Hej! Jag heter Caroline Ahlqvist och här på bloggen skriver jag om allt från livet som 2-barnsmorsa, matte, sambo, kostrådgivare, massageterapeut och träningsälskare till mitt intresse inom bakning och vinnare av Hela Sverige Bakar 2013! Här bjuder jag på recept som passar den som är ny i köket och vill hålla det enkelt till den som har lite mer vana och kanske vill utmana sig lite. Jag vill att ni ska bli sugna på att baka mer hemma så låt oss inspirera och tipsa varandra i bakningens värld för fullärd blir man aldrig. Kom gärna med synpunkter och tips! Det ser jag fram emot! ROCKA LOSS I KÖKET OCH NJUUUUT AV ATT BAKA!
Hehe, den här klassiska efterrätten var en av dom tekniska utmaningarna i Hela Sverige Bakar. Jag hade aldrig smakat eller gjort en Creme Caramel förut och havererade TOTAAAAAALT! Jag vispade för hårt så formarna fylldes med för mycket skum…det resulterade i att det enda som ploppade ur formarna när Johan, Birgitta, Tilde och hela produktionen tittade på var små små tunna skivor med hål i mitten! Jag skämdes som en gammal hund. Men men, revanch nu till nyår! Det är ju gott! Och perfekt att förbereda på dan innan gästerna kommer.
6-8 portioner
2 dl strösocker
3/4 dl vatten
3.5 dl grädde
3.5 dl mjölk
1 vaniljstång
3 ägg
2 äggulor
1 rågad dl strösocker
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Koka upp socker och vatten tills karamellen blivit gyllenbrun. Passa riktigt noga på slutet när den börjar få färg för det bränns snabbt! Fördela karamellen i formarna som gärna får vara lite uppvärmda så karamellen går lätt att snurra runt i formen så hela insidan blir täckt. Ställ åt sidan.
3. Koka upp grädde och mjölk med urskrapad vaniljstång och frön. Ställ åt sidan och låt allt ta smak av vaniljen.
4. Vispa ihop ägg och gulor med sockret i nån minut.
5. Fortsätt vispa och häll ner 1/4 av gräddmjölken. (Häller du i allt på en gång så riskerar du att äggen koagulerar och allt blir grynigt.) Häll i resten och vispa runt så allt blandas fint. Ta bort ev skum på ytan med en sked.
6. Fyll formarna till 3/4 och ställ ner alla formar i en långpanna. Koka upp vatten och häll i långpannan så ytan når upp till halva formarna. Det här gör att värmen fördelas jämnt under gräddningen.
7. Grädda i 25-30 min. Testa att sticka en vass kniv i mitten av en av formarna och är kniven ren när du drar upp den så är din Creme Caramel klar. Ställ in i kylen i några timmar för att sätta sig ytterligare.
8. Innan servering. Skär med vass kniv runt i formarna för att lossa alla creme caramel helt. Lägg en assiette uppochner på formen och vänd snabbt runt, banka hårt på formens undersida och känn hur det lossnar där inne. Klart!
Lagom med färg. Inge gott med bränd sockersmak… Karamellen stelnar snabbt så snurra runt formen bestämt. Fyll formarna till ca 3/4. Fyll långpannan med hett vatten direkt från kranen och passa noga när du lyfter in plåten i ugnen så det inte skvimpar in vatten i formarna. Ren kniv efter 25 min i ugnen=klart! Spännande att se resultatet. Hemma, ensam i mitt tysta kök, hehe.. YES!
God forsättning. Dina jul bilder var jätte mysiga och fina. Creme caramel är det värsta hemskaste,gele aktiga deserten för mig-:) Men smaken är olika,säkert är det många som tycker om den och uppskattar detta recept.
Hej Caroline! Tack för all härlig inspiration både på blogg och instagram! Jag provade precis detta receptet och jag får bara inte till karmellen! grr. första gången väntade jag en evighet, typ, och det blev bara en stor stenhård vit, sockerklump. Andra gången vågade jag inte vänta lika länge så den var fortfarande seg i konsistensen, men helt utan färg. Vad gör jag för fel? De är i ugnen nu så vi får se om de blir ätbara endå.. kram på dej!
God forsättning. Dina jul bilder var jätte mysiga och fina. Creme caramel är det värsta hemskaste,gele aktiga deserten för mig-:) Men smaken är olika,säkert är det många som tycker om den och uppskattar detta recept.
Hej Caroline! Tack för all härlig inspiration både på blogg och instagram! Jag provade precis detta receptet och jag får bara inte till karmellen! grr. första gången väntade jag en evighet, typ, och det blev bara en stor stenhård vit, sockerklump. Andra gången vågade jag inte vänta lika länge så den var fortfarande seg i konsistensen, men helt utan färg. Vad gör jag för fel? De är i ugnen nu så vi får se om de blir ätbara endå.. kram på dej!