VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Munk + Bulle = Mulle!

Ja! En hybrid mellan Munk och Bulle! MULLE! Hahaha! Tycker jag var lite tråkfyndig där.

Ja ni. Idag är det Kanelbullens Dag och jag hoppas ni har tagit tillfället i akt att unna er en riktigt finfin bulle av bra kvalitet med äkta smör och mycket kardemumma! Ni som läst min blogg ett tag vet att den heliga Kanelbullen (ni ser, jag skriver Kanelbulle med stort K, hehe..) har en speciell plats i mitt hjärta. I år så tänkte jag att det var dax att göra nåt annat kul av favoritreceptet! Så, varför inte ploppa ner den lilla kanelbulleknuten i bubblande olja? Mmmmm, det är ju så galet gott att fritera saker. Och roligt att göra! Så klart, en risk för att det ska poffa till och börja brinna utav bara helvete men använd en termometer så att temperaturen hålls på en jämn nivå och för säkerhets skull, ha ett kastrullock nära så kan du slänga på det om det skulle bli för varmt. Vad fasen, bli inte rädda nu, hahaha! Knåda en deg, jäs, baka ut, jäs och fritera! det bara frasar när du tar första tuggan..mmmm.

IMG_4730

IMG_4725

25-30 st

10-20g ekologisk jäst.

5 dl ljummet vatten

1 msk mortlade kardemummakärnor

1.5 dl ljus sirap eller strösocker

1 tsk salt

1 ägg

900g vetemjöl

2 dl fint rågmjöl

150g rumsvarmt smör

Fyllning:

200g smör

1.5 dl strösocker

3 msk kanel

1 msk vetemjöl

1 msk vaniljsocker

Frityr:

1 liter neutral olja (jag väljer rapsolja)

Topping:

2 dl socker

2 msk kanel

1. Blanda ihop alla ingredienserna förutom smöret tills degen släpper bunkens kant eller bänken.

2. Tillsätt smöret och knåda några minuter till. Runddriv (Gör en slät boll) degen och pudra mjöl över. Täck med lös plastfilm och jäs minst 2-3 timmar men gärna längre för mer smak. Den ska fördubbla sin storlek. Jag jäser nästan alltid min bulldeg i kylen över natten med 10g jäst i. Mer smak och halva jobbet gjort på ”ätardagen” =) Degen blir lättare att jobba med och forma snyggt då den är kall när man kavlar ut den. Like it.

3. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen. Kavla ut degen till en stor rektangel på mjölad bänk och bred på fyllningen till ett jämnt lager som täcker hela degen. Sen pillar du ihop till den sorts bullar du vill ha idag. Rulla till en korv och dela i 25 bitar för klassiska snurror, skär i 25 remsor och tvinna ihop till en knut för sån style eller hitt på nåt! OBS! Eftersom bullarna kommer expandera hastigt i den heta oljan så är det superviktigt att du verkligen pillar in änden på bullknuten eller snurran in i bullen så den inte fjongar upp sig! Jäs igen under handduk på plåt med bakplåtspapper till dubbel storlek.

4. Hetta upp oljan till 170 grader och lägg försiktigt ner 2 bullar i taget med hjälp av en hålslev eller stekspade. Vänd på dom efter 2 minuter då den friterade delen blivit gyllenbrun.

5. Tag upp den färdiga bullen med samma och lägg på galler nån minut för att svalna något. Rulla sen i skålen med kanel och socker.

Bjud dom färska, alldeles ljumma! MYYYYYYYYYYYYS!!!

IMG_4686

Tryck ner änden ordentligt under bullen.

IMG_4694

Blubb blubb… Glöm inte att låta fläkten vara avstängd.

IMG_4689

Vackert…såååå vackert i all sin enkelhet.

IMG_4693 IMG_4714

Om ni känner för en annan variant på bulle, kanske en mer klassisk eller så….varsågoda! Längst ner hittar ni min Youtubefilm på bullbak!

IMG_4362

Skolebröd

Klassiska kanelbullar

Glutenfria Kanelbullar

Toscabullar

Citron och kokosbullar

 

 


Kommentarer


 1. Gülay 4 oktober, 2016 on 11:49 Svara

  Nej i år har jag bestämd inga kanelbullar ska det bakas. Mina töser är ju 19-22 år gamla. De tänker mycket i vad de stoppar i munnen. Har inte plats i frysen heller. Men jag har tur som har Sveriges bästa bageri i närheten Felds bröd,så jag stack ditt och köpte varsin kanelbulle,underbart gott. Inga willys eller nån annan butiks industri bullar här inte:))
  Saknar underbara kanel doften när man bakar kanelbullar dock. Men det finns lössning till allt då tänder jag ett ljus med kanel doft hehe.

 2. Stina 7 oktober, 2016 on 11:25 Svara

  Wow vad gott det ser ut! Har jag något att testa på i helgen :)

  • Älska att baka 14 oktober, 2016 on 16:37 Svara

   Dom är suuuupergoda!

 3. Melvin 11 oktober, 2016 on 13:16 Svara

  Hej, Snygg blogg, den är jätte snygg med snygga bilder. hejar på dig! 😀

  • Älska att baka 14 oktober, 2016 on 16:38 Svara

   Men tack snälla du! Kraaaam!

 4. Lou 13 oktober, 2016 on 19:41 Svara

  Hej, varför använder du vatten i degen i stället för mjölk…?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *