VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Chokladmoussetårta!

Hej så här på kvällskvisten!
Idag har jag stått på mässa och serverat 250 semlor till sötsuget folk. Det är alltid lika kul att se folks miner när dom ser lite hembakat istället för trista mässkarameller! Imorgon blir det favorit i repris och jag måste hinna baka 250 semlor till på morgonen. 
Hörni, lillördag idag och jag kan inte hålla mig till helgen med att ge er det här receptet 😝
Nu ska ni få er en riktigt härlig chokladmoussetårta som får smaklökarna, nä, hela kroppen att dansa! Receptet har jag fått av en vän till mig men jag har gjort om en del. Bland annat så gör jag den glutenfri men det väljer ni. Len, krämig, chokladig…lite pill att göra men inte svår alls. Jag tycker ni ska bjuda på den här i helgen! Håller sig flera veckor i frysen! Enjoy!

12 port

Chokladbotten:
3 äggulor + 3 äggvitor
1 dl strösocker
1 msk maizenastärkelse
1/2 dl kakao
1/2 dl rismjöl (eller vetemjöl)
1/2 tsk salt
 
Mousse:
3 dl vispgrädde
300 g mörk choklad, 50-70%
1/2 dl starkt kaffe
3 ägg
3/4 dl strösocker
 
Kakao
Hallon
Vit och mörk hackad choklad
 
1. Smörj och lägg ett bakplåtspapper i en 20 cm springform. 
2. Vispa äggvitorna till fast skum. Vispa sedan i lite socker i taget till en maräng som bildar blanka toppar.
3. Vispa ihop äggulorna i en annan skål och vänd ner i marängen. Blanda ihop majsena, kakao, mjöl och salt. Sikta ner i smeten och vänd om med stora luftiga tag så det blandas jämnt.
4. Fyll i smeten i formen. Jämna till ytan och grädda i ca 10 minuter i 200 graders värme. Låt den svalna på galler under en kökshandduk. 
5. Diska och torka springformen. Smörj formens kanter och klä med långa remsor av bakplåtspapper, gärna så att kanterna blir lite högre än själva formen. Lägg tillbaka chokladenbotten i formen.
6. Vispa grädden lätt. Hacka och smält chokladen i ett vattenbad eller i mikron. Rör om då och då så det smälter jämnt. Ta av från värmen och tillsätt kaffet.
7. Vispa upp äggen i en stor rostfri bunke med socker tills det är ljust fluffigt.
Sätt skålen i ett vattenbad och vispa ytterligare några minuter tills smeten ökat i volym ungefär tre gånger. Ta av skålen från värmen och fortsätt vispa tills det svalnat. Vänd i chokladen och sedan grädden, vispa hastigt ihop allt till en slät mousse. Om chokladen hunnit svalna för mycket så värm den en snabbis över vattenbadet igen så den blir smidig och kan blandas jämnt i moussen.
8. Fyll upp moussen i formen och jämna till ytan. Ställ in den i kylen cirka 6 timmar eller i frysen ett par timmar. Det här är en suverän dessert att förvara i frysen!
Ta fram tårtan från frysen ett par timmar innan den ska serveras och låt den tina i kylen. Pudra över kakao, garnera med hallon och hackad choklad! 
 
Jag säger bara en sak….MUUUUUUUMS!!!
Botten…
Lättast att spritsa ut så blir det jämnt.
Moussen…
Jämna till ytan, plasta och frys in.

Dekorera med valfritt gott!

Kommentarer


  1. Anonym 24 februari, 2016 on 21:46 Svara

    Herre Jösses vad gott det såg ut!

  2. Anonym 24 februari, 2016 on 22:13 Svara

    Vad menar du med maizena? Det är ett märke inte en produkt.

  3. Caroline Lindhoff 24 februari, 2016 on 22:55 Svara

    Denna ska jag verkligen testa inom kort, otroligt glad för tipset om glutenfritt, passar perfekt! Tack för pratstunden på mässan idag!

  4. Anonym 25 februari, 2016 on 06:25 Svara

    Åh vad gott!

  5. Anonym 26 februari, 2016 on 07:53 Svara

    Herregud vad gott!

  6. Bettan 28 februari, 2016 on 22:06 Svara

    Ser himmelsk ut. Den ska prövas till nästa helg. 😊
    En liten fråga, smakar den mycket kaffe?

    • Caroline Ahlqvist 28 februari, 2016 on 22:37 Svara

      Vad kul! Vet du, den smakar inte mycket kaffe alla. Hade kunnat ta i lite mer 😄 Ingenting av barnen reagerade och då snackar vi kids mellan 3 och 7!

  7. Erica 3 mars, 2016 on 10:17 Svara

    Hej, jag är på jakt efter en doptårta med önskemål choklad och marsipan. Tror du denna tårta skulle klara av att bli spacklad med grädde och täckt med marsipan? Funderar då på om man kan ta den direkt ur frysen, spackla, klä, dekorera och servera efter några timmar. Vad tror du om den tanken?

  8. Mariette 11 mars, 2016 on 15:04 Svara

    Gjorde denna tårta till kollegorna igår, fick högsta betyg – SUPERSMARRIG!! Tack snälla för receptet!

    • Caroline Ahlqvist 13 mars, 2016 on 08:07 Svara

      Tjihooooo vad kul!!! Åh vad glad jag blir! Blev jag ju sugen på att göra den igen 😄 Tack snälla!

  9. Lina 29 september, 2016 on 19:56 Svara

    Mums så gott :) måste testas jag som älskar att baka oxå 😉 kramar

  10. Anna 17 oktober, 2016 on 14:40 Svara

    Kan man byta resmålet mot vetemjöl rakt av?

    • Älska att baka 17 oktober, 2016 on 17:12 Svara

      Absolut! Det går finfint!
      Lycka till!

  11. Caroline Ahlqvist 24 februari, 2016 on 22:33 Svara

    Hihiiiiii! Den var fasen riktigt härlig 😄

  12. Caroline Ahlqvist 27 februari, 2016 on 23:42 Svara

    Du bara måste testa den! Galet god om jag får säga det själv 😃

  13. Caroline Ahlqvist 6 mars, 2016 on 21:16 Svara

    Hej!
    Gott! MEN, spackla inte tårtan med grädde och klä med marsipan för så kommer marsipanen smälta mot grädden och bli helt genomblank! Jag skulle gjort bottnarna i god tid innan och fryst in, lagt ihop tårtan helt klar dan innan men spackla med marängsmörkräm och sen täcka med marsipan. Du kan ev pudra över lite potatismjöl på kvällen som du sen borstar bort innan servering och pudra över florsocker eller vad du nu vill garnera med.

    Lycka till nu!

Lämna ett svar till Lina Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *