VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Skolebröd

Hej!

Har ni satt tänderna i ett nybakat skolebröd nån gång? Eller på svenska, Skolbulle! Vet ni vad det är för ett fantastiskt litet bakverk? Det är en bulle med en kärna av vaniljkräm och glasyr och kokos på toppen! Enkelt och försvinnande gott! Jag valde att inte ha så mycket kokos på men det är så klart en smaksak.  Jag bakade dom här till Milous kalas i söndags och nu måste ni också testa!

IMG_4362

Deg:

20g blå jäst

4 dl mjölk

1 ägg

1.5 dl socker

2 tsk kardemummakärnor

12 dl vetemjöl (720g)

1 tsk salt

100g rumsvarmt smör

Pensling:

1 ägg

Glasyr och topping:

1 dl florsocker

1 msk vatten

Kokosflingor

Vaniljkräm:

3 dl fet mjölk

1 vaniljstång

3 äggulor

1 dl strösocker

2 msk maizena

20g smör

1. Starta med alla ingredienser rumstempererade. Lös jästen i mjölken och tillsätt mortlad kardemumma, socker och vetemjöl och ägg. Arbeta degen i 10 min tills den känns smidig och jämn.

2. Tillsätt salt och smör och jobba 5 min till. Jäs övertäckt i 90 min till dubbel storlek. 

3. Dela degen i 20 bitar och forma till runda bollar. Kavla till dom så dom blir ca 2 cm tjocka. Jäs övertäckta till dubbel storlek ca 90 min.

4. Vaniljkräm: Koka upp mjölk med vaniljstång och urskrapade frön, sila och ställ åt sidan. Vispa ägg, socker och maizena vitt och vispa ihop med vaniljmjölken. Sjud upp till önskad konsistens och tillsätt sen smöret. Ställ att svalna något.

5. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Gör en grop i mitten och fyll med vaniljkräm. Grädda i 220 grader i ca 12-15 min tills dom är gyllenbruna. Låt svalna något.

6. Blanda florsocker och vatten till en tunn glasyr. Pensla bullarnas ovansida men låt vaniljkrämen vara. Strö över kokosflingor och låt stelna i 5 min. Öppna munnen så stort du kan och ta en rejäl jädra tugga och vips så befinner du dig i himlen!

IMG_4242

IMG_4243

IMG_4247

 

 


Kommentarer


  1. Marineööa 26 september, 2016 on 09:11 Svara

    Vilken blå jäst? Har aldrig sett blå jäst.nu har jag jäst för söta degar, kan det funka?8

    • Älska att baka 27 september, 2016 on 22:04 Svara

      Jästen är i grunden gul i färgen på förpackningen men sen finns det olika sorter, rör för söta degar, ekologisk och sen blå för vanliga degar. jag väljer ekologisk om den finns men annars blå då jag inte vill påskynda jäsningen. Lycka till nu!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *