Hej! Jag heter Caroline Ahlqvist och här på bloggen skriver jag om allt från livet som 2-barnsmorsa, matte, sambo, kostrådgivare, massageterapeut och träningsälskare till mitt intresse inom bakning och vinnare av Hela Sverige Bakar 2013! Här bjuder jag på recept som passar den som är ny i köket och vill hålla det enkelt till den som har lite mer vana och kanske vill utmana sig lite. Jag vill att ni ska bli sugna på att baka mer hemma så låt oss inspirera och tipsa varandra i bakningens värld för fullärd blir man aldrig. Kom gärna med synpunkter och tips! Det ser jag fram emot! ROCKA LOSS I KÖKET OCH NJUUUUT AV ATT BAKA!
De flesta gillar en lätt dessert efter en middag… Jag gillar tunga desserter med MYCKET choklad och härligheter! ”Efterrättsmage”, japp, den finns iallafall i min kropp…;)
16 bitar
Brownie:
100g smör
1.5 dl kakao
1 rågad dl råsocker
1 rågad dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljextrakt
1 tsk snabbkaffepulver
1 tsk salt
1 rågad dl mjöl
Mousse:
1 gelatinblad
100g mjölkchoklad
3.5 dl grädde
1 msk socker
1 tsk snabbkaffepulver
1. Brownien: Smält smöret. Vispa ner kakao och allt socker till en tjock smet.
2. Tillsätt äggen, vaniljextrakt och salt. Vispa så allt blandas.
3. Vispa ner mjölet och rör till en jämn fin smet.
4. Fyll en 20*20 cm form klädd med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i ca 20-25 min. Låt svalna helt.
5. Mousse: Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 min.
6. Värm 1/3 av grädden med kaffepulvret så den precis börjar sjuda. Tillsätt sen det uppblötta gelatinbladet och vispa då det löser sig helt.
7. Hacka chokladen och häll den varma grädden över så det smälter.
8. Vispa resterande grädde med socker tills det bildar toppar. Vänd ihop med stora luftiga tag med chokladsmeten. Använd en slickepott.
9. Fördela moussen över hela den avsvalnade brownien. Få det så jämnt som möjligt. Plasta in och ställ i kylen över natten eller minst 4 timmar.
10. Garnera med smält choklad och dela sen i rutor med vass ren kniv. Torka av kniven mellan snitten. Servera med en kula glass eller grädde!
Klipp till bakplåtspappret så det går upp en bit på kanterna. Mortla snabbkaffepulvret innan du blandar med övriga ingredienser. Blandat! I med ägg, vanilj, salt och mjöl! Fördela jämnt i formen. Brownien får gärna vara för lös än för torr. Känn med en sticka i mitten av kakan och den ska vara lite kladdig. Krama inte ur gelatinet innan du pluppar i det i grädden. Rör om ordentligt när du häller den varma grädden över chokladen så allt smälter fint. Lagom tjockt, redo att fördelas på brownien! Ser jäkligt gott ut va? In i kylen för att stelna till! Smält chokladen och ringla över hela kakan. Skär med vass, ren kniv i valfri form. Servera!
Har precis gjort denna och upptäcker mitt i att det inte står hur mycket socker det ska vara i moussen?! Nu blev min utan socker, mycket lösare än på bild. Hoppas det blir bra ändå för annars måste jag fixa ny nyårs-efterrätt…
Mmmm passar till mina smaklökar utmärkt-:))
Hej
Jag undrar mycket socker ska man ha i grädden?
Har precis gjort denna och upptäcker mitt i att det inte står hur mycket socker det ska vara i moussen?! Nu blev min utan socker, mycket lösare än på bild. Hoppas det blir bra ändå för annars måste jag fixa ny nyårs-efterrätt…
Ingen respons men jag kan meddela att det blev toppen även utan socker i moussen.