VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Chokladtårta a’ la KladdkakaKolaPekannötter

 
 
Chokladtårta a’ la KladdkakaKolaPekannötter. Hehehe, hajjar ni ingredienserna? Så här…kladdkaka i botten, fylld med chokladmousse och kokos, tjoffa på en saftig chokladbotten, slafsa på ett tjockt lager Dulce de Leche och strö på karamelliserade pekannötter, avsluta med en saftig chokladbotten till, spacklad med chokladmousse. Jaja, det här är huuuuuur otrendigt som helst! Knappast LowCarb, GI, High fiber…bara snusk och göttigt kladd, hahaha! Ibland vill man bara rocka loss i köket och smälla ihop en sån här tårta! Den här gången gällde det en födelsedagsönskning. Recept? Vill ni verkligen ha det? Ok då.
 
Ca 30-35 pers
 
Kladdkaka:
 
6 ägg
8 dl strösocker
300g smör
7 dl vetemjöl
1.5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1.5 tsk salt
 
1. Smält smöret och ställ åt sidan att svalna lite.
 
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
 
3. Rör ner smöret.
 
4. Blanda alla torra ingredienser och sikta ner i smeten.
Rör om så allt blandas och det blir en jämn och fin smet.
 
5. Smörj och ströa två springformar 15 och 22 dm diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Häll i smeten och grädda ca 20-25 min i 200 grader. Kyl ner snabbt, plasta in och lägg i frysen för den perfekta kladdigheten sen när den tinas och serveras! 
 
Chokladbotten:
 
5 dl vetemjöl
5 dl strösocker
2 dl kakao
3 tsk bakpulver
2 tsk salt
2 tsk vaniljpulver
2.5 dl gammaldags mjölk
1 dl neutral olja
2 ägg
2.5 dl kokande vatten
 
1. Blanda ihop vetemjöl, socker, kakao, bakpulver, salt och vaniljpulver i en bunke.
 
2. Tillsätt mjölk, olja och ägg. Vispa på högsta effekt tills allt gått ihop.
 
3. Koka upp vattnet och tillsätt försiktigt under lugn vispning. Öka successivt farten och avsluta med att vispa på högsta effekt i 1 min så det kommer in luft i smeten.
 
4. Fyll två smorda formar med löstagbar kant, ca 15cm och 22 cm diameter. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten på formarna. Grädda mitt i ugnen ca 35-40 min i 180 grader. Stick ner en tandpetare och känn att den inte är kladdig, då återstår lite mer gräddning.
 
Låt dom svalna något i formarna innan du tar ut dom för att svalna helt under handdukar. Jag låter alltid tårtbottnarna svalna uppochner på bakplåtspapper för att få dom plana och fina. 
 
Chokladmousse:
 
10 dl grädde
2 dl kakao
2 dl strösocker
1.5 dl kokos
 
Rör ihop grädde, socker och kakao i en bunke så ingen kakao flyter på ytan. Ställ in i kylen i 15 min. Vispa sen upp till mousse. Häll i kokos i hälften av moussen.
 
Karamelliserade pekannötter:
 
100g pekannötter
1/2 dl strösocker
 
Hacka nötterna och rosta i en torr stekpanna i några minuter. Strö över sockret och rör om då och då tills allt har smält. Fördela ut nötterna på ett bakplåtspapper för att svalna och stelna till. Smula isär dom.
 
100g Dulce de Leche
 
MONTERING!
 
1. Lägg kladdkakorna på varsin tårtbricka med måtten 22 och 15 cm diameter men se först till att göra ett 1/2 cm hål i mitten på den lilla tårtbrickan där centrumpinnen ska igenom sen.
 
2. Spritsa chokladmousse med kokos som ett första lager på kladdkakorna. 
 
3. Dela chokladbottnarna i 2 lager och lägg på ett lager botten på varje tårta. 
 
4. Spritsa en ram på varje chokladbotten med chokladmoussen. Bred ut ett härligt lager Dulce de Leche innanför ramen och strö över dom karamelliserade pekannötterna på kolan. Lägg på en till chokladbotten. 
 
5. Spackla hela tårtorna med ett tunt lager chokladmousse. Ställ i kylen i nån timme. 
 
6. Mät ut höjden på den större tårtan och kapa till 5 pinnar som är lika höga som tårtan minus 2-3 mm. Placera ut pinnarna i en ring på den undre tårtan så dom bildar en cirkel något mindre än måtten på den lilla tårtan, 15 cm. Tryck ner dom hela vägen ner i botten.
 
7. Placera den lilla tårtan i mitten på den stora tårtan och mät ut en pinne som är lika lång som hela tårtans höjd minus 2-3 mm. Tryck ner den genom hela tårtan. Nu är den stabil som tusan! 
 
8. Spackla hela tårtan med testen av chokladmoussen och dekorera ev med chokladsås! 
 
 
Chokladmousseramen gör att fyllningarna hålls på plats och inte börjar tränga ut ur tårtan när man börjar stapla. Jag gör alltid ramen i samma ”material” som jag sen spacklar tårtan med.

Lent och mjukt i kombination med knaprigt..mmm.
 
 
Se till att pinnarna trycks ner helt rakt så blir tårtan stadig och fin.

Centrumpinnen gör att tårtan med lätthet klarar en bilfärd i sin kartong!

Jag använder mig av en snurrbricka när jag spacklar tårtor. Helt livsnödvändig (typ…) för att få ett jämnt resultat snabbare! Tror min är en ostbricka från ÖB, hehe..
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer


 1. gud va gott de såg ut

 2. Kai 7 maj, 2016 on 15:48 Svara

  Ujuj.. Ser farligt gott ut :)

 3. Anonym 3 juni, 2016 on 06:50 Svara

  Hej grymma recept ska testa chokladtårtan med kladdkaka pecanötter m.m men det står att det ska vara bikarbonat i chokladbotten men det står inte med bland ingredienserna?

 4. Anonym 3 juni, 2016 on 06:50 Svara

  Hej grymma recept ska testa chokladtårtan med kladdkaka pecanötter m.m men det står att det ska vara bikarbonat i chokladbotten men det står inte med bland ingredienserna?

 5. Anonym 3 juni, 2016 on 06:50 Svara

  Hej grymma recept ska testa chokladtårtan med kladdkaka pecanötter m.m men det står att det ska vara bikarbonat i chokladbotten men det står inte med bland ingredienserna?

  • Caroline Ahlqvist 3 juni, 2016 on 08:55 Svara

   Hej!
   Nu är det fixat! Har lagt till lite bakpulver och tagit bort bikarbonatet. Lycka till nu!

 6. Caroline Ahlqvist 10 maj, 2016 on 21:14 Svara

  Den här är farlig 😄 Ruggigt rejält chokladig och härlig!

 7. Caroline Ahlqvist 10 maj, 2016 on 21:14 Svara

  Hehe, den är redig den här lilla pjäsen 😄

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *