VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Crème Caramel

Hehe, den här klassiska efterrätten var en av dom tekniska utmaningarna i Hela Sverige Bakar. Jag hade aldrig smakat eller gjort en Creme Caramel förut och havererade TOTAAAAAALT! Jag vispade för hårt så formarna fylldes med för mycket skum…det resulterade i att det enda som ploppade ur formarna när Johan, Birgitta, Tilde och hela produktionen tittade på var små små tunna skivor med hål i mitten! Jag skämdes som en gammal hund. Men men, revanch nu till nyår! Det är ju gott! Och perfekt att förbereda på dan innan gästerna kommer.
 
Crème Caramel 6-8 portioner
 
2 dl strösocker
3/4 dl vatten
3.5 dl grädde
3.5 dl mjölk
1 vaniljstång
3 ägg
2 äggulor
1 rågad dl strösocker
 
1. Sätt ugnen på 175 grader.
 
2. Koka upp socker och vatten tills karamellen blivit gyllenbrun. Passa riktigt noga på slutet när den börjar få färg för det bränns snabbt! Fördela karamellen i formarna som gärna får vara lite uppvärmda så karamellen går lätt att snurra runt i formen så hela insidan blir täckt. Ställ åt sidan.
 
3. Koka upp grädde och mjölk med urskrapad vaniljstång och frön. Ställ åt sidan och låt allt ta smak av vaniljen.
 
4. Vispa ihop ägg och gulor med sockret i nån minut.
 
5. Fortsätt vispa och häll ner 1/4 av gräddmjölken. (Häller du i allt på en gång så riskerar du att äggen koagulerar och allt blir grynigt.) Häll i resten och vispa runt så allt blandas fint. Ta bort ev skum på ytan med en sked.
 
6. Fyll formarna till 3/4 och ställ ner alla formar i en långpanna. Koka upp vatten och häll i långpannan så ytan når upp till halva formarna. Det här gör att värmen fördelas jämnt under gräddningen.
 
7. Grädda i 25-30 min. Testa att sticka en vass kniv i mitten av en av formarna och är kniven ren när du drar upp den så är din Creme Caramel klar. Ställ in i kylen i några timmar för att sätta sig ytterligare.
 
8. Innan servering. Skär med vass kniv runt i formarna för att lossa alla creme caramel helt. Lägg en assiette uppochner på formen och vänd snabbt runt, banka hårt på formens undersida och känn hur det lossnar där inne. Klart!
 
IMG_2841.JPG Lagom med färg. Inge gott med bränd sockersmak… IMG_2842.JPG Karamellen stelnar snabbt så snurra runt formen bestämt. IMG_2843.JPG Fyll formarna till ca 3/4. IMG_2847.JPG IMG_2848.JPG Fyll långpannan med hett vatten direkt från kranen och passa noga när du lyfter in plåten i ugnen så det inte skvimpar in vatten i formarna. IMG_2849.JPG Ren kniv efter 25 min i ugnen=klart! Crème Caramel Spännande att se resultatet. Hemma, ensam i mitt tysta kök, hehe.. Crème Caramel YES! Crème Caramel

Kommentarer


 1. Gülay 27 december, 2014 on 10:25 Svara

  God forsättning. Dina jul bilder var jätte mysiga och fina. Creme caramel är det värsta hemskaste,gele aktiga deserten för mig-:) Men smaken är olika,säkert är det många som tycker om den och uppskattar detta recept.

 2. Vanja 29 april, 2015 on 14:27 Svara

  Hej Caroline! Tack för all härlig inspiration både på blogg och instagram! Jag provade precis detta receptet och jag får bara inte till karmellen! grr. första gången väntade jag en evighet, typ, och det blev bara en stor stenhård vit, sockerklump. Andra gången vågade jag inte vänta lika länge så den var fortfarande seg i konsistensen, men helt utan färg. Vad gör jag för fel? De är i ugnen nu så vi får se om de blir ätbara endå.. kram på dej!

 3. Caroline 28 december, 2014 on 10:29 Svara

  Hehehe, jag gillade inte heller creme Caramel förut! Men nu tycker jag att det är gott och känns lite lyxigt!

  Tack snälla du, vad kul att du gillar bilderna! Lite skillnad med nya kameran :)

 4. Carro 3 maj, 2015 on 15:44 Svara

  Hur gick det???
  Det låter som att du hade lite för hög värme på plattan. Testa att sänka och ha lite tålamod så ska karamellen bli finfin ska du se!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *