Hej! Jag heter Caroline Ahlqvist och här på bloggen skriver jag om allt från livet som 2-barnsmorsa, matte, sambo, kostrådgivare, massageterapeut och träningsälskare till mitt intresse inom bakning och vinnare av Hela Sverige Bakar 2013! Här bjuder jag på recept som passar den som är ny i köket och vill hålla det enkelt till den som har lite mer vana och kanske vill utmana sig lite. Jag vill att ni ska bli sugna på att baka mer hemma så låt oss inspirera och tipsa varandra i bakningens värld för fullärd blir man aldrig. Kom gärna med synpunkter och tips! Det ser jag fram emot! ROCKA LOSS I KÖKET OCH NJUUUUT AV ATT BAKA!
Det här är en favorit från förra sommaren som förtjänar en plats även denna sommar! Den är sååååå god! Saftig, fräsch och himla enkel att baka! Jo! Den är det! En riktig sommarbakelse!
350g mandelmassa
150g rumsvarmt smör
5 ägg
1 dl mjölk
1 tsk vaniljextrakt
3 dl Lailas glutenfri mix (eller 2.5 dl vetemjöl)
2 tsk bakpulver
Mousse:
300g jordgubbar, färska eller frysta, upptinade
3.5 gelatinblad
1 dl strösocker
Rivet skal av 1 citron
2 dl grekisk yoghurt
4 dl grädde
1. Botten. Riv mandelmassan och vispa ihop krämigt med smöret.
2. Tillsätt ett ägg i taget och sen mjölk, mjöl och bakpulver. Vispa så det blir en slät fin smet.
3. Klä en 20*30 cm bakform med bakplåtspapper. Både botten och upp en bit på kanterna. Fyll formen med smeten och grädda ca 30 min i 175 grader tills den är fast och fin. Svalna helt i formen för extra saftighet.
4. Moussen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min.
5. Mixa jordgubbarna till en slät puré och värm 1 dl av den i kastrull tillsammans med sockret. Riv ner citronskalen. Koka upp så sockret löser sig och tillsätt sen de urkramade gelatinbladen och rör så dom löser sig helt och häll tillbaka allt i resten av purén. Låt svalna.
6. Vänd ner yoghurten i purén så det blandas helt.
7. Vispa grädden men inte så den blir för hård. Vänd ihop allt till slät mousse.
8. Häll moussen över kakan och släta till ytan. Ställ in i frysen i 4 timmar. Flytta sen över kakan till kylen och låt den stå där i minst 5 timmar eller över natten.
Skär i fina rutor och dekorera så som du tycker är fint!
Hejsan! Vet du var man kan få tag på kartonger till sina tårtor/bakelser som man kan förvara och frakta dom i? Finns det nån butik på nätet som säljer?
gud vad gott
Nu har jag bestämt mig för denna till på lördag, mamma fyller 70 år. Blir den snygg taggar jag på Instagram 🙂
Mums! Såg hur god ut som helst. Ska genast prövas!
Ser riktigt smarrigt ut! 🙂
Åh, så himmelskt god den ser ut att vara! 🙂
Tack snälla du! Nu är det din tur att testa den i köket! Lycka till och bjud nån du tycker riktigt mycket om!
Ser kjempe godt ut ! 😀
Åh vad härligt att höra! Testa du nu!
ser sjukt gott ut. här hemma blir det tårta idag som min 6åring bakat… men denna måste jag prova nån dag
Hejsan! Vet du var man kan få tag på kartonger till sina tårtor/bakelser som man kan förvara och frakta dom i? Finns det nån butik på nätet som säljer?
Men så gott! Fräscht låter det också 🙂 MUMS!
Vad gott det ser ut!
ser jättegott ut