VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Glutenfria kardemummabullar!

Ok, nu kör vi. Glutenfria bullar. Jag vet att många av er har önskat ett recept på just dessa bakverk och här är mitt bidrag till den glutenfria kategorin. Det är inte alls lika kul att baka glutenfria degar, så är det bara. Det är en helt annan bakprocess och degen är kladdig och jävlig att jobba med MEN dom blev himla saftiga, fluffiga och svingoda! Japp, fulare bullar får man leta efter men smaken blev som sagt jättebra!
 
Here we go!
 

Ca 25 st
25g jäst
5 dl ljummet vatten
1.5 msk psyllium
1 msk mortlade kardemummakärnor
1 tsk salt
1.5 dl ljus sirap
150g rumsvarmt smör
1 ägg
700g fin glutenfri mix (Lailas körde jag med)
 
Fyllning:
150g rumsvarmt smör
3 msk kanel
1 dl strösocker
1 msk potatismjöl
1 tsk vaniljpulver
 
pensling:
1 ägg
pärlsocker
 
1. Lös jästen i vattnet och rör i psylliumfröna, Vispa runt så allt blandas och låt svälla i 10 min så det blir en tjock smetig gele.
 
2. Blanda i övriga ingredienser och jobba degen ganska snabbt i maskin eller med elvisp med degkrokar i minst 10 min så degen blir jämn och blank. Japp, kladdig. jäs övertäckt i 20 min.
 
3. Strö potatismjöl eller glutenfri mix över bänken och kavla ut degen till 1.5 cm tjockl rektangel. Blanda ihop allt till fyllningen så den blir lätt och smidig att bre ut över hela degen. Rulla ihop till en lång korv (fukta ev händerna litegrann) och dela in i bitar, ca 20-25 st.
 
4. Jäs övertäckta med handduk i 1-2 timmar.
 
5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
 Grädda i 230 grader i ca 15 min tills dom är gyllenbruna både på ovan-och undersidan.
 
Klart!
Psyllium gör degen mer elastisk och binder ihop som ett typ av gluten.
Mortla kardemummakärnorna så blir det sååå mycket bättre smak!
Jobba degen lite snabbare än vanlig deg. Mer vispa än knåda.
Hellre för lös än för hård deg när du bakar glutenfritt!
Kladd och rull…
Jäs länge så dom blir fluffiga och fina.


Kommentarer


  1. Sanna 18 juli, 2015 on 17:12 Svara

    Gott! 😀

  2. Jeanette 18 juli, 2015 on 19:07 Svara

    Ser underbara ut dessa ska jag testa 😀

  3. Caroline Ahlqvist 18 juli, 2015 on 22:12 Svara

    Gör det och återkom! Jag vill veta vad ni läsare tycker om receptet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *