VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Citronpaj med kikärtsmaräng

Hej!
Vi är på väg ut till Stenhamra för att grilla hos vänner. Sååå mysigt! Jaja, det haglar och regnar men det skiter vi i ? Ger fingret åt vädergudarna och dukar inomhus. 
Det här är en paj med italiensk touch i samarbete med Zeta. Mascarpone, olja och citron. Nom nom, blev himla bra ? 

12 bitar

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1.5 dl strösocker
1 ägg

1 ägg till pensling

Fyllning:
Saft av 4 citroner (200g)
Skal av 2 citroner
2.5 dl strösocker
1 vaniljstång
2 ägg
2 äggulor
1 gelatinblad
1 dl mascarpone
2 msk neutral rapsolja

Pensling:
1 äggvita

Maräng:
Spad av kikärtor, burk a’ 400g
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljextrakt
2 tsk citronsaft

1. Blanda snabbt ihop alla ingredienser till pajskalet så det blir en smidig deg. Plasta in och kyl i 60 min.

2. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till ca 3 mm tjocklek och klä en 24 cm pajform. Nagga botten med en gaffel och förgrädda i 200 grader i ca 10 min. Pensla botten och sidor med uppvispad äggvita.

3. Fyllningen. Lägg gelatinet i kallt vatten i 5 min. Riv skalet av citronerna och pressa ur så mycket saft som möjligt ner i en kastrull. Blanda ner socker, ägg, gulor och urskrapad vaniljstång och sjud under uppsikt och omrörning tills det tjocknar. Krama ur gelatinbladen och rör ner i kastrullen. Vispa ner mascarponen så det blandas jämnt. Häll i oljan och vispa upp snabbt. Häll fyllningen i pajskalet och ställ i kulen för att stelna till. 

4. Marängen.
Sila bort kikärtorna och häll allt spad i en bunke. Vispa upp till ett fast vitt skum. Fortsätt vispa och häll sakta ner sockret, vaniljextraktet och citronsaften.
Vispa tills marängen blivit blank och bildar fasta toppar. Fyll en spritspåse och dekorera den avsvalnade pajen i fint mönster!  

Kommentarer


  1. Anonym 24 april, 2016 on 11:45 Svara

    Så fin!!!

  2. Kai 7 maj, 2016 on 16:34 Svara

    Ojoj.. Den ser fantastiskt god ut! 🙂

Lämna ett svar till Anonym Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *