VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Low Carb knäcke

Jag har dragit ner rejält på kolhydraterna senaste året och speciellt senaste månaderna. Jag äter mycket mer fett och har ändrat min uppfattning om kost och vad vi är gjorda för att äta. Jag har föreläst om tallriksmodellen i många år men skrotar den helt nu. Jag har haft fel och lärt mig fel! Känner mig irriterad på Livsmedelsverket som fortfarande är kvar på 70-talet. 
 
Det här är ett supergott knäckebröd som innehåller mycket proteiner, bra fetter, fibrer och nästan inga kolhydrater. Ett LCHF-knäcke skulle man kunna säga. Ju mer jag lär mig om kroppen och läser om vårt ursprung desto mer diggar jag nu LCHF. Men, jag tycker inte att vi är gjorda för att äta så mycket mjölkprodukter som LCHF recepten ofta innehåller. Då använder jag hellre kokosgrädde eller havregrädde. För mjölk innehåller faktiskt också ganska mycket socker, laktos. Jaja, här har ni ett superknäcke!
 
 
1.5 dl melonkärnor
1 dl hela linfrön
2 dl solrosfrön
2 dl pumpafrön
1.5 msk fiberhusk
1/2 dl sesamfrön 
5 dl vatten
1/2 dl olivolja
3 tsk havssalt
 
1. Blanda ihop alltihop utom saltet till en stor smet. 
 
2. Täck bunken med plastfilm och låt stå i minst en timme men gärna över natten.
 
3. Dela ”degen” i 3 delar och lägg vardera klump på varsitt bakplåtspapper. Lägg även papper på degen och kavla ut dom till platta stora rektanglar, lika stora som pappret och så tunna det bara går att kavla. 
 
4. Grädda alla tre plåtar samtidigt om du har varmluftsugn. 150 grader i ca 20 min. Skär i rutor och släng in i ugnen igen tills dom har fin färg och känns genomtorra. Tiden är så himla varierande från ugn till ugn men mina låg inne i ca 15 min till.  
 
När alla frön får ligga i blöt i 12 timmar så släpper dom ifrån sig all näring precis som att dom tror att dom ska börja grodda! Först då får vi ett bröd som faktiskt innehåller den näring som fröna och kärnorna innehåller! Annars skiter vi faktiskt bara ut allt ?
 
 
Jag köper alltid oraffinerat havssalt som är lite grått i färgen och känns lite härligt fuktigt. Helt oblekt och med all härlig näring och mineraler kvar från havet. 
 
Hej då! Nu ska vi på kräftskiva! Myyyyyyyyys!!! 
 

Kommentarer


  1. Gülay 13 september, 2015 on 13:55 Svara

    Den här liknar din fröknäcke som jag har gjort så många gånger förut. Tänkte faktiskt vad är vittsen med att lägga kärnorna i blöt. Nu vet jag ju bättre,det var ju för att inte "skita" ut all näring-:)) Visste inte att det fanns melonkärnor som går att köpa.

  2. Robin 13 september, 2015 on 14:01 Svara

    Hej! Var köper du ditt oraffinerade havssalt?

  3. marie-louise 14 september, 2015 on 04:26 Svara

    Hej! Det här måste jag bara testa! Gubben min går på lchf (jag är alldeles för toki i sött tyvärr…. :'( ). Tack för receptet!

  4. Linnéa 15 september, 2015 on 09:48 Svara

    Det ser sjukt gott ut! Det måste jag definitivt testa!

  5. Mitt USA 15 september, 2015 on 20:54 Svara

    Måste definitivt provas! Väldigt svårt att hitta gott knäcke här i USA. Eller knäcke över huvudtaget:)

    • Caroline Ahlqvist 16 september, 2015 on 17:12 Svara

      Jamen just det! Det är väl himla svenskt med knäckebröd? ? Perfekt ju!

  6. Anonym 17 september, 2015 on 07:26 Svara

    Hej, hur länge är det ok att låta blandningen stå i kylen innan det bakas ut? Gjorde blandningen igår och glömde bort den. Ikväll hoppas jag att jag hinner men kommer inte hem förens sent. Alltså kommer blandningen stå minst 24h. Funkar det tro?

  7. Anonym 17 september, 2015 on 07:26 Svara

    Hej, hur länge är det ok att låta blandningen stå i kylen innan det bakas ut? Gjorde blandningen igår och glömde bort den. Ikväll hoppas jag att jag hinner men kommer inte hem förens sent. Alltså kommer blandningen stå minst 24h. Funkar det tro?

    • Caroline Ahlqvist 17 september, 2015 on 13:40 Svara

      Det funkar finfint men baka ut dom senast imorgon då så det inte börjar grodda och ha sig ?

  8. Krista 17 september, 2015 on 19:12 Svara

    Tror du man kan grädda i 75-100 grader och längre tid? Borde vara ännu nyttigare och vitaminbevarande.

  9. Anonym 30 september, 2015 on 10:53 Svara

    Ser jättesmarrigt ut ☺ Men 5 vatten, dl eller?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *