VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Odla groddar!

Melwin frågade vid frukosten häromdan ”Har vi såna där groddar hemma mamma?” Jag fattade inte att han faktiskt menade groddar men blev glad när han mer än gärna ville odla det hemma för att lägga på mackan :)
 
Han har blivit mer och mer intresserad av vad kosten gör för kroppen och frågar ofta om man får starkt hjärta av det här eller om det är bra för hjärnan eller ögonen, hahaha. Min älskade unge. Jag försöker prata om mat på det sättet med kidsen istället för att bara säga ”ät upp morötterna, dom e nyttiga” utan att istället prata om vad som händer i kroppen när den får tex fisk i sig och vad Omega är för nåt osv. Jag är ju en nörd på det området och vill lära mina kids så mycket som möjligt.
 
Att grodda är inte bara roligt för kidsen utan så himla nyttigt också! Själva processen när fröet groddar sig gör att den släpper ifrån sig massvis med mineraler och vitaminer som dessutom är lättsmält och snällt för kroppen. Sen beror det på lite vilka bönor, linser eller fröer du väljer. Olika protein och mineralmängd. Nästa gång ska vi testa quinoa som är den mest proteinrika grodden! Nu har vi iallafall både sått och skördat vår första omgång alfalfagroddar och det är lätt för kidsen att se hur snabbt det växer! Från sådd till skörd tar det inte mer än 4 dagar :) Groddar 1/2 dl frön (guinoa, alfalfa, senapsfrön, kikärtor, linser…vad du känner för)
2 dl vatten
1 burk
Plastfilm eller tygbit
 
1. Lägg fröna (eller vad ni nu väljer att grodda) och vattnet i en burk och blanda runt så inget flyter omkring på ytan. Lägg över plastfilm och ställ i rumstemperatur över natten.
 
2. Häll bort vattnet och skölj igenom fröna noga. Fröna ska täcka botten på den burk du valt. Skölj sen igenom varje morgon och kväll med ljummet vatten och spar lite vatten i botten så dom inte torkar ut. Håll burken täckt med plastfilm med hål i eller en tygbit så burken kan andas. Ställ gärna burken mörkt men i rumstemperatur.
 
3. När det har börjat grodda sig, ställ burken ljust i nån dag till och sen är det färdigt att äta! Supergott att piffa till en sallad eller wok med eller bara lägga på mackan med en skivad avokado eller skinka under, mums! Förvaras i kylen i ca 5-8 dagar i en plastpåse. Groddar Efter 4 dagar med sköljning morgon och kväll och vila mörkt med en liten glipa i locket. Förvara i kylen! Sätt nästa omgång :)      

Kommentarer


  1. Viola 14 mars, 2015 on 14:34 Svara

    Älskar groddar, vi har det nästa jämt på våra varma smörgåsar. Blir nästan kryddigt av dom när de är varma..hm, jag å förklarar *suck* men gott är det!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *