Det här är ett recept på en chokladkola som jag gör varje år. Det blir alltid bra! Den går snabbt som tusan att slänga ihop och resultatet blir en seg härlig chokladkola som är helt underbar! Jag kör inte ens termometer i det här receptet. Det funkar finfint ändå! Men gör kulprovet om du är tveksam.
Kulprov:
När du tror att kolan börjar närma sig färdig, ta en tsk smet och droppa ner i ett glas kallt vatten. Om smeten går att firma till en seg kula så är kolan färdig. Har du kokat för länge så blir direkt kanterna på smeten i glaset vassa och hårda. Ingen fara med det! Blir en suveränt god bräck istället! Flyter smeten ut på glasets botten så behöver den koka lite till.
Ca 40 bitar
50g smör
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
3/4 dl kakao
2 msk grädde
1. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Sänk sen värmen något och småputtra i 5-7 min. Kolan ska tjockna lite och släppa kastrullens kanter. Kort koktid alltså!
2. Häll smeten i en 20*20 cm form klädd med bakplåtspapper. Låt stelna några timmar och skär i bitar och slå in i papper.
Mesen vad gott det ser ut!
Hur länge håller dom sig eller alltså hur bevarar man dom längst ? Med vänlig hälsning,
Jag brukar rulla in dom i bakplåtspapper och lägga dom i en lufttät burk. Ja du…i flera veckor skulle jag tippa på! Men vårt problem är att dom tar slut för snabbt ?