Hej! Jag heter Caroline Ahlqvist och här på bloggen skriver jag om allt från livet som 2-barnsmorsa, matte, sambo, kostrådgivare, massageterapeut och träningsälskare till mitt intresse inom bakning och vinnare av Hela Sverige Bakar 2013! Här bjuder jag på recept som passar den som är ny i köket och vill hålla det enkelt till den som har lite mer vana och kanske vill utmana sig lite. Jag vill att ni ska bli sugna på att baka mer hemma så låt oss inspirera och tipsa varandra i bakningens värld för fullärd blir man aldrig. Kom gärna med synpunkter och tips! Det ser jag fram emot! ROCKA LOSS I KÖKET OCH NJUUUUT AV ATT BAKA!
Midsommar 2015 har startat! Har ni bakat nån smarrig tårta än? Eller kör ni på jordgubbar och glass? Så sjukt gott Eller kanske en paj? Då måste ni bara göra min vaniljkräm till. Enkelt och så jädra härligt med äkta vanilj i som förgyller både tårta, bakelser och paj! Vill ni använda den som tårtfyllning så sjuder ni den lite längre så den tjocknar mer. Bestäm själva nör ni står där vid spisen och försiktigt rör i botten. Häng med och kolla in min Youtubefilm idag!
Tema: vaniljkräm!
Vaniljkräm
5 dl gammaldags mjölk
1 vaniljstång
5 äggulor
1.5 dl strösocker
3 msk maizena
25g smör
1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken med både stång och frön och ta sen av från värmen och låt stå och dra i 15 min så smakerna kommer fram.
2. Vispa äggulor, socker och maizena vitt och pösigt.
3. Sila ner vaniljmjölken i äggvispet och vispa helt slätt.
4. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud under konstant omrörning tills det tjocknar ordentligt. Det går himla snabbt på slutet så passa noga så den inte skär sig! Får inte koka!
5. Tag av från värmen när du tycker att konsistensen är lagom krämig och lägg i smöret. Rör om tills det smält in helt och krämen blivit blank och fin. Häll krämen i en bunke och täck med plast direkt på ytan och ställ att svalna en stund på bänken, sen in i kylen. Håller i ca 3 dagar.
Hej Caroline
Jag gjorde helt enligt receptet och vaniljkrämen blev jättegod! Men däremot blev den lite för såsig istället för kräm som tårtfyllning. Kan jag har gjort ngt fel, eller kan jag öka mängden maizena för att kunna få en riktig fast kräm som inte flyter ut när man skär i tårtan…
Älskar detta recept, för smaken är helt fantastisk!!
Hej!
Vad kul att du gillade smaken!
Det du behöver göra nästa gång är att sänka värmen och sjuda lite längre bara. Den kommer att tjockna, I promise! Tålamod och sakta rör i botten varv efter varv och passa så den inte kokar. Sen så, vips! Så tar du av den när den har lagom konsistens! Lycka till nu!
Hej! Gjorde vaniljkräm för första gången idag när jag kollat hur man gör, via ditt klipp! Gjorde dock enligt leilas recept, skillnaden är 7 äggulor istället för 5, 50 gram smör istället för 25 gram o 1,5 (!) dl maizena. Tyckte den smakade väldigt mkt maizena… Är det helt enkelt mängden det är fel på, eller har jag sjudit den för kort?
Ja, när jag läst ditt & några andra recept förstår jag att det är maizena-mängden det är fel på… Står fel både när man googlar hennes recept o i receptboken!:-( Men men, bara att göra om! Å denna gången enligt ditt recept!!😊😊
Oj vad mycket maizena! Jag tror faktiskt att det stod fel i receptet! Måste vara 1.5 msk istället för dl! Det skulle jag ha testat iallafall. Annars slår den smaken över! Lycka till med nästa omgång!
Hej Caroline
Jag gjorde helt enligt receptet och vaniljkrämen blev jättegod! Men däremot blev den lite för såsig istället för kräm som tårtfyllning. Kan jag har gjort ngt fel, eller kan jag öka mängden maizena för att kunna få en riktig fast kräm som inte flyter ut när man skär i tårtan…
Älskar detta recept, för smaken är helt fantastisk!!
Kramizar
Alexandra
Hej!
Vad kul att du gillade smaken!
Det du behöver göra nästa gång är att sänka värmen och sjuda lite längre bara. Den kommer att tjockna, I promise! Tålamod och sakta rör i botten varv efter varv och passa så den inte kokar. Sen så, vips! Så tar du av den när den har lagom konsistens! Lycka till nu!
Hej! Gjorde vaniljkräm för första gången idag när jag kollat hur man gör, via ditt klipp! Gjorde dock enligt leilas recept, skillnaden är 7 äggulor istället för 5, 50 gram smör istället för 25 gram o 1,5 (!) dl maizena. Tyckte den smakade väldigt mkt maizena… Är det helt enkelt mängden det är fel på, eller har jag sjudit den för kort?
Ja, när jag läst ditt & några andra recept förstår jag att det är maizena-mängden det är fel på… Står fel både när man googlar hennes recept o i receptboken!:-( Men men, bara att göra om! Å denna gången enligt ditt recept!!😊😊
Oj vad mycket maizena! Jag tror faktiskt att det stod fel i receptet! Måste vara 1.5 msk istället för dl! Det skulle jag ha testat iallafall. Annars slår den smaken över! Lycka till med nästa omgång!
Ja, det lät galet mycket! Testa mitt recept nästa gång! 😄