VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Sockerkakstårtbotten

God morgon!
 
Om ni vill baka en tårtbotten som är enkel att få bra och som smakar ljuvligt OCH dessutom får en perfekt konsistens och saftighet, då har ni det perfekta receptet här! Jag kallar den Sockerkakstårtbotten!  3 ägg
3 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
75g smör
1.5 dl fet mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
 
1. Klä en 20-24 cm springform med smort bakplåtspapper, både i botten och upp på sidorna. Tar ni en 20 cm form så gör remsorna på sidorna bredare så pappret går högre upp än kanten. Den här kakan blir hög och då får den plats att resa sig utan problem. 
 
2. Vispa ägg, socker och vaniljpulver ljust och pösigt i ca 5 min.
 
3. Smält smöret och häll i mjölken så den blir ljummen. Häll ner i äggsmeten och sikta i resten av de torra ingredienserna. Vänd om smeten med stora luftiga tag så allt blandas och blir jämnt.
 
4. Fyll formen med smeten och grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 45-50 min. Om du trycker försiktigt på mitten av kakan så ska den studsa tillbaka, då är den klar. Eller stick ner en sticka i mitten och se att den kommer upp torr. Låt svalna i formen tills den är sval.
 
Superbra att frysa in och sen dela i bottnar! Jag har alltid en tårtbotten liggandes i frysen om det skulle dyka upp ett tårtbehov, hahaha! 

 

Kommentarer


 1. Sofia 24 maj, 2015 on 09:35 Svara

  Jag ska göra tårtbotten i en form som är 28 cm. Ska jag göra mer smet då? Och hur mycket?

 2. Elle 25 maj, 2015 on 19:44 Svara

  Hej, sitter och funderar på att göra kola och tänkte krossa salta karameller för att få extra lakritssmak, låter det som något som kan fungera tror du?

 3. Katharina 27 maj, 2015 on 11:44 Svara

  Ska det verkligen vara 1 tsk salt? Tycker att det blev alldeles för salt, så jag testar med ett krm istället.

 4. Caroline 24 maj, 2015 on 18:51 Svara

  Du kan justera receptet hur du vill, dubbla, lägga på 25% eller ta bort. Behåller du receptet som det är så kommer det bli en finfin tårtbotten i din 28 cm form men inte lika hög förstås. Jag skulle lagt på 25% :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *