VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Sluta dricka processad komjölk!

Hej hopp i livet!
Jag fortsätter att brassa lite hälsotips så här på tisdagarna! Hoppas ni tycker det är ok ? Jag är galen i information om kroppen som ni vet och suger åt mig, vänder och vrider, analyserar och jämför olika rön och forskningar tills jag känner att jag får kött på benen och tar egna beslut ang hälsan. Mycket handlar om kosten men även träning, hållning, cirkulation eller som inlägget förra veckan om sömn.
Ni som bara vill ha smarriga recept, skrolla vidare neråt! ?

Idag tänkte jag berätta lite om mjölk. Alltså, det här är ju helt galet känsligt eftersom vi svenskar dricker mest mjölk i hela världen, även som vuxna. Men om ni tänker efter..hur naturligt är det egentligen att dricka mjölk efter vi släppt vår mammas bröst som bebisar? Inget annat djur vad jag vet dricker andra djurs mjölk som vuxna. 
I Sverige så är vi uppväxta med att ”mjölk ger starka ben” men det är faktiskt precis tvärtom! Jo! Vi har mest benskörhet i hela världen och det beror inte bara på D-vitaminbrist pga mörka årstider för då hade både Finland och Norge legat på samma nivå som oss. Nä, troligen beror det på våran kost.
Vi har levt på vårt jordbruk i många många år och är faktiskt lite unika i världen på just tolerans mot mjölk. MEN, det gäller råmjölk. Det drack man förr. Rå, oprocessad mjölk med hög fetthalt och alla vitaminer och mineraler kvar. Idag homogeniseras mjölken för längre hållbarhet och renare produkt och det är just det som ger oss problem!
Processad mjölk är mjölk som är upphettad och homogeniserad och det betyder att man slår sönder molekylerna i mjölken. Kroppen känner inte igen dom ”nya” molekylerna och tar inte upp näringen. Istället bildar kroppen sk immunkomplex i mag-och tarmkanalen och det i sin tur skapar inflammation. Att gå omkring med en inflammerad mag-och tarmkanal gör kroppen sur, alltså, man har ett sänkt pH-värde. Det kroppen gör då för att kompensera det låga ph-värdet är att ta kalk från skelettet. Därav en myt att ”mjölk ger starka ben” utan sanningen är att mjölk ger svaga ben.
Den här processen i kroppen skadar kroppens hormonella system. 

Det genererar som sagt inflammationer, framför allt i tarmen där 70% av vårt immunförsvar sitter! Funkar inte tarmen så funkar inte immunförsvaret och då fattar vem som helst att vi blir sjuka oftare.

Slemhinnorna i kroppen svullnar så har ni tex ”öronbarn” så stryp mjölken direkt och de flesta märker en stor förbättring.
Huden försämras och blir oelastisk och torr. Har du såna problem som eksem och sånt så testa att skippa mjölk i 3 månader och utvärdera. 
Är alla mjölkprodukter skadliga för kroppen?
Nej, smör tex är en bra fettkälla och innehåller ju mest fett. Yoghurt och andra syrade mjölkprodukter kan också funka för dom som pallar mjölkprotein och laktos.

I vår familj så har vi aldrig druckit mjölk. Vi använder oftast ekologisk havremjölk istället. Vi köper yoghurt men den fetaste varianten, gärna 10% fett. Tjock och krämig. Jag brukar röra ut den med lite havremjölk för att få lagom konsistens på om jag vill ha lite müsli eller frukt till.
Om jag absolut vill ha mjölk i min bakning eller om folk kommer över och vill ha mjölk i sitt kaffe så köper jag Lantmjölk som är ohomogeniserad eller Gammaldags Mjölk som den heter i vissa butiker. 
 När jag hittar (letar varje gång jag handlar) så köper jag yoghurt gjort på getmjölk för den har en helt annan sammansättning än just komjölk och bryts lättare ner av oss människor. Fetaost äter jag flera gånger i veckan.
Kalk får vi i oss genom grönsaker och nötter, torkad frukt och speciellt rena sesamfrön. Så vräk på med det för tusan! DÅÅÅÅÅ får ni starka ben! ?
Hej då hörni!
Kom gärna med frågor eller önskemål om hälsotips!

Kommentarer


  1. Anonym 6 oktober, 2015 on 23:18 Svara

    Grymt skrivet?❤️

  2. Anonym 7 oktober, 2015 on 07:02 Svara

    Hej! Jag är nyfiken på vilka källor du har baserat inlägget på, och då tänker jag främst på kopplingen mellan homogeniserad mjölk och inflammation i magtarmkanalen?

    • Caroline Ahlqvist 7 oktober, 2015 on 09:17 Svara

      Hej!
      Jag har lärt mig det sen många många år tillbaks bla genom kostrådgivningsutbildning men sen har jag lyssnat på Sveriges enda läkare utbildad i Funktionell Medicin, Cecilia Fürst! Hon behandlar 80% av sina patienter med enbart kost. I Sverige ligger vi såååå långt efter inom vården. Andra länder kopplar ihop hälsa och kost direkt när en patient kommer in på kliniken. I Sverige fortsätter vi att symptombehandla människor, suck. Många läkare tror än idag att kosten inte har någonting med hälsan att göra!!! Blir tokig!

  3. Gülay 7 oktober, 2015 on 09:23 Svara

    Jag har bara druckit mammas bröstmjölk,vanlig mjölk dricker jag aldrig. Men min 18 åriga dotter dricker flera liter laktosfri mjölk i veckan. Är sååå trött på att bära så många mjölk paket-:) Jag ska visa henne din skrivelse om mjölk och hoppas på att hon blir lite skrämd…

  4. Gülay 7 oktober, 2015 on 10:57 Svara

    Vet du vad Carro mina bägge barn tål inte laktos,min syster och hennes dotter,min mamma,min bror alla har gemenskap att de inte tål laktos men alla dessa drack vanlig mjölk i sina dagar. Ibland har jag tänkt så många i min familj som inte tål laktos,men jag tål. Kan det vara att jag alltid har hatat dricka mjölk och inte gjort det,kan det vara därför jag tål laktos. Jag vet inte,tankarna slår in i mig…

  5. Sofie Lundberg, Foodstories.se 7 oktober, 2015 on 15:46 Svara

    Vilket bra och klokt inlägg! Jag har själv läst mycket om just processad mjölk och hur våra kroppar inte är skapade att ta hand om det i den mängd vi konsumerar idag. När jag var i Kalifornien förra sommaren drack jag raw mjölk (http://foodstories.devote.se/blogs/29163141/raa-mjoelk-och-cake-pops-.htm) vilket var både fantastiskt gott och inte heller gav mig uppsvullen mage som vanlig mjölk kan göra. Tyvärr är det ju inte så lätt att få tag på här i Sverige eftersom restriktionerna är så stora. Tack i alla fall för ett bra inlägg 🙂 Förresten, det var du och jag som satt bredvid varandra på matlagningskvällen med OptiGrill! Kram /Sofie

    • Caroline Ahlqvist 8 oktober, 2015 on 21:33 Svara

      Åh, vi måste få mer variation i utbud i butikerna! Då skulle mjölkbönderna klara sig bättre och folk skulle inte bli dåliga!

      Har du använt grillen nåt hemma då? ? Jag grillade kycklingfiléer häromdan och det blev sååå bra!
      Kraaaaam till dig!!!

  6. Anonym 7 oktober, 2015 on 22:34 Svara

    Jag undrar lite om du vet om vi klarar mjölkprodukter bättre om de hettas upp. Typ grädde i såser och gratänger. Jag dricker aldrig mjölk för jag har läst en hel del om effekterna (kärnfrisk familj, 10 år yngre på 10 veckor mm) men har svårt att helt klara mig utan mjölkprodukter. Nu ammar jag och min dotter har problem med utslag och eksem. Misstänker mjölk men har som sagt svårt få till matlagningen utan mjölkprodukter. Där är ju ris-produkter i flera havreprodukter och nu undrar man ju hur försiktig man måste va med ris… Suck.

    • Caroline Ahlqvist 19 oktober, 2015 on 20:42 Svara

      Hej!
      Vad jag vet så blir inte mjölkprodukter bättre efter upphettning. Tyvärr. Det är fortfarande proteiner och laktos kvar och det bästa är väl att lära sig laga mat med andra alternativ. Vi använder mycket kokosgrädde här hemma. Såååå gott!
      Men ibland rockar vi loss med lite extra grädde och smält ost! Nomnom.. ?

      Ja du… Så var det det här med ris också, suck. Inget vi människor heller är gjorda för att äta helt enkelt.

      Jag tycker ändå att havreprodukterna är ett bättre alternativ än mjölk. Testa att smaksätta och ”fetta till det” med kokosgrädde och kokosmjölk då? Ett dunderbra livsmedel som kroppen lätt tar upp! Finns ekologisk ?

      Lycka till!

  7. Anonym 8 oktober, 2015 on 17:28 Svara

    Vill dra ner på mjölkprodukterna men undrar vilket mjölkfritt alternativ smakar bäst till flingor?
    Är det havremjöl, sojamjölk eller något helt annat? Tacksam för alla svar!

    • Caroline Ahlqvist 8 oktober, 2015 on 21:21 Svara

      Hej!

      Vi kör på ekologisk havremjölk här hemma. Soja är väldigt allergent och triggar kroppens system. Om man ändå vill använda soja så välj ekologisk för soja är en galet besprutat. ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *