VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Bästa vaniljkrämen!

Gooooood morgon allihopa!
 
Midsommar 2015 har startat!  Har ni bakat nån smarrig tårta än? Eller kör ni på jordgubbar och glass? Så sjukt gott :) Eller kanske en paj? Då måste ni bara göra min vaniljkräm till. Enkelt och så jädra härligt med äkta vanilj i som förgyller både tårta, bakelser och paj! Vill ni använda den som tårtfyllning så sjuder ni den lite längre så den tjocknar mer. Bestäm själva nör ni står där vid spisen och försiktigt rör i botten.  Häng med och kolla in min Youtubefilm idag!
Tema: vaniljkräm!
 
Vaniljkräm 
5 dl gammaldags mjölk
1 vaniljstång
5 äggulor
1.5 dl strösocker
3 msk maizena
25g smör
 
1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken med både stång och frön och ta sen av från värmen och låt stå och dra i 15 min så smakerna kommer fram.
 
2. Vispa äggulor, socker och maizena vitt och pösigt.
 
3. Sila ner vaniljmjölken i äggvispet och vispa helt slätt.
 
4. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud under konstant omrörning tills det tjocknar ordentligt. Det går himla snabbt på slutet så passa noga så den inte skär sig! Får inte koka!
 
5. Tag av från värmen när du tycker att konsistensen är lagom krämig och lägg i smöret. Rör om tills det smält in helt och krämen blivit blank och fin. Häll krämen i en bunke och täck med plast direkt på ytan och ställ att svalna en stund på bänken, sen in i kylen. Håller i ca 3 dagar.

Kommentarer


 1. Alexandra 30 juni, 2015 on 15:43 Svara

  Hej Caroline
  Jag gjorde helt enligt receptet och vaniljkrämen blev jättegod! Men däremot blev den lite för såsig istället för kräm som tårtfyllning. Kan jag har gjort ngt fel, eller kan jag öka mängden maizena för att kunna få en riktig fast kräm som inte flyter ut när man skär i tårtan…
  Älskar detta recept, för smaken är helt fantastisk!!

  Kramizar
  Alexandra

  • Caroline Ahlqvist 30 juni, 2015 on 18:28 Svara

   Hej!
   Vad kul att du gillade smaken!
   Det du behöver göra nästa gång är att sänka värmen och sjuda lite längre bara. Den kommer att tjockna, I promise! Tålamod och sakta rör i botten varv efter varv och passa så den inte kokar. Sen så, vips! Så tar du av den när den har lagom konsistens! Lycka till nu!

 2. Johanna 12 november, 2015 on 18:40 Svara

  Hej! Gjorde vaniljkräm för första gången idag när jag kollat hur man gör, via ditt klipp! Gjorde dock enligt leilas recept, skillnaden är 7 äggulor istället för 5, 50 gram smör istället för 25 gram o 1,5 (!) dl maizena. Tyckte den smakade väldigt mkt maizena… Är det helt enkelt mängden det är fel på, eller har jag sjudit den för kort?

 3. Johanna 12 november, 2015 on 21:02 Svara

  Ja, när jag läst ditt & några andra recept förstår jag att det är maizena-mängden det är fel på… Står fel både när man googlar hennes recept o i receptboken!:-( Men men, bara att göra om! Å denna gången enligt ditt recept!!😊😊

 4. Caroline Ahlqvist 12 november, 2015 on 20:11 Svara

  Oj vad mycket maizena! Jag tror faktiskt att det stod fel i receptet! Måste vara 1.5 msk istället för dl! Det skulle jag ha testat iallafall. Annars slår den smaken över! Lycka till med nästa omgång!

 5. Caroline Ahlqvist 12 november, 2015 on 21:30 Svara

  Ja, det lät galet mycket! Testa mitt recept nästa gång! 😄

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *