VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Moussetårta med vit choklad & passionsfrukt

God kväll!

Idag har jag levererat 3 bröllopstårtor som jag tänkte ni skulle få recept på nu. Alla tårtor var moussetårtor med smak av vit choklad och passionsfrukt. Sött och lite syrligt är gott ihop. Botten bestod av glutenfri kladdkaka. Mumma mumma! Hoppas brudparet blev nöjda och glada!

Nu står jag i köket och vispar ihop en vaniljkräm och bakar fröknäcken. Milou fylrrer 4 år imorgon och hela släkten kommer och käkar mat och fikar. Jag älskar att dra ihop sånt! Jag skriver listor i veckor i förväg och spaltar upp vilken dag jag ska förbereda vad. Hahaha, kontroll. På menyn imorgon står blomkålssoppa med bröd bakat i gjutjärnsgryta och fröknäcken med ost och paprika. Till efterrätt bjuds det på en 3 lager hög glasstårta med kladdkakebotten. Milou har önskat. Min lag. Skolebröd (sjukt j-vla god bulle med vaniljkräm och glasyr med kokos) och kladdkakecupcakes med grädde och bär. tror att foket kommer att gå hem mätta.

Så! Här kommer receptet på moussetårtan!

Moussetårta


Botten:

100g smält smör

2 ägg

2 dl strösocker

3/4 dl kakao

1 tsk vaniljextrakt

1/2 tsk salt

2 dl rismjöl

Passionsfruktsmousse:

4.5 gelatinblad

100g passionsfruktsjuice pressat ut frukterna eller från frysdisken

3/4 dl socker

4 dl grädde

Vitchokladmousse:

3 gelatinblad

150g vit choklad

4 dl grädde

1. Botten: Vispa ihop alla ingredienser till en härligt tjock smet. Klä en 24 cm springform med bakplåtspapper i botten. Smörj botten och en bit upp på kanterna med smör. Ströa med kakao och häll i smeten. Grädda i ca 15 min i 175 grader. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Låt svalna i kylen. Lossa försiktigt formens kant och diska ren från ev chokladrester. Smörj insidan med ett tunt lager smör och kläm dit en smal remsa av vaxduk (jag köper mina på typ ICA eller Clas Olsson och klipper i remsor.) som täcker hela formens insida. Tryck fast kanten med botten och kladdkakan igen. Det blir så mycket snyggare kanter på moussetårtan sen när den är färdig. Det är liksom bara att dra av vaxduken och diska. En del vet jag använder overhead plast för att få jämna kanter. Ska testa det nästa gång.

2. Passionsfruktsmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 min. Värm upp passionsfruktsjuicen (jag hittade fryst passionsfrukt i frysdisken) tillsammans med sockret tills det kokar och lägg i gelatinbladen, tag av från värmen och rör om ordentligt. Låt svalna i kylen men rör om då och då. Vispa grädden mellanhård och rör ner passionsfrukten. Häll smeten över botten och lägg in i frysen 20 min.

3. Vitchokladmoussen: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 min. Värm upp 1 dl av grädden tills den kokar och lägg ner gelatinbladen. Tag av från värmen och rör om ordentligt. Hacka chokladen fint och rör ner i den varma grädden. Låt svalna, rör om då och då. Vispa resten av grädden medelhårt och vänd ihop med den avsvalnade chokladen. Häll smeten över passionsfruktsmoussen. Låt stelna i kylen ca 2-3 timmar. Dekorera med bär eller annat fint!


Kommentarer


 1. Johanna 17 september, 2016 on 22:24 Svara

  Vilken fin tårta!!!
  Kan man göra botten på vetemjöl?

  • Älska att baka 17 september, 2016 on 22:26 Svara

   Tack snälla! Självklart! Bara att byta ut till vetemjöl men ta 1.5 dl då. Vetemjöl suger åt sig mer vätska. Lycka till!

 2. Erika 19 september, 2016 on 09:04 Svara

  Jättefin tårta och låter så god så vill testa denna! Funderade på passionfruktsmoussen, ska man gröpa ur frukter tills man har 100 gr el kan man ta 50/50 fruktkött och färdigblandad juice? Eller bara färdigblandad juice? Eller outspädd juice på tetra? Vet att det inte finns i frysdisken där jag bor. Tack på förhand! /Erika

  • Älska att baka 19 september, 2016 on 22:55 Svara

   Tack!
   Det ska vara 100g färdig juice. Jag skulle tippa på att det är minst 10 passionsfrukter, jamen 1 dl fruktjuice! Om du hittar på tetra så ta 1 dl outspädd! Hellre för mycket smak än för lite 😄

 3. Sandra 21 september, 2016 on 20:49 Svara

  Täkte göra en Tigertårta till min sons 1års kalas på lördag, är det bara att byta ut passionsjuicen mot apelsinjuice? :)

  • Älska att baka 27 september, 2016 on 11:56 Svara

   Men då! Hann inte svara dig! Hoppas du bara bytte ut till apelsin och att det blev supergott! För det är bara att yta ut till vad det nu är man gillar!

 4. Anna 17 oktober, 2016 on 14:35 Svara

  Hej, kan man frysa denna?

  • Älska att baka 17 oktober, 2016 on 17:13 Svara

   Jajemen! Sååå bra att kunna förbereda Tag fram i god tid innan servering. Låt den gärna tina i kylen över natten =)

   • Anna 18 oktober, 2016 on 08:36 Svara

    Åh vad bra, perfekt 👌
    Ska testa denna till helgen 😄

 5. Sara 13 januari, 2017 on 21:16 Svara

  Tror du att man kan hälla en mirrorglace över den här moussetårtan? Perfekta smaker till min födelsedagstårta men är sikt sugen på en mirrorglace på mörk choklad! :)

  • Älska att baka 24 januari, 2017 on 07:08 Svara

   Hej Sara! Jamen det låter som en strålande idé! Frys den innan precis som jag antar att du tänkt. Kommer bli supergott och vackert!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *