God kväll!
Igår plockade vi ju en liten hög med blåbär och idag gjorde jag en riktigt härlig paj med crunchig smuldeg över. Hemmagjord vaniljsås och smaklökarna dansade samba 😉 Sältan i smuldegen är det som gör den så god tycker jag! Det framhäver alla andra söta smaker!
Vi hade middagsgäster ikväll så det här är ett recept för en stor form. Halvera receptet för en klassisk rund pajform. Varsågoda, en paj bakad med kärlek och bär plockade av små, blåfärgade fingrar <3
8-10 pers
1L blåbär
1/2 dl strösocker
200g smör
1.5 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
7 dl havregryn (100% rena om glutenfritt)
2.5 dl vetemjöl (eller 3 dl glutenfri mix)
1 tsk bakpulver
1.5 tsk salt
1 tsk vaniljpulver
1 näve hackad sötmandel
1. Smörj en 20*30 cm form med smör och häll i bären. Strö över sockret och blanda runt.
2. Jobba ihop alla ingredienser ordentligt till smuldegen och strö över bären.
3. Grädda ca 25 min i 200 grader tills pajen blivit gyllenbrun och bubblar fint av blåbären undertill! Låt svalna något och servera med vaniljsås!
HÄR har ni receptet på vaniljsåsen. Sjud till önskad konsistens så den inte blir till kräm. Om ni inte vill ha tjock vaniljkräm till förstås! Slurp 😉
Va gott det ser ut! Jag bara längtar till blåbären är klara här så jag kan baka goda, smarriga blåbärspajer:)
Jag hade med 100% säkerhet ätit alldeles för mycket! ^^
Vi älskade ditt recept men tyckte det var aningen salt. Stämmer 1,5 tsk salt???
Jag gjorde pajen igår med jordgubbar och hackad vit choklad, supersmarrig!!! Men jag hade bara 4 dl havregryn och fattade inte riktigt med 1/5 dl strösocker tog 1 1/2 dl. Kanske var för mycket, men god vart den 😄
Tjihoooo vad härligt! Mmm, jordgubbar och vit choklad, grymt! Shit, jag såg felet i receptet nu! Det ska vara 1.5 dl och inte 1/5!!! Du hade helt rätt! Kram!
Tänkte bjuda på blåbärspaj idag och letade recept och hittade hit:) Den ser väldigt god ut!
Hej!
Men vad kul! Hoppas den blev härlig!
Välkommen hit till mig 😄
Hehe, vad tror du jag gjorde? En bit till, äh, en bit till…jorå, en liiiiten bit till… Nomnom
JAAA! Måste ut igen och plocka mer!
Hej!
Men minska på saltet nästa gång om det passar er bättre. Jag gillar sältan till det söta 😉
Ja, 1.5 tsk stämmer om du bakar den stora satsen