Hej! Jag heter Caroline Ahlqvist och här på bloggen skriver jag om allt från livet som 2-barnsmorsa, matte, sambo, kostrådgivare, massageterapeut och träningsälskare till mitt intresse inom bakning och vinnare av Hela Sverige Bakar 2013! Här bjuder jag på recept som passar den som är ny i köket och vill hålla det enkelt till den som har lite mer vana och kanske vill utmana sig lite. Jag vill att ni ska bli sugna på att baka mer hemma så låt oss inspirera och tipsa varandra i bakningens värld för fullärd blir man aldrig. Kom gärna med synpunkter och tips! Det ser jag fram emot! ROCKA LOSS I KÖKET OCH NJUUUUT AV ATT BAKA!
Dax för ett litet pajtips! Jag äääälskar nötter och den här pajen fick jag på en middag för några år sen och vi var 4 pers som delade på hela formen! Så god var den och jag har gjort den flera gånger sen dess. Mördegsbotten, seg kola och knapriga nötter! Ni hör ju vad gott! Jag brukar servera den med en kula vaniljglass eller bara en klick grädde!
Botten:
3 dl vetemjöl
150g rumsvarmt smör
1.5 dl florsocker
1 äggula
1 tsk salt
Fyllning:
200g blandade nötter
1 dl råsocker
1 msk ljus sirap
50g smör
1 msk mjölk
1 msk vetemjöl
1. Blanda snabbt ihop alla ingredienser till pajskalet och lägg kallt i kylen 1 timme. Mjölet sväller och degen sätter sig och blir smidig och följsam.
2. Kavla ut degen till ca 2-3 mm tjocklek. Smörj och mjöla en pajform. Klä formen och nyp av kanterna. Kolla in min film här hur du lyckas med pajskalet! Ställ kallt igen i 30 min.
3. Sätt ugnen på 175 grader och rosta nötterna gyllenbruna. Om du använder hasselnötter så gnugga dom hårt i en handduk så skalet lossnar.
4. Förgrädda pajskalet utan fyllning i ca 10 min. Ta bort ärtor och papper och grädda igen tills du ser att botten får färg.
5. Sjud ihop alla ingredienser till fyllningen (utom nötterna) i kastrullen så alt smälter samman.
6. Häll i nötterna i smeten och fyll sen pajformen. Grädda i ca 15 min!
Pajen blir bäst om den får vila kallt över natten innan du skär den 🙂
Nagga botten innan förgräddningen så att botten inte bubblar upp sig i ugnen.
Jag använder oftast pajformar med löstagbar kant för det är så himla snyggt att servera ifrån! Klipp till bakplåtspapperet för att lägga på degen.
Fyll hela formen med ärtor eller ris så att kanterna inte glider ner under förgräddningen.
Sjud bara ihop kolan lite snabbt för den ska ändå in i ugnen sen och kommer få en finfin konsistens.
Jösses vad gott det såg ut!
Det vattnas i munnen på mig och jag borde verkligen inte vara inne läsa din blogg nu när jag har uppehåll från allt sött 🙂 .
Men jag kan inte låta bli 🙂
Ha en bra dag!
Men vad gott! Detta receptet sparar jag 😀
Kul! Den är jättegod 🙂
Jösses vad gott det såg ut!
Det vattnas i munnen på mig och jag borde verkligen inte vara inne läsa din blogg nu när jag har uppehåll från allt sött 🙂 .
Men jag kan inte låta bli 🙂
Ha en bra dag!
Åh så gott 😀
Mums, så gott!
Mums!