanda ihop alla ingredienserna förutom smöret tills degen släpper bunkens kant eller bänken.
2. Tillsätt smöret och knåda några minuter till. Runddriv (Gör en slät boll) degen och pudra mjöl över. Täck med lös plastfilm och jäs minst 2-3 timmar men gärna längre för mer smak. Den ska fördubbla sin storlek. Jag jäser nästan alltid min bulldeg i kylen över natten med 10g jäst i. Mer smak och halva jobbet gjort på ”ätardagen” =) Degen blir lättare att jobba med och forma snyggt då den är kall när man kavlar ut den. Like it.
3. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen. Kavla ut degen till en stor rektangel på mjölad bänk och bred på fyllningen till ett jämnt lager som täcker hela degen. Sen pillar du ihop till den sorts bullar du vill ha idag. Rulla till en korv och dela i 25 bitar för klassiska snurror, skär i 25 remsor och tvinna ihop till en knut för sån style eller hitt på nåt! OBS! Eftersom bullarna kommer expandera hastigt i den heta oljan så är det superviktigt att du verkligen pillar in änden på bullknuten eller snurran in i bullen så den inte fjongar upp sig! Jäs igen under handduk på plåt med bakplåtspapper till dubbel storlek.
4. Hetta upp oljan till 170 grader och lägg försiktigt ner 2 bullar i taget med hjälp av en hålslev eller stekspade. Vänd på dom efter 2 minuter då den friterade delen blivit gyllenbrun.
5. Tag upp den färdiga bullen med samma och lägg på galler nån minut för att svalna något. Rulla sen i skålen med kanel och socker.
Bjud dom färska, alldeles ljumma! MYYYYYYYYYYYYS!!!
Tryck ner änden ordentligt under bullen.
Blubb blubb… Glöm inte att låta fläkten vara avstängd.
Vackert…såååå vackert i all sin enkelhet.
Om ni känner för en annan variant på bulle, kanske en mer klassisk eller så….varsågoda! Längst ner hittar ni min Youtubefilm på bullbak!
Nej i år har jag bestämd inga kanelbullar ska det bakas. Mina töser är ju 19-22 år gamla. De tänker mycket i vad de stoppar i munnen. Har inte plats i frysen heller. Men jag har tur som har Sveriges bästa bageri i närheten Felds bröd,så jag stack ditt och köpte varsin kanelbulle,underbart gott. Inga willys eller nån annan butiks industri bullar här inte:))
Saknar underbara kanel doften när man bakar kanelbullar dock. Men det finns lössning till allt då tänder jag ett ljus med kanel doft hehe.
Wow vad gott det ser ut! Har jag något att testa på i helgen 🙂
Dom är suuuupergoda!
Hej, Snygg blogg, den är jätte snygg med snygga bilder. hejar på dig! 😀
Men tack snälla du! Kraaaam!
Hej, varför använder du vatten i degen i stället för mjölk…?