VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Lakrits, lakrits, lakrits!

Vi och finnarna äter mest lakrits i världen men det var engelsmännen som ”uppfann” den. Vi i Norden är däremot stormförtjusta i salmiak och det får vi behålla för oss själva då ingen annan tar i det med tång…typ. Vi är väl vana vid saltade gamla kar med torkad firre eller nåt, hehe.. Jag föredrar sötlakrits men uppskattar mer och mer den salta varianten ju mer jag lär mig om lakrits. Tänk vad man kan skapa godsaker med denna lilla rot!
 
Den bästa Lakritsroten växer i Italien och kräver medelhavstemperatur så glöm att odla den själv. Inte ens i växthus funkar för rötterna blir upp till 8 meter långa.. Ni hör vart jag befann mig igår kväll. På lakritsprovning på Quality Globe Hotel med Fredrik! Åh vad mysigt det var! En tisdagkväll sådär! Me like 🙂
Carolina Ahlqvist - Älska att Baka! Lakritsprovning Provsmakning! IMG_3331.JPG IMG_3328.JPG Lakritspulver från olika delar av världen. Helt olika smak! IMG_3329.JPG Och här är själva roten. Supergod att tugga på och rena hälsomedlet för tänder, tandkött och mage! IMG_3334.JPG IMG_3330.JPG Och intressant liten föreläsning av lakritsexperten Tuija Räsänen. Hon är även grundare av Lakritsfestivalen. IMG_3314.JPG Årets lakritsdrink skulle koras och kommer att serveras på ”Lakritshotellet” Quality Hotel Globe från den 21/1, alltså imorgon! Licorice Choice - Quality Globe Hotel Vinnaren heter Licorice Choice och var riktigt god och vacker! IMG_3316.JPG IMG_3322.JPG IMG_3318.JPG Nummer tre var knappast Fredriks favvo, hahaha! IMG_3312.JPG Åsså lite käk på det! En trerätters meny med lakrits som gemensam nämnare! Menyn kommer att serveras mellan den 16-22 Mars, dvs under Festivalveckan. På hotellet så klart! IMG_3313.JPG Now we’re talking! Sjuuuukt god lax på en bädd av potatis och gräddslungad fänkål, toppat med lakritsbalsamico! Alltså, den var så god så jag hade kunnat slicka allas fat! LÖÖÖÖÖÖV IT!! IMG_3311.JPG Avslutningsvis en citronpaj med lakritsmaräng. Älskar när det verkligen smakar citron om man säger att det är citron och det gjorde den verkligen! Syrlig och smakrik och perfekt touch av lakrits, nomnomnom…bye bye detox.. IMG_3353.JPG Lakritsfestivalen äger rum den 21-22 Mars på Annexet vid Ericson Globe och jag bara måste dit! Jag och Fredrik var där förra året och sålde min bok och bakade tårta på scenen (kommer ihåg att spritspåsen sprack och ut vällde en stor klump med lakritssmörkräm, hahaha) Ni måste avsätta lite tid i kalendern och komma förbi och låta er förtrollas av alla eldsjälar i lakritsbranschen. Även glassfestivalen äger rum för första gången under samma tak! Vem säger nej till det? Inte jag! Nu ska jag knåda lite kroppar! Hej hopp!

Kommentarer


  1. Gülay 21 januari, 2015 on 10:30 Svara

    Hejsan
    Jag började älska lakrits senare i mitt liv. I början hatade jag det-:) Men jag föredrar sötlakrits. Jag väntar tålmodigt på choklad glassen-:)) Kanske delar du den denna helg. Knåda du på.

  2. Sofia 21 januari, 2015 on 12:18 Svara

    Åååhh!!! Det ser ju helt fantastiskt ut!!!! Jag köpte din bok på lakritsmässan förra året, stod i kö skitlänge för att den där trollkarlen vägrade flytta på sig.:P

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *