VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Pepparkakans Dag!

Jajemen! Idag är det äntligen dags för Pepparkakans dag. Ni har säkert mumsat i er några högar redan, det har iallafall jag, hehe. I år finns dessutom anledning att fira lite extra eftersom Annas Pepparkakor fyller 85 år! En av världens mest älskade småkaka!
 
IMG_2313.JPG
 
Pepparkakans dag instiftades av Annas Pepparkakor år 1996, på Annas namnsdag den 9 december. Sedan dess har svenska folket firat den älskade pepparkakan varje år. Just i år är det dessutom 85 år sedan systrarna Anna och Emma Karlsson lade grunden till Annas Pepparkakor i deras lilla hembageri på Östermalm i Stockholm. Coolt!
 
ANNAS PEPPARKAKOR STÖDJER MIN STORA DAG!
Min Stora Dag är en organisation som hjälper svårt sjuka barn i Sverige att förverkliga sina drömmar. I år sprider Annas extra mycket kärlek genom att hålla en insamlingskampanj till förmån för organisationen.
 
Var med och bidra idag du med!
Lägg upp din finaste pepparkaksbild på Instagram eller Facebook och märk bilden med #pepparkakansdag och @annaspepparkakor. För varje registrerad hashtag mellan 2-9 december, skänker Annas Pepparkakor 10:- till Min Stora Dag!
Fantastiskt tycker jag!
 
Osså lite pepparkakskuriosa
Pepparkakan har en lång historia i Sverige. Man har funnit noteringar redan från 1400-talet som beskriver hur nunnorna i Vadstena bakade kryddade pepparkakor. Idag, flera hundra år senare, njuter människor i hela världen av den älskade kakan. Visste du till exempel att:
 
• Svenskarna årligen äter 3,9 miljoner kg pepparkakor!
 
• Den svensk-norsk-danske kungen Hans (regent 1497-1501) ordinerades pepparkakor av sin doktor. Kung- en led nämligen av ett uselt humör, och det rådde en allmän uppfattning att man blev glad av pepparkakor. Sägnen att man blir snäll av pepparkakor lever än idag, så kanske kuren fungerade?
 
• Det i dagens pepparkakor sällan finns någon peppar? Men visst blandade man peppar i de medeltida pepparkaksdegarna. Peppar ansågs länge ha en medicinskt lugnande effekt och användes också mot matsmältningsbesvär. Kryddorna i dagens pepparkaksrecept är främst kanel, ingefära och kryddnejlika.
 
• Man under medeltiden inte sötade pepparkaksdegen med socker utan med honung?
 
• De olika pepparkaksformerna har en historisk betydelse? Ett pepparkakshjärta var en symbol för kärlek, en gris för välfärd och en ängel för godhet.
 
• Annas Pepparkakor exporterar cirka 3000 ton pepparkakor per år till över 30 länder? I USA och övriga världen
säljs Annas under namnet Annas Thins
 
. Pepparkakor
 
Här har ni mitt bästa recept på pepparkakor och jodå, jag har minsann peppar i! :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *