Hej! Jag heter Caroline Ahlqvist och här på bloggen skriver jag om allt från livet som 2-barnsmorsa, matte, sambo, kostrådgivare, massageterapeut och träningsälskare till mitt intresse inom bakning och vinnare av Hela Sverige Bakar 2013! Här bjuder jag på recept som passar den som är ny i köket och vill hålla det enkelt till den som har lite mer vana och kanske vill utmana sig lite. Jag vill att ni ska bli sugna på att baka mer hemma så låt oss inspirera och tipsa varandra i bakningens värld för fullärd blir man aldrig. Kom gärna med synpunkter och tips! Det ser jag fram emot! ROCKA LOSS I KÖKET OCH NJUUUUT AV ATT BAKA!
Syrade eller fermenterade grönsaker som det också kallas är ett helt suveränt sätt för att boostra kroppens immunförsvar! Hur då? Jo, det är i tarmen som vårt immunförsvar sitter till allra största del, ca 70-80%. Om inte magen och tarmarna mår bra så påverkar det hela vår hälsa och man blir mer mottaglig för sjukdomar, allergier, hudbesvär, mm mm. En vuxen person bär runt på ca 1.5 kg bakterier i tarmen. Härligt va? Hahaha! Dom här bakterierna hjälper kroppen att bryta ner maten och städar hela tiden tarmarna från onda bakterier som vi dagligen utsätts för. Om man ”matar” dom goda bakterierna med bra käk så trivs dom bättre och får större motståndskraft och det ger då bättre immunförsvar.
När man fermenterar/jäser färska grönsaker så här så bildas alltså galet mycket bra bakterier! Så, syra på nu och släng en hög på tallriken varje dag! Speciellt när det går mycket förkylningar, magsjukor och annat smittsamt. Jag har en 1 liters glasburk som jag fyller med grönsaker så ta så stor burk du vill ha och bara packa på. Jag skriver inga mått utan det styr du. Ta vilka grönsaker som helst!
Vitkål
Rödkål
Morötter
Oraffinerat salt
Senapsfrön
1. Hyvla all kål tunt och riv morötterna på den grova sidan av rivjärnet.
2. Blanda ihop grönsakerna med saltet (ta några rediga nypor) och låt stå i 15 min så grönsakerna börjar släppa vätska.
3. Tillsätt senapsfrön och massera sen alltihop hårt i några minuter tills kålen och morötterna mjuknat och släppt ordentligt med vätska.
4. Tryck ner allting i en steriliserad glasburk med tätt lock. (Sterilisera lättast genom att ställa in glasbruken i ugnen i 100 grader i 20 min) Använd knytnäven och se till så det packas hårt utan luftfickor. Se till så att allt är täckt med vätska men spar 2-3 cm upp till kanten. Stäng locket och ställ burken mörkt i rumstemperatur i några dagar. Öppna upp burken 2 ggr/dag och släpp på trycket som bildas av jäsningen redan efter ett dygn. Den dagen du öppnar burken och det inte pyser så är jäsningen klar.
Förvaras i kylen i flera månader och öppnad burk i ca 1 månad.
Massera grönsakerna galet hårt!
Använd en träsked eller knytnäven när du packar allt hårt hårt.
Lilla burken på toppen gör att grönsakerna håller sig under ytan under jäsningen.
Vill du se hur jag gör så kolla på filmen och skrolla fram till 7.50 in i programmet =)
Måste testa 🙂
Tack för receptet! Ska testas 🙂
Vad kul! Frisk Tarm AB ?
Tillsätter man någon vätska eller är det enbart vätskan från grönsakerna i burken?
Enbart vätskan från grönsakerna! ?