VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Bröllopstårta med passionsfrukt och hallon

Jag har fart. Jag har en jädra fart här hemma! Jag vet inte vad som flög i mig men jag fick världens ryck och bara borrade in skallen i vårt förråd och tokrensar alla lådor, garderober och…alla kartonger med barnkläder. Det blev faktiskt lite snyftiga ett tag när jag höll upp Melwin och Milous första små kläder och strumpor. Men jag har bestämt mig. INGET ska sparas. Eller jo, några små plagg men dom får Milou leka med till sina dockor. Jag känner att saker tar energi numera. Prylar, prylar, prylar. Vad ska man ha allt till? Det ska inte komma fler rumpnissar ur denna snippa så varför ska jag spara 4 gigantiska kartonger med babykläder? 
Bort, bort, bort. Både till syrran som kläcker i juni och till behövande små barn på andra ställen på jordklotet. Jag är halvvägs men det känns redan bättre! mer energi och mer spaca bland hyllorna.
 
Nog om det. Har mycket energi idag ?
 
Igår levererade jag en bröllopstårta igen. En bröllopstårta för 40 personer. Vaniljbottnar, marängbotten med rostad mandel, hallonmousse och passionsfruktsmousse. Här har ni receptet!
 

 
 Jag använde måtten 24, 20 och 15 på springformarna.
 
Tog 1.5 recept och bredde ut på bakplåtspapper.
Penska de färdiga bottnmarna med smält vit choklad, ca 300g. Annars smälter marängen av fukten och blit ett 1 mm tjockt slemlager.
 
 
Creamcheesegrädde:
Vispa 10 dl grädde med 300g färskost till fast konsistens.
200g färska hallon
 
Hallonmousse:
 
 
300g hallon
4 gelatinblad 
1 dl socker
3 dl vispgrädde
1. Blötlägg gelatinbladen i 5 minuter i kallt vatten. 
 
2. Mixa hallonen fint tills det blir en puré. Köper du frysta så tina i kastrull och sen mixa. Sila ev bort kärnorna men jag brukar låta dom vara kvar för extra struktur.
 
3. Blanda purén med sockret. Tag hälften av purén och koka upp i en kastrull. Krama vattnet ur gelatinet och rör ner tills det smälter ihop med hallonen. Tag av från värmen och rör ihop medvursten av purén. Låt svalna.
4. Vispa grädden fluffig och vänd ihop med hallonpurén. Ställ in i kyl 1 timme.
 
Montering!
 
Dela alla vaniljbottnar i 3 lager.
Lägg ut bottenlagret av alla storlekar på sina tårtfat. Tårtfaten ska vara exakt lika stora som bottnarna. Det minsta och det mellersta fatet ska ha ett hål i sig, lika stort som pinnen är tjock. Det mellersta fatet ska rymma två pinnar..
Spritsa en ring som en ram på alla bottnar med creamcheesegrädde och fyll med passionsfruktsmousse.
Lägg på marängbotten och spritsa ram runt.
Fyll med hallonmousse och strö de färska hallonen över hela moussen.
Lägg på vaniljbotten.
Spritsa ram och fyll med hallonmousse.
Lägg på sista vaniljbotten.
Spackla hela tårtan med ett tunt lager creamcheesegrädde. Plasta in med plastfilm och låt stå över natten.
 
Nästa dag.
Stick ner 5 pinnar lika höga som botten i den störta tårtan. Stick ner dom i en ring lite mindre än tårta 2.
Ställ på tårta 2 och tryck ner 4 pinnar i en ring något mindre än den minsta tårtan. Stick ner en centrumpinne i hela vägen ner i mitten, lika hög som de två tårtorna tillsammans. 
Ställ den minsta tårtan överst och stick ner en centrumpinne lika lång som hela tårtans höjd. Tryck igeniom hela tårtan. Nu tål den en skumpig bilförd utan problem.
 
Spackla hela tårtan med creamcheese och dekorera med blommor!
 
 

Skönt att förbereda monteringen av bottnarna dan innan och saftigheten blir finfin.


Se till så pinnarna är EXAKT lika långa innan dom sticks ner i tårtan. Annars blir det ingen rak våningstårta.
 
 
 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *