VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Fransk äppelkaka!

Eller Tarte Tatin på det egna språket. En härligt karamellig äppelpaj som bakas i en ugnstålig stekpanna. Jag slänger i lite pecannötter som blir så himla gott. 
Efter gräddningen vända hela pajen uppochner och sen serveras. Ett spännande litet moment 🙂

                          Pajdeg:
4 dl vetemjöl (eller 4.5 dl fin glutenfri mix)
3/4 dl strösocker
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 ägg
175g smör
Fyllning:
6 äpplen av syrlig, fast sort
1.5 dl råsocker
50g smör
100g pecannötter
1. Blanda alla torra ingredienser till pajdegen och nyp snabbt ihop med smöret så det blir en smulig deg. Tillsätt ägget och knåda snabbt ihop till en smidig deg. Knåda inte för länge för då mister degen sin frasighet efter gräddningen och blir tung och tråkig. Plasta in och lägg in i kylen nån timme. 
2. Värm upp stekpannan och häll i sockret så det smälter och blir lite gyllenbrunt. Smält sakta på medelvärme då det annars bränner snabbt! Tillsätt smöret och rör runt så allt blandas fint.
3. Skala och dela äpplena i mitten och lägg ner dom i pannan med den runda sidan ner.  Pluppa i pecannötterna. Stek i karamellen i några minuter. Tag av från värmen.
4. Kavla ut degen så den blir rund och några cm större än pannan. Lägg degen över äpplena och tryck till kanterna så degen ligger tight mot äpplena. 
5. Grädda mitt i ugnen i ca 200 grader i 25-30 min. 
6. Lägg en stor tallrik över pannan och vänd snabbt upp pajen till serveringen.
Servera med vaniljglass eller grädde med lite vaniljsocker i!
Muuuuums!!!
En stund i kylen gör att degen sätter sig och håller ihop bättre. Min låg över matten gör att jag inte hade tid att baka allt på samma dag. Går utmärkt att slänga i frysen också och sen tina i kyl, kavla ut och baka med.
Välj syrliga äpplen så dom behåller sig fasta och inte bara geggar sönder. 
Pecannötter sätter extra härlig touch på pajen tycker jag! 
Locket smälter ner snabbt så var lika snabb du nör du klämmer till kanterna och täcker hela pannan,
Dax att vända! 
Tallrik på och snabb vändning! 
Guldfärgade äpplen och frasig deg i kanterna, slurp!

Kommentarer


  1. Gülay 30 augusti, 2015 on 15:39 Svara

    Har aldrig ätit en sådan paj och varit rädd för att baka,vändningen. Sedan att jag inte har en ugnstålig stekpanna gör ju också sitt-:)) Ibland gör jag tabbar,har varit sugen på att bakan pecannötpaj. Gick och handlade dessa dyra nötter. Det skulle vara både sirap och muscovadosocker i. När pajen nästan var klar i ugnen märkte jag muscovadon har jag inte tagit. Jag var så arg på mig själv. Ingen av oss gillade pajen,smakade sirap o salt-:))

  2. Kai 30 augusti, 2015 on 18:03 Svara

    En farligt god klassiker… 🙂

  3. Jessica Sundberg 31 augusti, 2015 on 13:35 Svara

    Alltså, man vill ju baka allt du visar! Kram!

Lämna ett svar till Caroline Ahlqvist Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *