VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Hamburgerbröd med surdeg

Att baka med surdeg som jäsmedel ger ett mer näringsrikt bröd med mer smak och härlig struktur! Vad gott det är med riktigt bröd!
10 bröd
 
5 dl ljummet vatten
1 dl surdeg
1 msk honung
20g oraffinerat havssalt
3.5 dl (210g) durumvetemjöl
10 dl (600g) vetemjöl
 
Vatten 
Sesamfrön till topping
 
1. Vispa ihop vatten, surdeg, honung, salt och hälften av allt mjöl till en slät smet. 
 
2. Tillsätt resten av mjölet och knåda ihop med händerna så det blir en knögglig deg. Täck med plast och låt vila i 30 min. Det här bildar glutentrådar och du slipper knåda degen i 347 år.
 
3. Vräk ut degen på omjölad bänk och knåda ihop, kasta och sträck ut den så glutennätet jämnas ut. Jäs övertäckt nån timme i rumstemperatur.
 
4. Dela degen i 15 bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in plåten i kall ugn, spruta in lite vatten och låt stå över natten.
 
5. På morgonen, ta ut plåten och värm upp ugnen till 230 grader. Pensla med vatten och strö över sesamfrön. Grädda bröden i ca 10-15 min tills dom är vackert gyllenbruna både på över och undersidan! Låt svalna på galler.
 
Nu ska degen vila, oknådad i 30-60 min. Glutenbindningar oh yes!
Så här elastisk och fin är den efter vilan!

Knåda den nån minut och låt jäsa nån timme under fuktig kökshandduk.
Kavla ut degen till 2 cm tjocklek och stansa ut bröden!

Jäs igen tills dom blir större och buktar tillbaks direkt när du petar till dom med fingret. Mina låg under fuktig handduk i ca 4 timmar. Det var varmt och fuktigt i köket så det gick snabbt för att vara surdeg. 
Färdigt! 
 
 

Kommentarer


  1. Samuel Carlsson 9 april, 2016 on 23:10 Svara

    Jättegott! Bra recept 🙂 På bilderna stansar du ut bröden med en kopp, men inte i recpetptet. Lite förvirrande smågrejjer som det bara.

    • Caroline Ahlqvist 19 april, 2016 on 22:40 Svara

      Hej!
      Ahaa, ja, jag brukar stansa ut med kopp ibland men inte alltid. Testa dig fram vad du tycker blir bäst! Vad kul att du gillade receptet!

  2. MariAnn 4 juni, 2017 on 11:07 Svara

    Hej! Provade baka igår men hade inte bovetemjöl, fullkornsdinkel tog jag istället men bara 2 dl. Jag gjorde inte riktigt som du utan degen fick gå länge i beredaren. När bröden jäst i ugnen 5 timmar, penslade jag på ägg för att fröna skulle fästa, då sjönk bröden ihop. Jag skyller inte på dig, men undrar om du har ngt teori om varför? Marann

    • Älska att baka 11 juni, 2017 on 15:40 Svara

      Hej!
      Det låter som att degen överjäste eftersom den sjönk ihop. Då blir den för luftfylld och känslig för tryck av en pensel. Jäs lite mindre nästa gång! Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *