VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Så här väljer ni glass i sommar!

Mungiporna är upp vid öronen och hela min kropp är mätt och glad. Jag har precis satt mig i bilen efter en timmes glassprovning med Häagen-Dazs och underbara Elisabeth Johansson! Annika Ingemarsson från Glassakademin svarade på frågor och hjälpte till att få oss att tänka på fler saker vid provsmakningen än bara smaken. 

Hur smälter glassen på tungan, känns gommen fet efter att du svalt glassen? 
Hur ser den ut när det smälter? 
Luktar glassen nånting?
10 personer var vi som fick provsmaka 6 olika sorters vaniljglass av olika kända märken. Vi fick aldrig reda på vilka sorter det var men smaken skilde sig markant från glass till glass!

Vad innehåller egentligen glass? 
Hur många ingredienser krävs? Ja, typ 4-5. Grädde, mjölk, socker, vanilj och ägg. 
Vad står det på innehållsförteckningen i butiken? Läser ni ens den? Det gjorde inte jag för några år sen men nu väljer jag ALLTID glass med så få ingredienser som möjligt. 
Jämför också vikten från glass till glass. Vi betalar alltid literpris när det kommer till glass som är helt galet egentligen. En lätt glass har en massa luft inpiskat i sig under tillverkningen och det gör den skopbar direkt från frysen MEN den måste då få sig en redig dos stabiliseringsmedel i sig för att fortfarande hålla ihop. Vill man äta stabiliseringsmedel? Det vill då inte jag. Fy!

Är en vaniljglass med svarta prickar en äkta och bra vaniljglass?
Det trodde jag. Men nej, prickarna är egentligen restprodukter från vaniljstången och är det en billig, lätt glass så har det garanterat inte smak i prickarna. Det tillsätts för att få oss konsumenter att tro att det ör en bra glass. Men det är ju inte i prickarna smaken sitter så låt er inte luras!

Vad ska man tänka på när man gör glass hemma? 
Elisabeth tipsade om att låta glassmassan stå och svälla i kylen över natten innan den ska i glassmaskinen. Mer smak och rundare konsistens. Det är bra med en maskin som gör glassen snabbt. Absolut inte över 40 min ska det ta för då separerar sig fettet och vätskan i glassen och den blir grynig och fet. Precis så blir det när jag gör glass med frukt eller bär i och nu vet jag varför! Jag fick aldrig veta vilken glass som var Häagen-Dazs men jag tror jag vet ändå. Jag har smakat den så många gånger och det är helt ärligt min favorit. Gräddig, len och mycket vaniljsmak. Den smakar helt enkelt bäst och skiljer sig från sina konkurrenter.
Nu stundar en härlig sommar med massa goda glasstillfällen och jag hoppas ni väljer glass med kvalitet och få ingredienser. 
Gör ni glass hemma så njut och lycka till i köket!  Skedarna ligger glänsande och väntar på att få börja användas, slurp.  Det är fasen inte lätt när man börjar analysera allting! Textur, doft…smak.   Elisabeth Johansson är en av Sveriges bästa konditorer och har skrivit många superbra böcker som står på min hylla hemma. Bla Glass, Lakrits, Choklad och Salmiak. Hon är en fantastiskt varm och härlig kvinna som inspirerar!   Frågorna blev många och vi lärde oss en hel del!   Nom nom nom, smack, smack.. Smaklökarna jobbar för fullt. Jobbig dag idag 😉 Tack Häagen-Dazs, Annika Ingemarsson och framförallt Elisabeth Johansson! Du är min idol! 

Kommentarer


 1. Sofie 2 juni, 2015 on 07:43 Svara

  Men mums! Vilken härlig dag, vad kan vara bättre än att få mumsa i sig glass!? Jag hoppas på en solig varm sommar så jag kan äta så mycket glass som möjligt och prova nya smaker. Tack för tips om att inte köpa ”lätt” glass, nu blir det kvalité hädanefter! Vilken snygg blus du har på dig, vart hittar man den? :)

 2. Ulla Dahlberg 2 juni, 2015 on 11:51 Svara

  Hej Carro!!

  Skulle så gärna vilja ha receptet på din härliga sommartårta med vaniljbotten, maräng, drottningmousse o grädde. Toppad med massor av färska bär.
  Ha en härlig dag.
  KRAM från Ulla

 3. Pauline 6 juni, 2015 on 07:23 Svara

  Hej!
  Jag skulle rekommendera Mormor Magdas Därproducerade glass från Taberg, finns i
  många butiker runt om i landet. Ekologisk och endast naturliga råvaror.
  http://www.darproducerat.se/ Testa vetja…gööör god!

  Hälsningar P

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *