VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Min sommartårta!

Idag är det en vecka kvar till midsommarafton och då måste ni bara få receptet på min sommartårta! Saftig vaniljbotten, frasig maräng, drottningmousse, grädde och bär, mumma! Passar så klart även efter en grillmiddag eller bara myspysfika med härliga vänner. Jag gjorde tårtan i ett samarbete med Tidningen Hembakat och Cervera. Kolla in filmen så ni ser hur man gör när ni ska baka tårtan själva!
 Tårtan ger minst 15 bitar
Recept på tårtbotten hittar ni HÄR!
Marängbotten:
2 äggvitor
1.5 dl strösocker
2 dl puffat ris
200g vit choklad
 
1. Vispa äggvitorna till fast skum.
 
2. Fortsätt vispa och häll i sockret lite i taget. Vispa på hög effekt tills det blir en vit blank marängsmet som bildar fasta toppar.
 
3. Vänd ner det puffade riset och bred ut smeten till ett 2-3 cm tjockt lager i en 24 cm springform klädd med bakplåtspapper i botten.
 
4. Grädda i 150 grader i 60-90 min beroende på ugn. Marängen skall kännas torr rätt igenom när du knackar lite försiktigt på den. Låt svalna.
 
5. Smält chokladen och pensla hela marängbotten runt om. Låt stelna. Det här gör att marängen inte suger åt sug av vätskan i moussen utan behåller sig frasig och fin.
 
Drottningmousse:
200g blåbär och hallon
3/4 dl gelésocker
Rivet skal av 1/2 citron
3 dl grädde
200g creamcheese
 
1. Koka upp bären och mixa fint med stavmixer. Häll i gelésockret och koka nån minut så det smälter. Riv ner citronskalet. Låt svalna och rör nån gång då och då.
 
2. Vispa grädden ganska hårt. Rör creamcheesen slät. Vänd ner allt i drottningkrämen. Ställ i kylen tills det är dax att fylla tårtan.
 
Fyllning:
200g mosade hallon
 
Spackel och dekoration:
7 dl grädde
Färska bär
 
Montering:
Skär vaniljbotten i 3 lager. Vispa grädden ganska hårt. Spritsa en ram av grädde på en av vaniljbottnarna och fyll med mousse. Lägg på marängen och spritsa en ram av grädde, lägg dit mosade hallon. Lägg på en vaniljbotten, spritsa gräddramen och fyll med mousse. Avsluta med att lägga på sista botten. Spackla hela tårtan med ett tunt lager grädde och ställ kallt i 15 min. Det här gör att det blir lättare att spackla tårtan och dekorera tårtan sen då du slipper smulor i grädden! Spackla tårtan med resten av grädden och dekorera med vackra bär!
 
 
Tårtbotten kan bakas i förväg och frysas in och marängbotten håller sig fin i flera veckor i lufttät burk. Moussen går finfint att göra dagen innan montering. Det behöver inte ta lång tid att göra en tårta! Bara lite planering!   Anna Nilsson och Eva Nordlinder från Tidningen Hembakat
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer


  1. Sabine 12 juni, 2015 on 17:21 Svara

    Hej

    Har försökt få ihop den där marängbottnen till den här tårtan, men får det inte att funka. Efter tre marängbottenförsök gav jag upp.
    Bottnarna blir liksom bruna och sega. Försökte både med varmluft och med ”vanlig” över och undervärme – men inget funkar.
    Vad gör jag för fel? Jag vill så gärna göra den här tårtan…..

  2. Jennybenny 14 juni, 2015 on 17:45 Svara

    Maj gadd vilken DRÖM!!

  3. Johanna 15 juni, 2015 on 10:03 Svara

    Hej! Vilken tårta :)
    Hur lång tid innan kan man göra tårtan?

  4. Eliin 17 juni, 2015 on 11:07 Svara

    Hej Caroline! Vilken fantastisk tårta, är glad att jag ramlade på det här receptet nu precis innan midsommar för den ska jag garanterat göra till våra gäster! (Om jag lyckas förstås :P)

    Men jag tänkte på en sak, i filmen säger du att man ska väga alla ingredienser för ett bättre bakresultat, vilket jag har tänkt göra. MEN, i receptet står ju bara hur mkt det ska vara i t.ex. deciliter och inte hur mkt det ska väga. För oss som inte har koll i huvudet på hur mkt de olika måtten med ingredienser väger så vore det SUPER om även vikten stod med i receptet! :))

    Kommer nog bli en flitig besökare av din blogg, jag älskar din bakning och din härliga energi!
    Önskar dig och familjen en underbar midsommar 😀

  5. Robin 2 juli, 2015 on 23:41 Svara

    Hejsan!

    Jag ska köpa en köksassistent men kan inte riktigt bestämma mig.
    Är du nöjd med din Electrolux assistent? Då jag bakar mycket bröd är det viktigt att den knådar bra. Tycker du att den gör det?

    Tack för en inspirerande blogg!

    • Caroline Ahlqvist 3 juli, 2015 on 20:42 Svara

      Hej!
      Jag har en Kitchen Aid nu men har testat både Electrolux, OBH Nordica, Ankarsrum mm. Till vispning älskar jag Kitchen Aid, till knådning av deg Ankarsrum :) Så om du bakar mycket bröd så rekommenderar jag Ankarsrum! En rejäl maskin med stor degskål!
      Hoppas du hittar nån som du trivs med!

  6. Robin 4 juli, 2015 on 21:25 Svara

    Tack för ditt svar!
    Jag har länge funderat på en Ankarsrum men varit osäker på hur bra den knådar. Men då litar jag på dig och slår till på en sån :)

  7. Anna 14 augusti, 2015 on 16:44 Svara

    Hej! Jag har bakat en liknande sommartårta där sockerkaksbotten o marängen liksom sitter ihop. jag undrar om det går bra att pensla marängerna med choklad o sedan frysa? Eller blir chokladen äcklig då? den ska nämligen ätas först på min brors 10års dag på måndag. Tacksam för svar! Anna :)

    • Caroline Ahlqvist 14 augusti, 2015 on 23:17 Svara

      Vad gott! Det går bra att frysa maräng med penslad choklad men jag skulle baka den på söndagen och servera på måndag. Hinner du det?

  8. Anonym 29 augusti, 2015 on 16:32 Svara

    Hej! Jag har gjort den här supr goda tårtan två gånger nu, men jag har problem med min maräng botten. Den faller sönder så fort man kollar på den käns det som och chokladen hjälper INTE som lim… Det har slutat med att allt ligger i en hög istället för en fin tårta. Har du något tips? Tacksam för svar!

  9. Anonym 29 augusti, 2015 on 16:42 Svara

    Hej! Har försökt göra den här super goda tårtan två ggr men lyckas inte med marängen. Den faller söndrer till hundratals bitar och chokladen hjälper INTE! Det har slutat med att allt liger i en hög. Har du några tips till mrängen?
    Tacksam för svar!

    • Caroline Ahlqvist 30 augusti, 2015 on 19:43 Svara

      Nämen nej! Vad tusan! Det låter som att du kanske vispar marängen liiiite för länge? Eller gräddar för länge? Hmm… Tror mest på att grädda lite kortare. Testa och återkom! Att pensla med chokladen är lite pilligt men det ska inte smula sönder!

  10. Johanna 15 april, 2017 on 20:06 Svara

    Hej!
    Jag har bakat denna tårta och den blev såå god! Vill göra den igen och tyckte vaniljbottnarna blev så bra, men nu när jag klickar på länken så hittas inte receptet på tårtbottnen. Har du fortfarande receptet på botten?
    Tacksam för svar!

  11. Carro 13 juni, 2015 on 11:24 Svara

    Hej!
    Va?! Brun och seg? Hmm… Har du kollat in filmen? Vispar du äggvitorna fast först? Sen tillsätter sockret och vispar några minuter till tills marängen är blank och bildar toppar? Vänd ner det puffade riset och fyll sen formen. Det ska verkligen inte vara några problem!
    Hör av dig igen om det inte funkar!
    :)

  12. Carro 15 juni, 2015 on 22:47 Svara

    Jag bakar vaniljbottnarna och fryser in. Sen delar jag när dom tinat halvt. Dom håller i månader i frysen!
    Marängbotten håller sig i flera veckor i en lufttät burk.
    Men om du ska lägga ihop hela tårtan så rekommenderar jag att den äts upp inom 48 timmar. :)

  13. Caroline 18 juni, 2015 on 00:10 Svara

    Hej där!
    Vad härligt att du fick inspiration till midsommartårtan! Yeaaaah!
    Sorry, vet du, jag brukar inte skriva ut ingredienserna i vikt. Ska kanske börja göra det. Men det viktigaste är ändå mjölet och 1 dl väger 60g. Lägg den på minnet. Kramar till dig och varmt välkommen till min blogg!

  14. Caroline Ahlqvist 5 juli, 2015 on 14:13 Svara

    Gör det! Jag gick på en surdegskurs hos Sebastien Boudet förra året och han hatar maskiner MEN har krupit till korset och köpt en Ankarsrum pga den milda knådningen! :) Hoppas du blir nöjd!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *