VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Ostbollar!

Ljumma bollar av ost med en krispig utsida och mjuk insida. Rätt upp i gommen! 
Jag gjorde dom här små bollarna som snacks till fördrinken på nyårsafton och det blev sååååå gott! Nu kryddade jag ingenting och använde västerbottenost men för tusan, släng i lite chili eller nåt annat kul! 
Jag älskar ost och plockmat så dom här kommer jag garanterat att göra fler gånger! Lätt var det också och så är det ju galet kul att fritera, hahaha! Vet inte varför det är så härligt…skulle vilja pluppa ner allt möjligt i den heta oljan.
Bla, bla, bla, nu kör vi..
35-40 st

400g ost av valfri sort
2 ägg
1/2 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 liter neutral olja
1. Riv osten fint och mixa till en deg med ägget, potatismjölet och bakpulvret. 
2. Rulla till 35-40 små bollar, ca 3 cm i diameter.
3. Hetta upp oljan i en kastrull eller djup panna till 170 grader. Använd termometer och vakta gradantalet hela tiden. Lägg ner ett gäng bollar och putta lite på dom då och då så dom blir jämnt friterade. Ta upp dom efter ca 2 min nör dom blivit gyllenbruna. Lägg dom på hushållspapper. 

Haj haj!

Kommentarer


  1. mumms

  2. Maria 15 januari, 2016 on 22:33 Svara

    Hej!
    Vilken olja använder du och återanvänder du den?
    En praktisk fråga: var slänger du sedan oljan?

    /Maria

    • Caroline Ahlqvist 16 januari, 2016 on 20:12 Svara

      Hej!
      Jag använder rapsolja som jag återanvänder 2-3 ggr beroende på vad jag friterat och hur mycket smak oljan tagit och om det jag friterat har smulat av sig. Tex om jag friterar ostbollar så skulle jag nog inte våga doppa ner munkar nästa gång ? Men det kanske funkar! Jag tycker man märker på oljan om den känns fräsch eller inte. Låt den svalna, häll tillbaks i flaskan, in i kylen.
      Ja, jag har faktiskt hällt ut oljan på tomten. Har inte vetat vart jag skulle göra av den annars. Slasken känns helt fel..

      • Marie Ekström 1 juni, 2019 on 22:32 Svara

        Överbliven olja lämnas till återvinningen! / Marie ?

        • Älska att baka 21 december, 2019 on 10:28 Svara

          Tack snälla!!

  3. felicia 15 januari, 2016 on 23:17 Svara

    wow så gott det ser ut!!

  4. Nelly 27 januari, 2016 on 09:20 Svara

    Hej Caroline!
    Hur nyttigt är det att fritera egentligen?
    Du som jag ändå anser vara en hälsosam person.
    Och går dessa att jämföra med ostbollarna man köper på påse till fredagsmyset?

    • Caroline Ahlqvist 31 januari, 2016 on 22:26 Svara

      Hej Nelly!
      Alltså, fett är inte ohälsosamt för kroppen. Inte ens mättat fett. Jag friterar i ekologisk rapsolja och den oljan är inte alls dålig som fettkälla som solros och frityrolja är pga högt omega6 innehåll. (Omega6 bidrar till inflammationer i kroppen och vi i västvärlden har alldeles för höga omega6 värden i kroppen) Jag tycker det här är ett helt ok snacks! Visst, fett så in i bomben men det är som sagt inte fett som för oss feta. Det är sockret. Ostbollarna i butiken är frasiga rätt igenom och dom här blir krämiga i mitten då osten smälter under den korta friteringen.
      Sen tänker jag alltid rena råvaror. Alltid, alltid, alltid. Inget skit, få ingredienser som alla vet vad det är. Till skillnad mot ostbågar eller bollar i butiken. Där kan man snacka om ohälsa!
      Testa i helgen! Så himla gott! ?

  5. Kai 7 februari, 2016 on 11:35 Svara

    HA! Ser sjukt gott ut.. Jag bara VET att det där är gott.. 😀

    • Caroline Ahlqvist 8 februari, 2016 on 19:50 Svara

      hahaha! Vad härlig du är! Testa att va lite galen imorgon på fettisdagen! Gör en vild kombo vetja! =)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *