VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Bröllopstårta med passionsfrukt och hallon

Jag har fart. Jag har en jädra fart här hemma! Jag vet inte vad som flög i mig men jag fick världens ryck och bara borrade in skallen i vårt förråd och tokrensar alla lådor, garderober och…alla kartonger med barnkläder. Det blev faktiskt lite snyftiga ett tag när jag höll upp Melwin och Milous första små kläder och strumpor. Men jag har bestämt mig. INGET ska sparas. Eller jo, några små plagg men dom får Milou leka med till sina dockor. Jag känner att saker tar energi numera. Prylar, prylar, prylar. Vad ska man ha allt till? Det ska inte komma fler rumpnissar ur denna snippa så varför ska jag spara 4 gigantiska kartonger med babykläder? 
Bort, bort, bort. Både till syrran som kläcker i juni och till behövande små barn på andra ställen på jordklotet. Jag är halvvägs men det känns redan bättre! mer energi och mer spaca bland hyllorna.
 
Nog om det. Har mycket energi idag 😄
 
Igår levererade jag en bröllopstårta igen. En bröllopstårta för 40 personer. Vaniljbottnar, marängbotten med rostad mandel, hallonmousse och passionsfruktsmousse. Här har ni receptet!
 

 
 Jag använde måtten 24, 20 och 15 på springformarna.
 
Tog 1.5 recept och bredde ut på bakplåtspapper.
Penska de färdiga bottnmarna med smält vit choklad, ca 300g. Annars smälter marängen av fukten och blit ett 1 mm tjockt slemlager.
 
 
Creamcheesegrädde:
Vispa 10 dl grädde med 300g färskost till fast konsistens.
200g färska hallon
 
Hallonmousse:
 
 
300g hallon
4 gelatinblad 
1 dl socker
3 dl vispgrädde
1. Blötlägg gelatinbladen i 5 minuter i kallt vatten. 
 
2. Mixa hallonen fint tills det blir en puré. Köper du frysta så tina i kastrull och sen mixa. Sila ev bort kärnorna men jag brukar låta dom vara kvar för extra struktur.
 
3. Blanda purén med sockret. Tag hälften av purén och koka upp i en kastrull. Krama vattnet ur gelatinet och rör ner tills det smälter ihop med hallonen. Tag av från värmen och rör ihop medvursten av purén. Låt svalna.
4. Vispa grädden fluffig och vänd ihop med hallonpurén. Ställ in i kyl 1 timme.
 
Montering!
 
Dela alla vaniljbottnar i 3 lager.
Lägg ut bottenlagret av alla storlekar på sina tårtfat. Tårtfaten ska vara exakt lika stora som bottnarna. Det minsta och det mellersta fatet ska ha ett hål i sig, lika stort som pinnen är tjock. Det mellersta fatet ska rymma två pinnar..
Spritsa en ring som en ram på alla bottnar med creamcheesegrädde och fyll med passionsfruktsmousse.
Lägg på marängbotten och spritsa ram runt.
Fyll med hallonmousse och strö de färska hallonen över hela moussen.
Lägg på vaniljbotten.
Spritsa ram och fyll med hallonmousse.
Lägg på sista vaniljbotten.
Spackla hela tårtan med ett tunt lager creamcheesegrädde. Plasta in med plastfilm och låt stå över natten.
 
Nästa dag.
Stick ner 5 pinnar lika höga som botten i den störta tårtan. Stick ner dom i en ring lite mindre än tårta 2.
Ställ på tårta 2 och tryck ner 4 pinnar i en ring något mindre än den minsta tårtan. Stick ner en centrumpinne i hela vägen ner i mitten, lika hög som de två tårtorna tillsammans. 
Ställ den minsta tårtan överst och stick ner en centrumpinne lika lång som hela tårtans höjd. Tryck igeniom hela tårtan. Nu tål den en skumpig bilförd utan problem.
 
Spackla hela tårtan med creamcheese och dekorera med blommor!
 
 

Skönt att förbereda monteringen av bottnarna dan innan och saftigheten blir finfin.


Se till så pinnarna är EXAKT lika långa innan dom sticks ner i tårtan. Annars blir det ingen rak våningstårta.
 
 
 

Kommentarer


 1. Anonym 15 maj, 2016 on 20:47 Svara

  Vad är det för pinnar du använder dig av? MVH Karin

  • Caroline Ahlqvist 15 maj, 2016 on 23:44 Svara

   Jag använder både plastpinnar och trä. Träpinnar blev faktiskt förbjudna i Sverige förra året vilket jag tycker är lite konstigt. Enda landet vad jag vet! Dom är så suveräna att både kapa till och få stabilitet och så länge dom säljs i tårtbutikerna av seriösa märken som Wilton så fortsätter jag använda dom. 😃

 2. Anonym 15 maj, 2016 on 22:04 Svara

  Jättekonstigt att jag inte hittat din sida tidigare!! Jag gogglar tårtor flera timmar i veckan 😂😂. Väldigt glad att jag hittade hit dock! En känsla av att jag hittat hem 😀😀. Så fina tårtor!! Precis så som jag gillar dem och precis sådana smaker jag själv väljer!! Du kommer att bli en perfekt inspirationskälla 🎂🎂🎂!! Tack för att du delar med dig!!

  • Caroline Ahlqvist 15 maj, 2016 on 23:46 Svara

   Hahaha! Men vad kul att du hittade till slut då! 😄 VÄLKOMMEN! Alltså, jag är ingen tårtexpert men några tårtor här och där blir det allt 😄 Smaker är jag fasen bra på så då kan vi inspirera varandra i tårtvärlden tycker jag! Tack för fina ord och igen, välkommen!

 3. Sofia 16 maj, 2016 on 10:38 Svara

  Hej Caroline!
  Min lillasyster tar studenten om ett par veckor och jag har fått det stora och framförallt roliga ansvaret att ta hand om tårt-baket! 😊 Jag har hela tiden tänkt mig en tårta med smak av hallon och passionsfrukt och blev så lycklig när du lade upp detta receptet – den ser så himla god ut!!
  Jag planerar att sätta ihop tårtan dagen innan så att den får sätta sig och bli saftig under natten. Min fråga är: hur ska jag förvara tårtan? I kylen? Med tanke på gelatinet i mousserna så kanske det finns en risk att de blir stabbiga?
  Tack för att du ger mig inspiration till min bakning! 💕

 4. Erica 18 maj, 2016 on 10:54 Svara

  Hej!

  Har redan testat Peachmelba cheesecaken som jag hittade här och jag säger det att den är MAGISK, den kommer göras om!

  Min pappa ska gifta sig i sommar och det var en anledning jag gjorde cheescaken, och nu vill testa denna tårta. Jag förstår ungefär monteringen, men Jag har fastnat på det där med "hålen", hålen som ska vars lika stora som pinnen är tjock. Vad menas?
  Har du någon form av kartongfat under tårtorna? Var köper man Sånna?
  Jag är lite "ny" i bakhörnan, men jädrar vad roligt det är! 😀

 5. Erica 18 maj, 2016 on 10:54 Svara

  Hej!

  Har redan testat Peachmelba cheesecaken som jag hittade här och jag säger det att den är MAGISK, den kommer göras om!

  Min pappa ska gifta sig i sommar och det var en anledning jag gjorde cheescaken, och nu vill testa denna tårta. Jag förstår ungefär monteringen, men Jag har fastnat på det där med "hålen", hålen som ska vars lika stora som pinnen är tjock. Vad menas?
  Har du någon form av kartongfat under tårtorna? Var köper man Sånna?
  Jag är lite "ny" i bakhörnan, men jädrar vad roligt det är! 😀

 6. Anonym 19 maj, 2016 on 15:16 Svara

  Vilken vacker tårta!!

 7. Anonym 19 maj, 2016 on 15:16 Svara

  Vilken vacker tårta!!

 8. Lotta 23 maj, 2016 on 12:57 Svara

  Hej igen!
  Jag la en kommentar här tidigare om dina fina tårtor men råkade vara anonym :).
  Jag ska baka en charmig bröllopstårta om ett par veckor och tänkte fråga dig om du vet om det blev något över av din tårta. Min ska endast vara till 30 personer och jag velar fram och tillbaka om jag ska göra två eller tre våningar. Vad tror du? Tror du att dina två understa tårtor hade räckt till 30 gäster eller hade du satsat på en tredje våning? Beslutsångest!! :)
  En annan fråga. Jag har endast satt ihop tårtor med marängbottnar samma dag även om de varit penslade med choklad. Kan jag vara säker på att marängbotten ej saggar ihop sig om den står över natten tro? Tänkte stjäla ditt marängbottenrecept men köra på pistagenötter istället för mandel istället. Hoppas det blir bra :)!!
  Tack för inspirationen igen :)!!
  Vänligen

  Lotta

  • Caroline Ahlqvist 25 maj, 2016 on 21:47 Svara

   Hej Lotta!
   Antal tårtbitar beror mycket på hur hög varje blir också. Men mina lager blev ca 10-12 cm höga och jag tror faktiskt det blev tårta över när jag gjorde 3 våningar. Men jag gör så medvetet. Lägger alltid på ca 5 bitar. Hellre att det blir över än att folk måste snåla om det är gottegrisar 😄 Till 30 pers skulle jag göra en 3-våningstårta (bara för att det är finare än 2-vånings 😄) med ca måtten: 23, 15 och 10 cm tårtor.
   Pistagenötter är supergott i maräng!
   Jag penslar ett supertätt lager vit choklad och lägger ihop tårtan dagen innan servering och det smälter inte en endaste gång. Håller finfint! Säg bara till den som serverar tårtan att använda en sågtandad eller vass kniv istället för tårtspade. Då blir det fina raka bitar!

   Lycka till nu!

 9. Lotta 26 maj, 2016 on 14:28 Svara

  Tack så mycket för svar!! Jag brukar också ta i.. Lite väl mycket för det mesta :) :)!! Tror att alla äter lika mycket som jag själv haha!

 10. Lotta 30 maj, 2016 on 14:12 Svara

  Hej Caroline!

  Förlåt men jag har bara en fråga till! Jag har aldrig tagit någon beställning av någon där jag inte varit med på festen själv förut. På lördag ska jag göra en bröllopstårta som ska hämtas av brudens föräldrar kl 14. Tårtan lär väl inte ätas förrän vid 23-tiden på kvällen kan jag tänka. Helst hade jag satt ihop och dekorerat tårtan på plats. Speciellt blommorna. Tänker ha färska blommor som dekoration. Jag har googlat och varit inne i en blomsteraffär och frågat men de tyckte att jag skulle sätta på blommorna ett par timmar innan den ska ätas. Men det blir ju lite svårt när jag inte är med på bröllopet.

  Hur har du gjort på dina tårtor? Tror du att det är ok att leverera tårtan helt färdig vid två tiden med blommor på? Kommer blommorna att hålla sig? Tårtan kommer såklart att stå i kylen.

  Har du satt ner stjälken på dina blommor i sugrör och stuckit ner i tårtan? Den är så himla fin med de rosa blommorna!!

  I värsta fall får jag leverera tårtan själv ett par timmar innan den ska ätas men det är en bit att köra.

  Jag är jättetacksam för svar!! Börjar bli lite nervös :). Hoppas att det är ok för dig att dela med dig av dina kunskaper!!

  Vänligen

  Lotta

 11. Erica 6 juni, 2016 on 14:46 Svara

  Hej igen! Tack för svar! Jag har nog några frågor till på en gång, marängen, vilken ungstemp och hur länge ska den stå? Försöker googla lite, men det är ju lättare att fråga.
  Tårtbotten, hur mycket salt och vaniljpulver ska man tänka på de olika diametrarna? :)

 12. Evelina 7 juni, 2016 on 09:29 Svara

  Hej Caroline!
  Jag funderar på att täcka en tårta på liknande sätt som din jättefina ovan, med sidenband runt. Vad använder du som spackel? Är det ren cream cheese? Hittade inte det ovan…?

  En fråga till – när du gör marängen och penslar med choklad, penslar du både ovan och undersidan då? :-)

  Varma hälsningar / Evelina

 13. Sandra 10 juli, 2016 on 10:49 Svara

  Hejsan,
  Jag undrar om receptet på moussen är för en tårta eller för alla tre? Tacksam för snabbt svar ☺️🎂

 14. Caroline Ahlqvist 16 maj, 2016 on 22:56 Svara

  Men vilken bra timing då! Hahaha! Grymt!
  Jag gör moussen, vilar i bunke i kylen nån timme eller två, fyller tårtan med alla lager, spacklar tunt, plastar in och vilar i kylen över natten. Mousserande blir inte stabbigt pga grädden. Promise!

  Lycka till nu!

 15. Caroline Ahlqvist 1 juni, 2016 on 16:18 Svara

  Du kan gott och väl sätta dit blommorna så som du vill ha det och dom håller sig i några timmar. Men skicka med en bukett för säkerhet skull så kan dom byta ut nån blomma som börjar se ledsen ut. Jag sticker ner i sugrör ibland och bara som dom är ibland. Köper dock alltid Fairtrademärkta blommor utan gifter och skit. Vissa blommor ligger bara löst ovanpå så dom har inte ens kontakt med tårtan. Dom stöttas upp av resten av blommorna.

  Lycka till nu! Ett projekt med skräckblandad förtjusning! 😄

  P.s Se till att stötta upp tårtan rejält med centrumpinnar och se till så att den hålls i kylrum på plats. Det borde gå såååå bra så!

 16. Caroline Ahlqvist 1 juni, 2016 on 16:24 Svara

  Hej!
  Alla tårtor står på varsin tårtpapp som brukar vara i antingen guld eller silver. Det jag menar med hål i mitten är att när du monterar tårtorna på varandra så fixerar du upp alla lager med centrumpinnar. En går igenom tårta 1 och 2, en går igenom tårta 1, 2 och 3. Hålen i tårtpapper måste vara så pass stora så att 1-2 pinnar kan tryckas igenom! Alltså, tårtpappen mellan tårta 1 och två behöver ha ett hål som rymmer 2 pinnar medan tårtpappen till översta tårtan bara behöver ett hål som rymmer en pinne! Förstår du? Det blir en himla skillnad i stabilitet med centrumpinnar och är ett måste när man jobbar med mycket fluffiga fyllningar.

  Lycka till och liva att återkomma om du har fler frågor! Så kan vi bolla lite!

 17. Caroline Ahlqvist 8 juni, 2016 on 13:28 Svara

  Hej!
  Jag spacklar med creamcheesegrädde! Superbra att jobba med och härligare smak av lite syrlig cheesecake. Till 5 dl grädde så tar jag ca 100g creamcheese. Bara att vispa ihop!

 18. Caroline Ahlqvist 10 juni, 2016 on 07:01 Svara

  Hej!
  Jag gräddar marängbotten i 150 grader tills den känns torr och fin. Brukar ta nån timme men himla olika från ugn till ugn.
  Ang salt och vaniljsocker så är det en smaksak. Jag tar ca 1/2 tsk till en 24 cm springform. Vaniljpulver samma mått!

  Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *